Laituri on kesällä lisähuone

|

Esa-laitureita on esillä ja ihmisten vapaassa käytössä, omalla vastuulla Mikkelipuiston vieressä. Aurinkoisilla keleillä paikka on erittäin suosittu. – Kaupungille pieni vinkki, että tännehän voisi tuoda jonkun penkin ja roskikset, niin paikka pysyy viihtyisänä, Esa Vahvaselkä kertoo terveisiä.
Esa-laitureita on esillä ja ihmisten vapaassa käytössä, omalla vastuulla Mikkelipuiston vieressä. Aurinkoisilla keleillä paikka on erittäin suosittu. – Kaupungille pieni vinkki, että tännehän voisi tuoda jonkun penkin ja roskikset, niin paikka pysyy viihtyisänä, Esa Vahvaselkä kertoo terveisiä.

Laitureita asennetaan pääasiassa mökkiläisille.

Kesän ensimmäiset helteet tuovat ranta-asukkaille ja mökkiläisille mieleen laiturin tarpeellisuuden. Helteillä laiturista saa helposti lisää oleskelutilaa. Suurimmille laitureille voi sijoittaa penkkejä ja jopa ruokapöytiä. Pienimmiltä hypätään virkistävään veteen ja nautitaan auringon otosta.
– Meidän valikoimastamme suosituimpia malleja ovat tolppalaiturit. Niistä saa tukevia eivätkä aallot keinut ja heiluta rakenteita, Pellos Marin Oy:n yrittäjä Jari Simola kertoo.
Muita vaihtoehtoja ovat veden pinnalla kelluvat ponttonilaiturit. Pellos Marin Oy laiturit valmistetaan puusta. Simola vinkkaa, että puuta kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin, jotta ulkonäkö säilyy hyvänä. Pienellä vaivalla voi myös pidentää laiturin käyttöikää.
– Eri sävyisillä puuöljyillä laiturille saa uutta ilmettä. Olen nähnyt viininpunaisen laiturin, se oli minusta hienon näköinen.

Mikkelin Pursialassa toimiva Mikkelin Hitsauspalvelut valmistaa Esa-laitureita. Heillä laitureiden runko tehdään alumiinista.
– Kaikki tehdään käsityönä Pursialan toimipisteellämme. Periaatteessa jokainen laituri tehdään tilaustyönä asiakkaan tarpeen mukaan, yrittäjä Esa Vahvaselkä kertoo.
Esa-laitureita saa myös kippi- sekä kallionkylkilaitureina. Niiden asennus ja rakennus tapahtuu pääasiassa paikan päällä. Kippilaiturit ovat toimiva ratkaisu, mikäli ranta on kivikkoinen ja haasteellinen tavallisemmille malleille.
– Laituri asennetaan veden pinnan päällä. Jyrkät rantakalliot voivat tehdä tolppa- tai ponttonilaiturin mahdottomaksi asentaa, Vahvaselkä selventää.
Mikäli rantaviiva sijaitsee jyrkän kallion luona, toimiva ratkaisu on kallionkylkilaituri. Kyseinen malli toimii myös terassina kuumana kesäpäivinä.

Talvisaikaan laiturikauppiaat eivät suinkaan lepää, vaan valmistautuvat tulevaan kesään. Puusta valmistettuja laitureita valmistetaan ja varastoidaan odottamaan tulevia hellepäiviä. Vahvaselkä kertoo, että alumiini tuo omat haasteensa, koska sitä ei voi varastoida kosteissa tiloissa.
– Alumiinirunkojen täytyy olla talvella sisätiloissa. Tarvitsisimme tuhansia neliöitä tuotantotiloja, jos haluaisimme tehdä paljon osia varastoon.
Molemmat yrittäjät kertovat asiakkaiden olevan pääsääntöisesti kesämökkiläisiä pääkaupunkiseudulta. Mökille tultaessa halutaan, että kaikki on valmiina, jotta kesäpäivistä päästään heti nauttimaan. Laiturikauppiailla on niin ikään huoltosopimuksia asiakkaiden kanssa. Yritys käy nostamassa laiturin kuivalle maalle ennen talvea ja vie sen taas paikalleen jäiden lähdettyä.

Laituriin satsaaminen kannattaa tulevia kesiä ajatellen. Huonosti ja heikoista materiaaleista tehty laituri voi tulla ajan myötä kalliimmaksi kuin kerralla hyvin tehty.
– Vaikka satsaus on kerralla iso, niin sillä pääsee monta kymmeniä vuosia yleensä eteenpäin ilman lisäkustannuksia. Jäät ja Saimaan pinnanvaihtelut ovat luonnonvoimista suurimpia tuhojen aiheuttajia, Simola kertoo.

Kaihulta kajahtaa — JiiTeen Kuukautinen

|
Mikkelissä on noussut keskustelu Kaihun alueen rakentamisesta – on vaadittu pidättäytymistä rakentamisesta kaupunkia halkovan harjun ja sen viereisen lammen alueella. Muutama käsite. Kaihunharju on ...
Autoharrastukseen hurahtaneella hieroja Jari Veteläisellä on vastaanotot Otavassa ja Haukivuorella. Marraskuun puolivälistä avautui Ristimäenkadulla Mikkelin toimipiste.

Autoala vaihtui lihashuoltoon

|
Uusi hieroja Mikkeliin. Hieroja Jari Veteläinen avaa marraskuun puolivälissä vastaanoton Ristimäenkadulle. – Olen viisikymppinen kaveri, Oulusta kotoisin ja ehtinyt tehdä kaikenlaista matkan varrella, kertoo ...
Antti ja Matti Saranki pyörittivät yritystä yhdessä noin 18 vuotta. Nyt isä Matti on jäänyt eläkkeelle.

”Lasi on aina lasia”

|
Lasialan ammattilaiset juhlivat 20-vuotista taivaltaan. Yrittäjänkadulla sijaitseva Lasitusliike Lasi-Saranki Oy täytti syyskuussa 20 vuotta. Alun perin yrityksen laittoivat pystyyn isä Matti ja poika Antti ...
Tärkeää tietoa. Tiedon siirtäminen korjaustyön aikana vie ajoneuvokohtaisen tietokannan seuraavalle tasolle. Jarno Ruuskaselle tabletin käyttäminen on maistunut.

Mekaanikot siirtyivät mobiiliaikaan

|
Autokorjaamon prosessit suoristuvat nykyaikaisten laitteiden ja sovellusten myötävaikutuksella. Automekaanikko mobiililaite kädessä auton vieressä, siis työajalla somessa? Ei vaan raportoimassa korjattavan auton tilanteesta reaaliajassa korjaamon ...