Lapsiperhe sisustaa kestävillä ja helppohoitoisilla materiaaleilla

|

Nykyiset tapetit voivat olla harjapesun kestäviä. Ulla Tuulasjärvi näyttää lastenhuoneeseen sopivia tapettimalleja.
Nykyiset tapetit voivat olla harjapesun kestäviä. Ulla Tuulasjärvi näyttää lastenhuoneeseen sopivia tapettimalleja.

Pienokainen varttuu touhukkaaksi taaperoksi hetkessä. Tämä näkövinkkeli kannattaa ottaa huomioon silloin, kun kotia ollaan sisustamassa.

Lastenhuonetta sisustaessa kannattaa huomioida tapettien ja maalien pesunkestävyys.

– Jos ajatellaan maalin kiiltoastetta, niin perusmaaleissa skaala kulkee puolihimmeästä kiiltävään. Lastenhuoneeseen valitaan yleensä puolihimmeä maali. Mitä matampi maali, sitä vaikeampi tahra on saada siitä pois, toteaa Mikkelin K-Raudassa palveleva sisustusmyyjä Ulla Tuulasjärvi.

Tuulasjärvi tekee työkseen sisustus-, väri- ja pintamateriaalisuunnittelua.

– Kun lapsi on tulossa perheeseen, huoneeseen halutaan herkkää ja hempeämpää linjaa. Kun lapsista kasvaa leikki-ikäisiä, kaivataan iloisuutta ja väriä. Silloin maali- ja tapettivalinnoissa otetaan monesti huomioon myös lapsen mielipide.

Tapeteissa on eri pyyhittävyysasteita eli pesun ja puhdistuksen kannalta vaihtoehtoja löytyy kevyesti pyyhittävistä aina voimakkaan harjapesun kestäviin malleihin.

Mikkelin Värisilmän tunnetila-sisustusneuvoja Saana Gustafsson-Purujärvi toteaa, että maali on helppo ratkaisu siinä mielessä, että mikäli tenavassa alkaa elää pieni taiteilija, joka piirtelee oman huoneen seinille, tuotokset on helppo maalata peittoon. Hän muistuttaa myös pimeässä hohtavasta maalista, jolla voi tehdä kivoja yksityiskohtia seiniin, kattoon tai huonekaluihin.

– Kun huoneesta sammuttaa illalla valot, niin maali hohtaa pimeässä. Maali lisää myös turvallisuutta. Sillä voi merkata kodin kulkureittejä, pistorasioita tai vaikka portaat, jotka erottuvat yöllä hyvin, jos lapsi herää ja lähtee liikkeelle.

Muun valaistuksen kannalta käteviä ovat myös liiketunnistimen avulla syttyvät lamput tai pistorasiaan laitettavat yövalot.

Lastenhuoneissa suositaan usein valmisverhoja, jotka sisältävät silitettävän lyhennysnauhan. Kangas on niin tiivis, ettei se laske valoa läpi, joten huoneen saa pimeäksi ilmanrullaverhoja tai kaihtimia.

– Verhojen ompeluun ei satsata enää niin paljon, sillä niitä halutaan vaihtaa usein. Kun sisustusta halutaan vaihtaa vähin keinoin, verhoja ja tyynyjä muuttamalla saa helposti uudenlaista ilmettä aikaiseksi, Tuulasjärvi kertoo.

TilesPoint Mikkelin sisustussuunnittelija Jenna Avikaisen mielestä lapsikotien lattiapintamateriaalien tärkeimmät vaatimukset ovat turvallisuus ja puhtaanapidon helppous. Laatoitetuille lattioille tulee valita karkeita pintoja, varsinkin kosteissa tiloissa. Laminaateista ja vinyylikorkeistakin löytyy jo paljon rouheita pintoja. Viimeistellyt kulmat, erityisesti kosteissa tiloissa, kannattaa pyöristää laattakulmalistoilla.

– Oleskelutiloihin kannattaa valita lattiamateriaali, joka kestää sotkuja, kolhuja ja ainakin jossain määrin kosteutta. Lapsille sattuu vahinkoja ja mehumukeja kaatuu. Erityisen helppo materiaali on vinyylilankku, joka itsessään ei vaurioidu kosteudesta. Sen saa myös helposti puhdistettua pesuaineilla esimerkiksi tussin jäljistä.

Arja Tissari näyttää, kuinka verhoilusuojalla saa sohvaan likaa hylkivän pinnan.
Arja Tissari näyttää, kuinka verhoilusuojalla saa sohvaan likaa hylkivän pinnan.

Hyvä matto pysyy hyvin paikallaan ja tarvittaessa niiden alla voi käyttää liukuesteitä. Useiden mattojen pinnat ovat likaa hylkiviä, joten ne ovat helppohoitoisia ja allergiaystävällisiä.

Nykyisin sohvien kangasvalikoimat ovat pintapuhdistettavia, mutta osa kestää myös vesipesun.

– Kankaisiin laitetaan jo tehtaalla leikkausvaiheessa likaa hylkivä verhoilusuojaus. Tahra ei imeydy kankaaseen, vaan sen ehtii pyyhkiä pois, kertoo Asko huonekaluliikkeen yrittäjä Arja Tissari.

Vaikka perheessä on leikki-ikäisiä lapsia, se ei vaikuta sohvan värin valintaan.

– Kyllä sohva hankitaan perheen mieltymysten mukaan. Tänä päivänä myydään eniten vaaleita ja harmaita sohvia, hän toteaa.

– Puu elää, eläköön puu, Ari Maastovaara toteaa omana mottonaan.

Puuseppä teki itselleen tiskipöydän

|
Valmistukseen on käytetty 20 eri puulajia. Ari Maastovaaran keittiökalusteet eivät ole joukkotuotantoa. Puusepänverstaassa odottaa asennusta vaille valmiina tiskipöytä/työtaso, jonka valmistuksessa on käytetty 20 eri ...
Ilkka Väisänen asensi mallikeittiöön viimeisen kaapinoven paikalleen.

Väisänen on asentanut yli 2000 keittiötä

|
Maatilan navetta ja rehuvarasto muuttuivat nykyaikaisiksi tuotantotiloiksi ja keittiömyymäläksi. Kurkisensaarentietä ajellessa ei moni ohikulkija välttämättä tiedä, että Hovisalon tilan kohdalla suunnitellaan ja valmistetaan keittiökalusteita. ...
Keittiömalliston suunnittelussa on otettu huomioon erikokoiset käyttäjät. Saana Gustafsson-Purujärvi kertoo, että kaapistoja ja tasoja on saatavilla eri korkeuksilla.

Keittiöremontin ei tarvitse olla vaivalloista

|
Saksalainen keittiövalmistaja toimittaa Noblesse-malliston rungot lähes valmiiksi kasattuina, joten käytännössä asennukseen jää vain vedinten kiinnitys ja kaappien paikoilleen nosto. Euroopan suurimman keittiövalmistajan mallistoa on ...