Ristiinan Autotyöllä vaihtui vetovastuu

Liiketoimintakauppa
Niko Ruhanen ja Esa Viitikko tietävät Ristiinan Autotyön salat. Vetokapulan luovuttanut Kari Ruhanen (keskellä) toimii mentorina niin kauan kuin tarvetta ilmenee.
Kun pitkäaikainen työpaikka muuttuu omaksi yritykseksi, on kynnys yrittäjyyteen niin matala kuin vain voi olla.

Autokorjaamo- ja rengasliiketoimintaa harjoittava Ristiinan Autotyö jatkaa uusista yrittäjistä huolimatta tutuissa käsissä. Eläkkeelle suuntaavan Kari Ruhasen perustamaa yritystä jatkavat pitkäaikaiset työntekijät, Karin veljenpoika Niko Ruhanen ja Esa Viitikko.

Maaliskuun alussa solmittua liiketoimintakauppaa on synnytetty vuoden ajan, mutta suunnitelmissa se on ollut jo viitisen vuotta. Prosessia hidastavana tekijänä on ollut rahoituksen saatavuuteen liittyvät haasteet. Aikansa pankkien kanssa neuvoteltua kolmikko teki kaupan Karin rahoittaessa irtaimen ja liiketoiminnan. Kiinteistö jää toistaiseksi väistyvän yrittäjän omistukseen
Kolmikko tietää nyt omakohtaisesti, kuinka yritysrahoitus on työn ja tuskan takana, vaikka kohteena olisi kuinka toimiva yritys ja puhtaat taustat omaavat ostajat.
– Moni yrityskauppa taitaa jäädä tämän ongelman vuoksi nykyään tekemättä, Kari ihmettelee pankkien toimintaa.
Muuten kauppa sujui luonnikkaasti. Kaikki kolme kiittelevät Uusyrityskeskuksen Heli Tavastin ja Mikkelin tilitoimiston Johanna Suutarin panosta asiassa.
– Heidän apu oli merkittävässä roolissa, Niko Ruhanen sanoo.

Vuonna 1994 rakennettu korjaamohalli sijaitsee Ristiinan kirkonkylällä, Huumontiellä. Nykyiseksi 360 neliömetrin kokoiseksi se kasvoi yrityksen laajentuessa vuonna 2003. Asiakaskunnasta valtaosa on paikallisia, mutta vapaa-ajan asukkailla on myös iso merkitys.
– Meillä on asiakkaita, jotka käyvät täällä etelästä jopa varta vasten, Niko taustoittaa.
Kari Ruhasen mukaan yrityksen liki 30 toimintavuotta ovat olleet melko tasaisia. Autojen korjaaminen on tosin muuttunut vuosien varrella selvästi vaativammaksi.
– Olemme aina panostaneet nykyaikaisiin testaus- ja korjaamolaitteistoihin, hän painottaa.

Vuosien varrelle on mahtunut kaikenlaista. Yksi kokemus, joka on jäänyt mieleen, liittyy akun vaihtoon. Ruokatunnin jälkeinen työ oli tilattu ”vanhaan rotteloon”. Yllätys oli melkoinen, kun pihaan kurvasi punainen Ferrari.
– Sieltä se akku jalkatilasta löytyi, Niko muistelee nauraen.
Merkittävä osa toimintaa on myös rengasliiketoiminta. Rengashotellissa on säilytyksessä mittava määrä asiakkaiden rengassarjoja. Pian käsillä on jälleen se aika, kun autoilijat kurvaavat pihaan renkaanvaihto mielessään.

Aluksi yrittäjät aikovat tehdä työt kahdestaan, mutta tarvittaessa asentajia on mahdollista palkata lisää. Tilojen puolesta tämä ei ole ongelma, sillä hallissa on neljä nosturipaikkaa.
– Palvelu edellä tässä mennään. Palvelukonseptin pidämme ainakin aluksi ennallaan, Niko ja Esa kertovat.
Käytännössä tämä on tarkoittanut esimerkiksi katsastuspalvelua: auto huolletaan ja katsastetaan asiakkaan puolesta.
Jatkossa Nikon vastuulla ovat asentamistöiden ohella myös tiskin takana tehtävät työt, kun Esa keskittyy täysillä hallin puolen tehtäviin. Jouten ei jää Karikaan, sillä kiinteistön ohella hänellä on luotsattavanaan omistamansa autovaraosaliike Pitkäjärven Auto-osat Oy Mikkelissä.

 

JARNO LAATIKAINEN

+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0