Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö voi olla paksussa homeessa

17.11.2021 Koti
Neljä vuotta lämmitys- ja viilennyskäytössä olleen ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhallinrumpu oli kauttaaltaan liasta nukkaantunut, ja kotelo oli täynnä homepilkkuja.

Suodattimien imurointi ei riitä, jos laite jää käytössä märäksi.

Ensin se tuoksui kuin asunnossa olisi keitetty sieniä. Sitten haju alkoi muistuttaa jo navetan lantakerrosta, lämmitettynä yli 40-asteisella ilmalla, jota puhalletaan ympäri asuntoa.

Syy lisääntyvään katkuun löytyi availemalla Mikkelin maaseudulla sijaitsevan Mitsubishi-ilmalämpöpumpun sisäyksikön kuoria. Koteloiden sisäpinnoissa oli mustia homepilkkuja, ja ilmaa kennoston läpi puhaltavan rummun siivet olivat kauttaaltaan paksun pölyn peitossa.

Ilmiön aiheuttaa yleensä viilennyskäyttö, jonka aikana sisäyksikön kenno luonnollisesti kastuu. Syntyvä kondenssivesi valuu sisäyksikön altaaseen ja ohjataan putkea pitkin ulos. Jos viilennys lopetetaan sulkemalla laite, sisäyksikkö jää märäksi, ja siellä olevat epäpuhtaudet alkavat helposti homehtua. Kosteus liimaa moskan pintoihin.

Jäähdytyskäytön lisäksi sisäyksikön tukkeutumista edistää pölyinen asunto, johon kotieläimillä on usein osuutensa. Laitteesta saatava teho saattaa laskea jopa kymmenillä prosenteilla, sillä tukkoinen kenno ja karvainen puhaltimen rumpu eivät kykene jakamaan kaikkea tehoa, jonka ulkoyksikkö pystyisi tuottamaan. Lisäksi homeisen pölyn läpi puhallettava ilma voi olla haitaksi terveydelle.

Avaamisen, imuroinnin ja nestepesun jälkeen sisäyksikkö puhdistui uudenveroiseksi ja puhaltaa tuoksutonta ilmaa.

Kotikonstein tapahtuva suodattimien huolto ei usein yksin riitä. Sisäyksikön irrotettavat suodattimet on tarkoitettu käyttäjän itsensä puhdistettaviksi, ja puhdistus on syytä tehdä kuukausittain. Kennostoa voi imuroida päältä varovasti.
Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan pysty estämään sisäyksikön homehtumista, jos käyttötavat aiheuttavat sitä. Sisältä likaantuneen sisäyksikön kunnollinen puhdistaminen edellyttää nestepesua ja laitteen kotelointien purkamista. Silloin kun laitetta availlaan enemmän, on työ järkevää jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Lämmityskäytössä sisäyksikön kenno ei kastu. Jäähdytyskäytössä märäksi jäämisen voi estää käyttämällä laitetta jonkin aikaa ennen sammuttamista pelkällä puhalluksella tai lämmitysasennossa, jolloin kenno kuivuu. Monissa laitteissa on tätä varten kuivumisesta huolehtivia toimintoja, joihin kannattaa tutustua ohjekirjaa lukemalla.

Esimerkkilaitteen huollossa tarkistettiin myös kylmäaineen määrä, joka kaipasi lisäystä ulkoyksikön liitoksessa olleen pienen vuodon takia. Sisäyksikön puhdistuksen jälkeen ero toiminnassa on huomattava. Ilma ei tuoksu enää miltään. Sisäyksikkö puhaltaa lämpöä huomattavasti hiljaisemmalla, kun likakerros on poissa alentamasta tehoa. Mikkeliläinen yritys toteutti tämän laajan huollon hintaan 280 euroa.

Petri P. Pentikäinen

+1
0
+1
0
+1
3
+1
1
+1
2