Laituri on kesällä lisähuone

|

Esa-laitureita on esillä ja ihmisten vapaassa käytössä, omalla vastuulla Mikkelipuiston vieressä. Aurinkoisilla keleillä paikka on erittäin suosittu. – Kaupungille pieni vinkki, että tännehän voisi tuoda jonkun penkin ja roskikset, niin paikka pysyy viihtyisänä, Esa Vahvaselkä kertoo terveisiä.
Esa-laitureita on esillä ja ihmisten vapaassa käytössä, omalla vastuulla Mikkelipuiston vieressä. Aurinkoisilla keleillä paikka on erittäin suosittu. – Kaupungille pieni vinkki, että tännehän voisi tuoda jonkun penkin ja roskikset, niin paikka pysyy viihtyisänä, Esa Vahvaselkä kertoo terveisiä.

Laitureita asennetaan pääasiassa mökkiläisille.

Kesän ensimmäiset helteet tuovat ranta-asukkaille ja mökkiläisille mieleen laiturin tarpeellisuuden. Helteillä laiturista saa helposti lisää oleskelutilaa. Suurimmille laitureille voi sijoittaa penkkejä ja jopa ruokapöytiä. Pienimmiltä hypätään virkistävään veteen ja nautitaan auringon otosta.
– Meidän valikoimastamme suosituimpia malleja ovat tolppalaiturit. Niistä saa tukevia eivätkä aallot keinut ja heiluta rakenteita, Pellos Marin Oy:n yrittäjä Jari Simola kertoo.
Muita vaihtoehtoja ovat veden pinnalla kelluvat ponttonilaiturit. Pellos Marin Oy laiturit valmistetaan puusta. Simola vinkkaa, että puuta kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin, jotta ulkonäkö säilyy hyvänä. Pienellä vaivalla voi myös pidentää laiturin käyttöikää.
– Eri sävyisillä puuöljyillä laiturille saa uutta ilmettä. Olen nähnyt viininpunaisen laiturin, se oli minusta hienon näköinen.

Mikkelin Pursialassa toimiva Mikkelin Hitsauspalvelut valmistaa Esa-laitureita. Heillä laitureiden runko tehdään alumiinista.
– Kaikki tehdään käsityönä Pursialan toimipisteellämme. Periaatteessa jokainen laituri tehdään tilaustyönä asiakkaan tarpeen mukaan, yrittäjä Esa Vahvaselkä kertoo.
Esa-laitureita saa myös kippi- sekä kallionkylkilaitureina. Niiden asennus ja rakennus tapahtuu pääasiassa paikan päällä. Kippilaiturit ovat toimiva ratkaisu, mikäli ranta on kivikkoinen ja haasteellinen tavallisemmille malleille.
– Laituri asennetaan veden pinnan päällä. Jyrkät rantakalliot voivat tehdä tolppa- tai ponttonilaiturin mahdottomaksi asentaa, Vahvaselkä selventää.
Mikäli rantaviiva sijaitsee jyrkän kallion luona, toimiva ratkaisu on kallionkylkilaituri. Kyseinen malli toimii myös terassina kuumana kesäpäivinä.

Talvisaikaan laiturikauppiaat eivät suinkaan lepää, vaan valmistautuvat tulevaan kesään. Puusta valmistettuja laitureita valmistetaan ja varastoidaan odottamaan tulevia hellepäiviä. Vahvaselkä kertoo, että alumiini tuo omat haasteensa, koska sitä ei voi varastoida kosteissa tiloissa.
– Alumiinirunkojen täytyy olla talvella sisätiloissa. Tarvitsisimme tuhansia neliöitä tuotantotiloja, jos haluaisimme tehdä paljon osia varastoon.
Molemmat yrittäjät kertovat asiakkaiden olevan pääsääntöisesti kesämökkiläisiä pääkaupunkiseudulta. Mökille tultaessa halutaan, että kaikki on valmiina, jotta kesäpäivistä päästään heti nauttimaan. Laiturikauppiailla on niin ikään huoltosopimuksia asiakkaiden kanssa. Yritys käy nostamassa laiturin kuivalle maalle ennen talvea ja vie sen taas paikalleen jäiden lähdettyä.

Laituriin satsaaminen kannattaa tulevia kesiä ajatellen. Huonosti ja heikoista materiaaleista tehty laituri voi tulla ajan myötä kalliimmaksi kuin kerralla hyvin tehty.
– Vaikka satsaus on kerralla iso, niin sillä pääsee monta kymmeniä vuosia yleensä eteenpäin ilman lisäkustannuksia. Jäät ja Saimaan pinnanvaihtelut ovat luonnonvoimista suurimpia tuhojen aiheuttajia, Simola kertoo.

Valmiina kentälle. Aluepäällikkö Timo Vesangan (oik.) työalueena on koko Etelä-Savo. Toimitusjohtaja Markku Peltoniemen tehtävänä on kaupanteon ohella sparrata Järvi Leasing -suojattejaan eri puolella Suomea.

Digiloikka hyödyttää myös leasingia

|
Leasing oli kova sana takavuosina, kunnes sen suosio hiipui. Nykytekniikan avulla vanha tuttu rahoitusmuoto elää uutta tulemistaan. Suomalaisen leasingtoiminnan grand old man, Markku Peltoniemi, ...

Monipuolisuus pitää kunnossa

|
Kun kipu alkaa, alamme toimia. Varsinaisen sudenkuopan liikkumisessa aiheuttaa liikunnan yksipuolisuus. Tiettyä lajia harrastavien tulisi huomioida harjoituksissaan myös muita osa-alueita. – Esimerkiksi juoksija ei ...

Pahimpaan kannattaa varautua

|
Vakuutuksia otetaan edelleen omaisuudelle, mutta oman henkilöturvan vakuuttaminen on vahvasti lisääntynyt. Itsensä vakuuttaminen henkilöriskien varalle voidaan kokea hankalaksi ja sen läpi käyminen voi tuntua ...
Marko Salmikunnas kertoo Haukartingin käynnistävän karting-kerhon, jossa alle 15-vuotiaat pääsevät ajamaan tiistai-iltaisin pelkällä seuran jäsenmaksulla.

Muhiiko akkutekniikan uusin jippo Hirvensalmella?

|
Keksinnön myötä karting-autojen toimintasäde on lähes kuusi tuntia. Kesällä ovensa avanneen Hirvensalmen Autourheilijoiden sisäkarting-radan sähköautot ovat toimineet yli ennakko-odotusten. Perusteellinen taustatyö on kantamassa isoa ...

Autokaupan uusi aikakausi alkaa

|
Vuosi sitten alkaneen tapahtumaketjun seurauksena vihitään uutta autoliiketilaa käyttöön kahdessa eri osoitteessa. Ensimmäisenä ovensa avaa Autoarina uudessa toimipaikassa peräti seitsemällä merkkiedustuksella. Uuden myyntitilan saavat ...