Laituri on kesällä lisähuone

|

Esa-laitureita on esillä ja ihmisten vapaassa käytössä, omalla vastuulla Mikkelipuiston vieressä. Aurinkoisilla keleillä paikka on erittäin suosittu. – Kaupungille pieni vinkki, että tännehän voisi tuoda jonkun penkin ja roskikset, niin paikka pysyy viihtyisänä, Esa Vahvaselkä kertoo terveisiä.
Esa-laitureita on esillä ja ihmisten vapaassa käytössä, omalla vastuulla Mikkelipuiston vieressä. Aurinkoisilla keleillä paikka on erittäin suosittu. – Kaupungille pieni vinkki, että tännehän voisi tuoda jonkun penkin ja roskikset, niin paikka pysyy viihtyisänä, Esa Vahvaselkä kertoo terveisiä.

Laitureita asennetaan pääasiassa mökkiläisille.

Kesän ensimmäiset helteet tuovat ranta-asukkaille ja mökkiläisille mieleen laiturin tarpeellisuuden. Helteillä laiturista saa helposti lisää oleskelutilaa. Suurimmille laitureille voi sijoittaa penkkejä ja jopa ruokapöytiä. Pienimmiltä hypätään virkistävään veteen ja nautitaan auringon otosta.
– Meidän valikoimastamme suosituimpia malleja ovat tolppalaiturit. Niistä saa tukevia eivätkä aallot keinut ja heiluta rakenteita, Pellos Marin Oy:n yrittäjä Jari Simola kertoo.
Muita vaihtoehtoja ovat veden pinnalla kelluvat ponttonilaiturit. Pellos Marin Oy laiturit valmistetaan puusta. Simola vinkkaa, että puuta kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin, jotta ulkonäkö säilyy hyvänä. Pienellä vaivalla voi myös pidentää laiturin käyttöikää.
– Eri sävyisillä puuöljyillä laiturille saa uutta ilmettä. Olen nähnyt viininpunaisen laiturin, se oli minusta hienon näköinen.

Mikkelin Pursialassa toimiva Mikkelin Hitsauspalvelut valmistaa Esa-laitureita. Heillä laitureiden runko tehdään alumiinista.
– Kaikki tehdään käsityönä Pursialan toimipisteellämme. Periaatteessa jokainen laituri tehdään tilaustyönä asiakkaan tarpeen mukaan, yrittäjä Esa Vahvaselkä kertoo.
Esa-laitureita saa myös kippi- sekä kallionkylkilaitureina. Niiden asennus ja rakennus tapahtuu pääasiassa paikan päällä. Kippilaiturit ovat toimiva ratkaisu, mikäli ranta on kivikkoinen ja haasteellinen tavallisemmille malleille.
– Laituri asennetaan veden pinnan päällä. Jyrkät rantakalliot voivat tehdä tolppa- tai ponttonilaiturin mahdottomaksi asentaa, Vahvaselkä selventää.
Mikäli rantaviiva sijaitsee jyrkän kallion luona, toimiva ratkaisu on kallionkylkilaituri. Kyseinen malli toimii myös terassina kuumana kesäpäivinä.

Talvisaikaan laiturikauppiaat eivät suinkaan lepää, vaan valmistautuvat tulevaan kesään. Puusta valmistettuja laitureita valmistetaan ja varastoidaan odottamaan tulevia hellepäiviä. Vahvaselkä kertoo, että alumiini tuo omat haasteensa, koska sitä ei voi varastoida kosteissa tiloissa.
– Alumiinirunkojen täytyy olla talvella sisätiloissa. Tarvitsisimme tuhansia neliöitä tuotantotiloja, jos haluaisimme tehdä paljon osia varastoon.
Molemmat yrittäjät kertovat asiakkaiden olevan pääsääntöisesti kesämökkiläisiä pääkaupunkiseudulta. Mökille tultaessa halutaan, että kaikki on valmiina, jotta kesäpäivistä päästään heti nauttimaan. Laiturikauppiailla on niin ikään huoltosopimuksia asiakkaiden kanssa. Yritys käy nostamassa laiturin kuivalle maalle ennen talvea ja vie sen taas paikalleen jäiden lähdettyä.

Laituriin satsaaminen kannattaa tulevia kesiä ajatellen. Huonosti ja heikoista materiaaleista tehty laituri voi tulla ajan myötä kalliimmaksi kuin kerralla hyvin tehty.
– Vaikka satsaus on kerralla iso, niin sillä pääsee monta kymmeniä vuosia yleensä eteenpäin ilman lisäkustannuksia. Jäät ja Saimaan pinnanvaihtelut ovat luonnonvoimista suurimpia tuhojen aiheuttajia, Simola kertoo.

Monenlaisia. Esimerkiksi turvasaappaita on tarjolla eri painoluokissa – ja hintaluokissa. Satu Virtanen mainitsee kypärän silmäsuojan kera olevan eniten myyty turvatuote JS-Motorsilla.

Kunnon varusteet hankkivat hintansa

|
Kesäaikaan puuhaa riittää varsinkin omakotitalo- ja mökkitontilla, metsäpalstoista puhumattakaan. Kun puuhastelut ovat satunnaisia ja niitä tehdään vuositasolla melko vähän, on ensimmäinen vaaranpaikka jo selviö. ...
Folksam avasi ovensa Porrassalmenkadulle. Sohvalla franchising-yrittäjät Tomi Syrjäläinen ja Jan-Mika Korhonen. Takana vasemmalta oikealle vakuutusasiamiehet Kaj Pentikäinen sekä Tuomas Damski.

Folksam avasi toimipisteen

|
Mikkelissä kesäkuussa toimintansa aloittanut Folksam on yksi Ruotsin suurimmista vakuuttajista. Suomessa aikaisemmin etelä- ja länsirannikolla toiminut yritys on rantautunyt myös Sisä-Suomeen. Mikkelin Folksam toimii ...
Ensimmäinen Suomessa. Jyri Patja (takana) ja Heikki Hyttinen tarkastelevat viittä vaille valmista kahden perämoottorin asennusta. Kuvassa näkyvän moottorimallin kohdalla kysymys oli ensimmäisestä synkronoinnista Suomessa.

10 vuotta on opettanut paljon

|
Monipuolinen palvelutarjonta pitää korjaamon leivän syrjässä kiinni. Etupäässä autojen ja pienkoneiden huoltoja sekä korjauksia tekevä Johtokadun Auto on 10 vuoden taipaleensa aikana suuntautunut yhä ...
Nissan palkitsi Juvalta lähtöisin olevan Mika Venäläisen.

Venäläinen yllätettiin täysin

|
Pohjoismaiden sekä Baltian maiden Nissan myyjät kokoontuivat Ruotsiin. Etelä-Savon Auto Oy:n huoltoneuvoja Mika Venäläinen sai hiljattain tunnustuksen ”Vuoden Nissan huoltoneuvoja Suomessa”. Palkinto luovutettiin toukokuun ...
Mikkelin Romumetallin Hannu Vesanka, Jere Hytönen ja Mikael Pitkänen haluavat avata yrityksen toimintaa.

Hanskapäivät järjestään toista kertaa

|
Hanskoja ei lyödä tiskiin vaan ne laitetaan jakoon. Mikkelin Romumetalli järjestää yhdessä Kuusakoski Oy:n kanssa kaikille avoimet Hanskapäivät lauantaina 26. päivä. Tapahtuma järjestetään Mikkelin ...