Minä kunnanjohtaja

14.6.2018 Ajankohtaista
Pertti Koivula ja Milko Lehto ovat koko kevään tehneet tiivistä yhteistyötä. Ensi tiistaina yhteistyön hedelmä, monologiesitys Minä kunnanjohtaja, nähdään Kuninkaankartanon kesäteatterissa. – Tämä on ollut kauheaa aikaa meille molemmille, miehet nauravat.

Pertti Koivula ei ole aikaisemmin ollut ennen ensi-iltaa yhtä hermostunut.

– Jännittää aivan vietävästi, sanoo näyttelijä Pertti Koivula ja ryystää kahvikupistaan.
– Kädet puutuu eikä saa nukutuksi. Koskaan aikaisemmin en ole valmistanut monologia näyttämölle.
Koivula tekee monologidebyyttinsä Juvan Kuninkaankartanon kesäteatterissa tulevan viikon tiistaina. Kyseessä on Jari Järvelän Minä kaupunginjohtaja -kirjaan pohjautuva, Milko Lehdon käsikirjoittama ja dramatisoima Minä kunnanjohtaja monologiesitys.
– Kuninkaankartanon ja Sahanlahden kesäteattereita luotsaava Pauliina Hukkanen heitti ilmaan ajatuksen, että miksi en valmistaisi monologia ja tulisi vierailulle, kertoo Koivula.
– Otin Milkoon yhteyttä ja tässä ollaan.

Näytelmä kertoo kunnanjohtajasta, mammutista, joka näinä Me Too –aikoina yrittää edelleen pitää kiinni kynsin hampain omasta asemastaan vaikka tajuaa, että on jo sulavan jäälautan päällä.
– Tämä on ehkä jonkinlainen kunnianosoitus niille vanhoille ”panssarivaunuille”, jotka vielä mennä jyristää ja yrittää pitää kiinni vanhasta ja totutusta. Jokainen ihminen on kuitenkin oman aikakautensa tuote ja muutos on vaikea asia. Ja haluaako kaikki edes sitä, miettii ohjaaja Milko Lehto.

Näytelmää parivaljakko on työstänyt vuodenvaihteesta lähtien.
– Tämä on ollut ehkä koko urani hankalin ja haasteellisin sovitustyö. Voisi sanoa, että kyseessä on ollut eräänlainen pihtisynnytys, nauraa Lehto.
– Mutta koska Pertti halusi monologin Järvelän teksteistä, minkäs teet.
– Monologista on tehty yli neljäkymmentä versiota. Nyt olemme vihdoin päässeet yhteisymmärrykseen. Toistaiseksi, virnistää Koivula.
Monologiesityksessä käytetään myös Koivulan loistavaa laulutaitoa hyväksi.
– Eli mukaan on ujutettu tuttuja biisejä tai niiden osia, joita Pertti laulaa Altti Uhleniuksen valmistaman taustanauhan säestäessä, kertoo ohjaaja Milko Lehto.
Kysyttäessä, pitääkö Koivula roolihahmostaan, miestä naurattaa.
– Itsestä ne jutut on kaivettava, joten tavallaan pelottavankin paljon pidän. Kaikissa on jotain rakastettavia piirteitä.
– Olen minä näytellyt Hermann Göringiäkin, joka paistoi juutalaisia pannulla. Kummallisesti siitäkin hahmosta löytyi jotain rakastettavaa.

Miksi Pertti Koivula ei ole aikaisemmin valmistanut monologia näyttämölle?
– En ole uskaltanut! Vakavasti puhuttuna sille ei ole aikaisemmin ollut aikaa, Koivula kertoo.
– Nyt kuitenkin tuli hyvä sauma. Olen virkavapaalla Helsingin kaupunginteatterista ja pitkästä aikaa on ollut mahdollista harrastaa tanssimista ja miettiä, mitähän sitä tekisi.
– Harrastan lavatansseissa käyntiä. Pitää tämän kesän aikana ottaa menetetyt tanssit takaisin samalla kun kierrämme näytelmällä ympäri kyliä.

Monologi nähdään ainakin Juvalla ja Puumalassa ja sen jälkeen suunnistetaan pääkaupunkiseudulle.
– Jos hyvin käy, olemme valmiita kiertämään laajastikin. Näytelmä on sen verran helposti liikuteltavissa, kun ei rekvisiittaa tai lavastusta juurikaan ole. Mutta tarina on sitäkin painavampi, sanoo Koivula.
Luvassa on hulvaton musiikillinen iltama, jossa sukelletaan syvälle ihmismieleen ja tullaan pulskempina takaisin.
”Lava on minun, Pertti Koivulan näköisen kunnanjohtajan ja lupaan että saatte elämänne kyydin – tai ainakin sellaisen tällin ettette siitä hevillä toivu.
Komedia suhmuroinnin ytimestä, jossa pannaan akat (ja ukotkin) kuntoon – kaiken muun lisäksi.”

Minä kunnanjohtaja, kantaesitys Kuninkaankartanon kesäteatterissa Juvalla 19.6.2018

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0