Torikauppa on murroksessa

|

Kaija Ahosen tuntevat kaikki paikallisista asukkaista kesävieraisiin.
Kaija Ahosen tuntevat kaikki paikallisista asukkaista kesävieraisiin.

Mitä tulevaisuus tuo ja tekee torille, on arvoitus.

– Kun tulin tänään torille, löin oikein itseäni rintaan, että täällähän on paljon kauppiaita vuodenaikaan nähden, kertoo Kaija Ahonen.
– Torin joka nurkassa tapahtuu jotain. On tullut uusi keittolounaspaikka, ja myös pari uutta kukkakauppaa.
Uuden torin aikana jopa 12 kukkakauppaa on hävinnyt.
– Se on isoin muutos ollut viime vuosien aikana, sanoo Ahonen.
– Aikanaan täällä oli valtava kukkameri. Mutta pari vuotta kestänyt remontti karkotti esimerkiksi joroislaiset myyjät muualle.

Myös maatalous on muuttunut siten, ettei enää ei ole olemassa samassa mittakaavassa pieniä maatiloja, jotka viljelisivät torille.
– Niitä on nyt vielä Pettisen Pekka, Pulkkisen Mauno, Puikkosen Tero, Vitikaisen Eeva ja Teräsalmen Panu, listaa Ahonen.
Jälleenmyyjänä toimii vielä jouluun saakka Ahosen puoti tuonne jouluun saakka.

Torikausi on lyhentynyt. Kun se ennen kesti pääsiäisestä lokakuulle, on kauden pituus nykyisin toukokuusta suurin piirtein koulujen alkuun. Yrittäjän pitäisi saada kolmessa kuukaudessa tehtyä vuoden tili.
– Torista on muotoutumassa pikkuhiljaa pienten ruokapaikkojen ja tapahtumien keskus, sanoo Ahonen.
– Kahvilat ovat puolisen vuotta auki ja tuskin katoavat minnekään, mutta arkitorikaupalta vapautuu koko ajan lisää tilaa. Arkitorikauppa on hiipumassa, enää ei synny uusia torikauppiaita.

Ahonen ennustaa, että muutos tapahtuu pikkuhiljaa.
– Torikauppiaitten keskuudessa on keskusteltu, että satamassa pidettävät Suurmarkkinat ja muut tapahtumat eivät meidän toimintaan juurikaan vaikuta. Ennemminkin uskomme, että satamassa olevat tapahtumat vaikuttavat positiivisesti. Yleensä matkailija hakee torin kaupungista riippumatta, sanoo Ahonen.
– Kuitenkin, kun Hallitustorille saadaan esiintymislava ja muut suunnitelmat valmiiksi, arkitorikauppa joutuu väistymään. Sinänsä surullista, sillä ihmiset koko ajan enemmän ja enemmän kysyvät luomua ja lähiruokaa. Mistä sitä paremmin löytäisi kuin torilta?
– Voi olla, että pian torilta saa vain sellaista ruokaa, jonka asiakas kantaa pois vatsassaan, miettii Ahonen.

Mikkelin kaupungin kanssa torikauppiaat ovat tehneet yhteistyötä pitkään.
– Yhteistyö on ollut todella hyvää. Saamme kaupungilta pientä avustusta ja teimme tarjouksen torikaupan valvonnan sijaistamisesta, joka myös toteutui, kertoo Ahonen.
– Meitä on torikauppiaiden hallituksessa kuusi, joista jokainen vuorollaan toimii torikaupan valvojan sijaisena silloin kun siihen on tarve.

Paljon parjattu aktiivimalli antoi torikaupalle pienen piristysruiskeen.
– Koko ajan enenevässä määrin syntyy pop up -torikojuja, joissa ihmiset tekevät vaaditut työtunnit. Jotkut ovat jopa saaneet siitä ammatin itselleen.

Ahosen toripuoti juontaa juurensa 80-luvun alkuun.
– Mieheni Jukan vanhemmilla oli mansikkamaa, josta marjat toimitettiin Mehevä Oy:lle Juvalla. Sen mentyä yllättäen konkurssiin, Jukka otti toiseen kainaloonsa vaa’an ja toiseen mansikkalaatikon ja lähti Mikkelin torille myymään.
Seuraavana vuonna mies sanoi itsensä irti päivätyöstä ja ryhtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi.
– Minut hän huoli palvelukseensa vasta vuonna 2003, kun olin ensin ollut 25 vuotta kaupungin palveluksessa, nauraa Ahonen.

