Torikauppa on murroksessa

|

Kaija Ahosen tuntevat kaikki paikallisista asukkaista kesävieraisiin.
Kaija Ahosen tuntevat kaikki paikallisista asukkaista kesävieraisiin.

Mitä tulevaisuus tuo ja tekee torille, on arvoitus.

– Kun tulin tänään torille, löin oikein itseäni rintaan, että täällähän on paljon kauppiaita vuodenaikaan nähden, kertoo Kaija Ahonen.
– Torin joka nurkassa tapahtuu jotain. On tullut uusi keittolounaspaikka, ja myös pari uutta kukkakauppaa.
Uuden torin aikana jopa 12 kukkakauppaa on hävinnyt.
– Se on isoin muutos ollut viime vuosien aikana, sanoo Ahonen.
– Aikanaan täällä oli valtava kukkameri. Mutta pari vuotta kestänyt remontti karkotti esimerkiksi joroislaiset myyjät muualle.

Myös maatalous on muuttunut siten, ettei enää ei ole olemassa samassa mittakaavassa pieniä maatiloja, jotka viljelisivät torille.
– Niitä on nyt vielä Pettisen Pekka, Pulkkisen Mauno, Puikkosen Tero, Vitikaisen Eeva ja Teräsalmen Panu, listaa Ahonen.
Jälleenmyyjänä toimii vielä jouluun saakka Ahosen puoti tuonne jouluun saakka.

Torikausi on lyhentynyt. Kun se ennen kesti pääsiäisestä lokakuulle, on kauden pituus nykyisin toukokuusta suurin piirtein koulujen alkuun. Yrittäjän pitäisi saada kolmessa kuukaudessa tehtyä vuoden tili.
– Torista on muotoutumassa pikkuhiljaa pienten ruokapaikkojen ja tapahtumien keskus, sanoo Ahonen.
– Kahvilat ovat puolisen vuotta auki ja tuskin katoavat minnekään, mutta arkitorikaupalta vapautuu koko ajan lisää tilaa. Arkitorikauppa on hiipumassa, enää ei synny uusia torikauppiaita.

Ahonen ennustaa, että muutos tapahtuu pikkuhiljaa.
– Torikauppiaitten keskuudessa on keskusteltu, että satamassa pidettävät Suurmarkkinat ja muut tapahtumat eivät meidän toimintaan juurikaan vaikuta. Ennemminkin uskomme, että satamassa olevat tapahtumat vaikuttavat positiivisesti. Yleensä matkailija hakee torin kaupungista riippumatta, sanoo Ahonen.
– Kuitenkin, kun Hallitustorille saadaan esiintymislava ja muut suunnitelmat valmiiksi, arkitorikauppa joutuu väistymään. Sinänsä surullista, sillä ihmiset koko ajan enemmän ja enemmän kysyvät luomua ja lähiruokaa. Mistä sitä paremmin löytäisi kuin torilta?
– Voi olla, että pian torilta saa vain sellaista ruokaa, jonka asiakas kantaa pois vatsassaan, miettii Ahonen.

Mikkelin kaupungin kanssa torikauppiaat ovat tehneet yhteistyötä pitkään.
– Yhteistyö on ollut todella hyvää. Saamme kaupungilta pientä avustusta ja teimme tarjouksen torikaupan valvonnan sijaistamisesta, joka myös toteutui, kertoo Ahonen.
– Meitä on torikauppiaiden hallituksessa kuusi, joista jokainen vuorollaan toimii torikaupan valvojan sijaisena silloin kun siihen on tarve.

Paljon parjattu aktiivimalli antoi torikaupalle pienen piristysruiskeen.
– Koko ajan enenevässä määrin syntyy pop up -torikojuja, joissa ihmiset tekevät vaaditut työtunnit. Jotkut ovat jopa saaneet siitä ammatin itselleen.

