Lasiasennus harppasi alan valmistajaksi

Yrittäjät
Mikkelin Lasiasennuksen eristyslasituotannon laatujärjestelmä avaa uusia ovia markkinoille. Lasiasennuksen yrittäjä Jani Paakkunainen merkitsee valmiita lasielementtejä CE-merkintätarroin.

Asiakkaina ovat jatkossa enenevissä määrin yksityisten ja rakennusliikkeiden ohella muut alan toimijat.

Vuosi sitten Mikkelin Lasiasennuksella oltiin juhlatunnelmissa, kun tuotantotilojen 500 neliömetrin uudisosa otettiin käyttöön. Varsinaista porkkanaa yrityksen toimesta pääsevät nyt maistamaan perinteisten yksityis- ja yritysasiakasten lisäksi myös muut lasialan toimijat.
Vastaus muutokseen löytyy laatujärjestelmän käyttöönotosta. Lokakuussa saadun eristyslasituotannon CE-sertifikaatin eteen on tehty töitä pitkään.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vastaamme itsetekemiemme tuotteiden laadusta, ja kaikki mitä valmistamme, on tarkkaan kirjattua, Mikkelin Lasiasennuksen omistajayrittäjä Jani Paakkunainen toteaa.

Lasiasennus voi valmistaa omien tuotteiden lisäksi jatkossa tuotteita myös asiakasyrityksille heidän omilla tuotemerkeillä varustettuina. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia toimia alan tukkuliikkeenä ja tuotevalmistajana.
Uuden liiketoiminta-alueen toiminnollisuuden takana on asiakaskysyntä ja nopeampi reagointikyky kysyntään.
– Olemme valmistaneet eristyslaseja jo 30 vuoden ajan. Nyt toimintatavat ja laitteet täyttävät EU-standardit, Paakkunainen tähdentää.

Ihan noin vaan ei uudistus ole käynyt todeksi. Käytännössä muutos on tarkoittanut sertifikaatin hankkimisen ohella mittavia investointeja tilojen ohella tuotantokoneisiin ja –laitteisiin.
– Hankimme esimerkiksi tietokoneohjatun leikkauspöydän, jonka avulla saamme valmistettua lasit millilleen tasakokoisiksi. Lisäksi sen avulla pääsee leikkaamaan vaativiakin muotoja, Paakkunainen selventää valmis eristyslasielementti käsissään.
Kaikki sertifikaatin mukaiset eristyslasit vaativat argon-kaasun käyttöä lasikerrosten välissä ilman sijaan. Tämä on Paakkunaisen mukaan vaatimus, joka on täytettävä.
– Itseasiassa kysymys on argon-täytteisistä selektiivilaseista, ammattimies ojentaa toimittajaa.
Selektiivilasi tarkoittaa sähköpinnoitettua lasia, joka päästää lämpösäteet rakennukseen sisään, mutta ei pois. Tämä lisää rakennuksen energiatehokkuutta.

Ihan joka kylällä ei eristyslaseja valmisteta. Paakkunainen laskeskelee koko Suomessa olevan kymmenkunta toimijaa, joilla on vastaavat resurssit ja edellytykset. Itä-Suomessa on Mikkelin Lasiasennuksen lisäksi vain yksi vastaava toimija Joensuussa.
Uudella palvelumuodolla on myös ympäristöä säästävä vaikutus. Etua koituu Paakkunaisen mukaan rahdin vähenemisellä.
– Kun valmistamme tuotteet itse, niin valmiiden tuotteiden kuljetukseen kuluu vähemmän kilometrejä. Tästä koituu myös vähemmän päästöjä. Paakkunainen painottaa myös sitä, että jalostusarvon nostamisesta koituvasta tulovirrasta jäävät verotulot enenevissä määrin omalle seudulle.
Keskittyminen tuotantopuolelle on pistänyt Paakkunaisen miettimään yrityksensä liiketoimintamallia jatkossa. Toimeliaisuuden kasvaessa on edessä asennuspuolen kumppaniyrityksen etsintä.
– Vastuullisuus on päivän sana joka puolella. Meillä se tarkoittaa vastuuta koko ketjusta, asiakastilauksesta toimitukseen ja asennukseen, Paakkunainen päättää.

 

CE-merkintä

• on merkintä, jolla tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja vakuuttaa, että tuote täyttää tuotetta koskevien EU:n direktiivien ja asetusten olennaiset vaatimukset.
• merkinnällä varustettu tuote saa liikkua vapaasti EU:n alueella.
• merkinnän kiinnittää valmistaja tai valmistajan valtuuttama edustaja.
• merkinnän saa kiinnittää vain niihin tuotteisiin, joita koskeva tuotelainsäädäntö edellyttää CE-merkintää.
• jos merkintää käytetään väärin, tuotteita valvovat viranomaiset voivat puuttua asiaan.

JARNO LAATIKAINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0