Shamaani pistää temppuilemaan

15.11.2023 Ajankohtaista
Mieli
Sawon Shamaani pukee hatun ja lasit päähänsä ennen kuvan ottamista, ne kuuluvat olennaisesti miehen esitykseen. – Ne ovat minun käyntikorttini, Jarmo Kosunen naurahtaa.

Kaikki eivät ole alttiita hypnoosille.

Sawon Shamaani eli Jarmo Kosunen on toiminut hypnoositaiteilijana pari vuotta. Pian hänellä on edessä uransa merkittävin show Mikkelin teatterissa. Kosusen esityksessä päätähdet valitaan yleisön joukosta eli heidät vaivutetaan hypnoosiin.
Shamaani itse tähdentää, että esitys on täysin turvallinen sekä hyväntahtoinen.
– Monesti kysytään tai pelätään, että hypnoosiin jäädään. Sellaista ei kuitenkaan tapahdu ikinä, eikä minun esityksissä tehdä mitään ilkeää. Tarkoituksena on, että kaikilla on hauskaa, Kosunen hymyilee.
Hypnoositaiteilija on tähän mennessä esiintynyt erilaisissa pienemmissä juhlissa ja tilaisuuksissa ympäri Etelä-Savoa sekä Suomea. Synnyinkaupungissa Mikkelissä häntä ei vielä kovinkaan hyvin tunneta.
– Olen harrastanut hypnoosia vuosikausia, mutta nyt vasta päätin tehdä tätä yleisölle. Olen kerännyt rohkeutta tähän saakka, mies naurahtaa.

Esitys eroaa muiden taiteilijoiden kuten esimerkiksi muusikoiden tai näyttelijöiden esityksistä siinä mielessä, ettei Kosunen voi harjoitella etukäteen tai tehdä käsikirjoitusta illan kulusta. Yleisö sekä hypnoosille vastaanottavaiset henkilöt määräävät mihin suuntaan show kulkee.
– Ensimmäisenä on löydettävä yleisöstä sellaiset henkilöt, jotka ovat vastaanottavaisia ja vaipuvat hypnoosiin.
Kosunen jakaa yleisön karkeasti siten, että 30 prosentille hypnoosi ei toimi, puolet menee niin saottuun flow-tilaan ja 20 prosenttia vaipuu nopeasti ja syvälle hypnoosiin.
– Tuo viidesosa on se, joiden kanssa esitys sitten tehdään.

Mitä esityksessä sitten tapahtuu? Hypnoosissa olevat henkilöt tai henkilö voidaan saada esimerkiksi soittamaan kitaraa, jähmettymään paikalleen tai etsimään karannutta hevosta.
– Yleisöstä on hauskaa kun isot miehet yrittävät naamapunaisena nousta tuolista, mutta kun ei vain onnistu. Ja edelleen korostan, että mitään pahantahtoista ei tapahdu vaan kaiken täytyy olla kaikille hauskaa, Kosunen täsmentää.
Moni on sanonut, että hypnoosin jälkeen olo on hyvin rentoutunut ja sitä hypnoosin syvin idea on, rentoutumista.
– Kukaan ei voi myöskään etukäteen päättää sitä vaipuuko hypnoosiin vai ei. Monet saattavatkin vannoa etteivät se heille ikinä onnistu. No, olen monta kertaa nähnyt tällaisten henkilöiden nukahtavan ensimmäisenä.
Nyt asiasta kiinnostuneet voivat tulla katsomaan esitystä ja kenties pääsevät testaamaan omaa alttiutta hypnoosille.

 

Hypnoosi

• on tietoisuuden tila, joka eroaa normaalista tietoisuudesta
• henkilö saavuttaa syvemmän rentoutumisen tilan, jossa he voivat olla vastaanottavaisempia ehdotuksille ja ohjaukselle
• käytetään monenlaisiin tarkoituksiin, kuten terapeuttiseen hoitoon, stressinhallintaan ja viihteenä
• hypnoosi ei tee henkilöstä hallitsematonta tai altista tahdolle vastaisille toimille
• henkilö säilyttää tietoisuutensa ja kontrollinsa, vaikkakin he voivat olla vastaanottavaisempia ehdotuksille

 

EMMI MUSTONEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0