Ahosen toripuoti juontaa juurensa 80-luvun alkuun.
– Mieheni Jukan vanhemmilla oli mansikkamaa, josta marjat toimitettiin Mehevä Oy:lle Juvalla. Sen mentyä yllättäen konkurssiin, Jukka otti toiseen kainaloonsa vaa’an ja toiseen mansikkalaatikon ja lähti Mikkelin torille myymään.
Seuraavana vuonna mies sanoi itsensä irti päivätyöstä ja ryhtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi.
– Minut hän huoli palvelukseensa vasta vuonna 2003, kun olin ensin ollut 25 vuotta kaupungin palveluksessa, nauraa Ahonen.

Semmonen tuntuma ja kutina Ahosella kuitenkin on, että kolmen vuoden kuluttua tilanne on toinen.
– Kun nuori aviomieheni ryhtyi yrittäjäksi, hän oli reilusti alle kolmekymppinen. Nyt alkaa eläkeikä kolkutella ja kun jatkajaa ei ole, ollaan jännän äärellä. Olemme tehneet vihannes- ja marjakauppaa lähituottajilta eteenpäin. Mutta myös tuottajilla alkaa ikä painaa, eikä jatkajia ole. Jotenkin torikauppa olisi hyvä saada uuteen nousuun, miettii Ahonen.
– Vielä kuitenkin porskutetaan iloisella mielellä eteenpäin. Tervetuloa toriostoksille!

Kaupungilla liikkuu kuulopuheita torille perustettavista terassi- tai saunamaailmoista. Huhujen mukaan Osuuskauppa Suur-Savo ja Mikkelin kaupunki olisivat idean takana. Osuukauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Kai Nurmi totesivat kysyttäessä, ettei tällaista ole näillä näkymin tulossa, eikä heillä ole asiasta enempää kommentoitavaa.

Gabbasova

Olohuone Galleria Haukivuorella jatkaa

|
Galleristi yllättyi suosiosta. Tarja Forsblom avasi toukokuun lopulla Olohuone Galleria nimeä kantavan kotigallerian ja kahvilan Haukivuorella Pitkäahonmutkassa sijaitsevaan entiseen koulurakennukseen. Näyttelytiloina toimivat toinen olohuone ...
Toimintakeskuksella ja Uutta elämää -myymälässä valmistaudutaan kuumeisesti joulun tuloon. – Parhaillaan on meneillään neuvottelut pop up -joulumyymälästä keskustaan, kertovat Emmi Tuhkanen ja Heikki Siitonen ratsujensa selästä.

Uutta elämää -myymälä valmistautuu joulusesonkiin

|
Kierrätysmateriaalit saavat toimintakeskuksen pajalla uuden elämän. Yrittäjänkadulla sijaitsevassa Uutta elämää myymälässä on myynnissä Toimintakeskuksen pajatuotteita, joita valmistetaan kierrätysmateriaaleista. – Uutta elämää -myymälä ei ota ...
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja

|
Ilman rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa ...
– Hyvä nyrkkisääntö oikean rinnanympäryksen valintaan on se, että selän ja rintaliivin väliin täytyy mahtua tulitikkuaski pitkittäissuunnassa. Silloin liivien venymä on oikeanlainen. Kuppikokoa valitessa tärkeää on, että kuppi tukee rintaa ja rinta ei tursuile ulos kupista, Johanna Marttinen ohjeistaa.

Voi hyvin oikeankokoisissa liiveissä

|
Liiviostoksilla kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoa. Asiointi alusvaatteita myyvässä erikoisliikkeessä saattaa olla jymy-yllätys. Monesti käy nimittäin niin, että kuppikokoa valitessa aakkosissa mennäänkin huomattavasti pidemmälle kuin ...
3.KUVA Hair Game Pullinen, Mansikka

Syksy tuo tummempia sävyjä hiustrendeihin

|
Kesän jälkeen hiukset kaipaavat tehohoitoa. Kesällä on paljon juhlia ja tapahtumia, jolloin hiuksia äsitellään itse ahkerasti. Myös aurinko kuivattaa hiusta. – Kesän ja aurinko ...