Semmonen tuntuma ja kutina Ahosella kuitenkin on, että kolmen vuoden kuluttua tilanne on toinen.
– Kun nuori aviomieheni ryhtyi yrittäjäksi, hän oli reilusti alle kolmekymppinen. Nyt alkaa eläkeikä kolkutella ja kun jatkajaa ei ole, ollaan jännän äärellä. Olemme tehneet vihannes- ja marjakauppaa lähituottajilta eteenpäin. Mutta myös tuottajilla alkaa ikä painaa, eikä jatkajia ole. Jotenkin torikauppa olisi hyvä saada uuteen nousuun, miettii Ahonen.
– Vielä kuitenkin porskutetaan iloisella mielellä eteenpäin. Tervetuloa toriostoksille!

Kaupungilla liikkuu kuulopuheita torille perustettavista terassi- tai saunamaailmoista. Huhujen mukaan Osuuskauppa Suur-Savo ja Mikkelin kaupunki olisivat idean takana. Osuukauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Kai Nurmi totesivat kysyttäessä, ettei tällaista ole näillä näkymin tulossa, eikä heillä ole asiasta enempää kommentoitavaa.

AsPoLan yrittäjä Vuokko Korhonen jää eläkkeelle ja Taina Hihnala astuu puikkoihin. – Pari matkaa on jo varattu varmuuden vuoksi, ettei mieli enää muutu, nauraa Korhonen.

AsPoLasta tulee Iloinen lanka

|
Yrittäjä vaihtuu mutta palvelu ja tuotteet pysyvät priimana. Seitsemän vuotta AsPoLaa pyörittänyt Vuokko Korhonen sanoo väistyvänsä työelämästä erittäin hyvillä mielin, sillä hän sai enemmän ...
– Kevät ja kesä näyttivät potentiaalinsa. Nyt odotetaan, mitä syksy tuo tullessaan. Positiivisella mielin kuitenkin ollaan, sanoo Saimaa Stadiumin toimitusjohtaja Timo Welsby.

Saimaa Stadiumi haluaa vastata kysyntään

|
Mikkelissä on tarve sisäliikuntatiloille, mutta niistä ei haluttaisi maksaa. Syksyn tullen aletaan pikkuhiljaa siirtyä ulkoliikunnasta sisäliikuntaan. Mikkelissä on jo kauan taisteltu enemmän ja vähemmän ...
Vuosi sitten Otteella laajennettiin kuntosalia.
– Jatkuva kehittyminen niin työnantajana kuin asiakaspalvelijana on kaiken a ja o, sanoo Kuntokeskus Otteen toimitusjohtaja Petra Lampinen.

Varmalla otteella hyvinvoinnin puolesta

|
Tärkeintä on asiakkaan hyvinvointi. Kuntokeskus OTE täyttää pian neljä vuotta. – Hyvin on mennyt. Siitä mistä lähdettiin, on pystytty kasvamaan koko ajan, kertoo toimitusjohtaja ...
Kulttuurin monitoiminainen, näyttelijä Pauliina Hukkanen ryhtyy ravintoloitsijaksi. Yhteistyökumppaneina toimivat muiden muassa Eepin Grillin Esa-Matti ”Eeppi” Pietilä ja Asemaravintola Vaihan yrittäjä Teemu Kaijanen.

Mikkeli saa oman teatteriravintolan

|
Ravintola- ja teatteritarjonta rikastuu. Pauliina Hukkanen avaa lokakuussa Teatteriravintola ILOn entisen Pannukakkutalon tiloihin kauppakeskus Akseliin. Ravintola tulee toimimaan show & dinner -periaatteella. – Lokakuusta ...
– Vaikka mieleinen kurssi olisi täynnä, kannattaa ilmoittautua varasijalle. Kursseille voi hakea kesken kaudenkin, sanoo rehtori Matti Laitsaari.

Kansalaisopisto aloittaa toimintansa syyskuussa

|
Kursseille on vielä tilaa. Maanantai-iltapäivänä Mikkelin kansalaisopistoon ilmoittautumisia oli tullut jo kolmisen tuhatta. Viime vuonna Mikkelin kansalaisopistossa oli noin 5500 opiskelijaa ja kurssi-ilmoittautumisia lähes ...