Moottoripuiston paikalle haetaan toimijaa

7.7.2021 Koti
Mikko Toivanen kertoo vesijettien olevan vuokrauksen olevan suosiossa. – Luovutus tapahtuu joko Mikkelin satamassa tai jetit voi tulla hakemaan Rantakylän toimipisteeltä

Vuokrasopimus päättyi, eikä yhteisymmärrykseen enää päästy.

Xon-puiston portit ovat olleet kiinni, mutta eivät koronan vuoksi, vaan vuonna 2019 päättyneen vuokrasuhteen takia. Xon-puisto toimi teema- ja vesipuisto Visulahden kanssa samalla tontilla 10 vuotta. Itse tontti on Mikkelin kaupungin omistuksessa, mutta Visulahtea pyörittävä Puuharyhmä Oyj vuokraa tonttia edelleen alivuokralaiselle.
Puuharyhmä Oyj puolestaan toimii espanjalaisen Aspro Parksin alla, jolla on omistuksessaan omien verkkosivujensa mukaan 68 teemapuistoa kymmenessä eri maassa.

Mikko Toivanen Xon-puistolta kertoo, että heidän puoleltaan vuokrasuhdetta olisi haluttu jatkaa, mutta ehdot olivat liian kovat.
– Yksinkertaisesti tontin vuokra oli liian korkea. Jos olisimme vuokranneet tontin tarjottuun hintaan, niin emme olisi voineet kehittää puistoa. Se ei ole tahtotilamme mukaista, Toivanen kertoo.
Miehen mukaan yritys olisi myös halunnut jäädä vuokralaiseksi suoraan kaupungille, mutta vanhoista sopimusteknillisistä syistä kaupunki ei voinut vuokrata osaa tontista Xon-puistolle. Yrityksen laitteita on edelleen entisillä paikoilla Visulahdessa, mutta käyttäjät vain puuttuvat.
– Onhan se sääli, että noin hieno paikka on vain jouten, Toivanen harmittelee.

Visulahden puistojohtaja Ville Asikainen kertoo olleensa itse neuvotteluissa mukana, mutta kuten Toivanenkin totesi, yhteisymmärrykseen vuokraehdoista ei päästy.
– Meidän päämiehillä oli oma näkemys, eikä sopimukseen valitettavasti päästy. Aluetta kohtaan on paljon kiinnostusta ja tavoitteenamme on saada sinne ensi kesäksi toimintaa, Asikainen toteaa.
Alueelle on suunnitteilla Visulahden teema- ja vesipuiston toimintaa tukevaa aktiviteettia. Sitä mitä luvassa on, Asikainen ei vielä paljasta.
– Emme tietenkään halua, että alueen toiminta kilpailee Visulahden kanssa. Jollain tasolla olisi varmasti hyvä, että olisi moottoripuistotoimintaa, koska pärisevät ja vauhdikkaat laitteet kiinnostavat aina. Mikä sitten on vuoden 2022 ajan hengen mukaista, on asia erikseen.
Asikainen myös muistuttaa, ettei aluetta ole tarkoitus missään nimessä hylätä.

Xon-puisto työllisti kesäisin 30-40 nuorta aina 15 vuotiaista lähtien. Tällä hetkellä Toivanen kertoo, ettei heillä ole nyt edes kesäaikaan vakituisia työntekijöitä.
– Meillä on muutamia keikkatyöntekijöitä, mutta kun ei ole moottoripuiston kaltaista paikkaa, niin on mahdotonta palkata sellaista määrää väkeä.
Toivanen uskoo, että moottoripuistolle olisi kysyntää, koska lähiseudulla ei ole vastaavanlaista toimintaa.
– Olemme saaneet paljon kyselyitä, miksi emme ole auki ja missä lähin moottoripuisto on.

Visulahdessa puolestaan on ollut ruuhkaa aurinkoisten kelien vuoksi. Heinäkuun majoituskapasiteetista on tällä hetkellä varattuna noin 80 %.
– Tilanne on todella hyvä. Toivotaan, että kelit pysyvät hyvinä, eikä rankkoja ukkoskuuroja tule. Olemme rekrytoineet oikeastaan koko ajan lisää työntekijöitä ja se on erittäin hyvä asia, Asikainen kertoo.
Asikainen on toiminut puistonjohtajana vuodesta 2008 lähtien. Sitä ennen hän työskenteli vesipuistossa vuoropäällikkönä ja oli myös kesätöissä moottoripuiston puolella.
– Kyllähän tämä on enemmänkin elämätapa. Talvella pyöritämme neljän vakituisen työntekijän voimin majoituspuolta ja hoidamme muuan muassa korjauksia. Koen, että on hyvä asia tehdä ruohonjuuritason töitä, kuten siivota mökkejä. Silloin näkee korjaustarpeet sekä kehityskohdat, Asikainen pohtii.
Työn suola ja se asia, joka auttaa jaksamaan yli kiireisen kesän, ovat puistonjohtajan mukaan erinomaiset tiimiläiset.
– Meillä on loistavia tyyppejä täällä töissä ja he hoitavat asiakaspalvelun parhaalla mahdollisella tavalla, Asikainen lopettaa hymyillen.

 

Toiminta jatkuu

Vaikka Xon-puistolla ei ole toimipaikkaa, niin toiminta pyörii edelleen, vaikkakin pienimuotoisempana. Yrityksellä on Rantakylässä varastohalli, josta käsin asiat hoituvat.
Mikko Toivanen kertoo heidän vuokraavan kesällä vesijettejä ja paintball-värikuula peliä.
– Paintballia voi tietysti pelata talvellakin. Talvella on vähän hiljaisempaa, mutta meillä on myös kelkkoja ja mönkijöitä vuokrattavina, Toivanen luettelee.
Yritys järjestää tarvittaessa paintball-pelejä Mikkelin Karkialammella. Toivanen huomauttaa värikuulien olevan ympäristöystävällisiä eli biohajoavia.

Jo vuosia tarjontaan kuulunut benjihyppypalvelu on yksi yrityksen peruspilareista. Käytännössä Xon-puisto vie tapahtumaan benjihyppy-välineet ja halukkaat pääsevät kokeilemaan rajojaan.

Tulevaisuuden suunnitelmissa yrityksellä on olla osana Mikkelipuiston viereen rakennettavaa saunamaailmaa.
– Meidän oli pakko kehittää uusi toimintasuunnitelma ja nyt näyttäisi sille, että ainakin osa laitteista siirtyy Kaihun ympäristöön. Vielä mietimme mikä siihen ympäristöön sopii, mutta aktiviteetteja on luvassa, Toivanen lupaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1