Mikkelin yrityksillä menee nyt hyvin

|

Miksei Mikkelin idea on kirkas, näyttää palvelujohtaja Mari Meriläinen.

Miksei Mikkeli auttaa yrittäjiä toiminnan kaikissa vaiheissa.

Mikkelistä ei ole vaikea keksiä huonoja uutisia. Kaupungin talous on kuralla, sote-menot kasvavat ja väestön ikärakenne on kierossa.
Mikkelin yrityskentässä näyttää nyt ihan toiselta. Kaupungin kehitysyhtiö Miksein palvelujohtaja Mari Meriläinen luettelee vaivattomasti monia positiivisia uutisia.
Kaupunkiin on sijoittunut uusia yrityksiä. Tonttivarauksia on tehty liki ennätysvauhtia. Jo alueella toimivat yritykset ovat laajentaneet merkittävästi toimintaansa viime vuoden aikana.
– Mikkeliin sijoittuneita yrityksiä oli viime vuonna kaksitoista, ja paikallisia toimintansa laajentajia enemmän kuin toinen mokoma. Alueen yrittäjillä on uskoa tulevaan ja omaan toimintaansa, Meriläinen sanoo.
Mukavasti menee ainakin teollisuudessa, logistiikassa ja autokaupassa toimivilla yrityksillä. Hyviä uutisia on kuultu vaikkapa sellaisilta toimijoilta kuin Mölnlycke, Posti tai Krivetz.
Monissa yrityksissä on myös työpaikkoja tarjolla. Rekrytointivaikeuksia on ollut lähinnä rakentamisessa sekä IT-alalla, jolle on syntynyt Mikkeliin uusia yrityksiä.

Kehitysyhtiö Mikseissäkin on parhaillaan menossa uuden toimitusjohtajan valinta. Mikkelin kaupunki tekee omaa strategiaansa, mikä vaikuttaa myös Mikseihin. Kehitysyhtiössä töitä tehdään kuitenkin katkoksitta alueen yrityselämän hyväksi.
Miksein ydintehtäviä on kolme: palvella alueella jo toimivia yrityksiä, kehittää toimintaympäristöä ja huolehtia matkailun edistämisestä.
Mikseihin liittyvissä mielikuvissa uusien yritysten hankinta on ehkä korostunut liikaa, sillä noin 95 prosenttia työstä tehdään jo Mikkelissä toimivien yritysten kehittämiseksi.
– Se on päätyömme. Jos saadaan sijoittumisonnistuminen, se saa tietenkin positiivista julkisuutta.

Yritysten käytettävissä on tukea kaikkiin yritystoiminnan vaiheisiin, perustamisesta myymiseen saakka. Yrityksiä autetaan toiminnan kehittämisessä, kasvattamisessa, tuotteistamisessa ja rahoituksessa.
Erilaisia kehittämisavustuksia voi hakea eri rahoituslähteistä, ja Miksei auttaa löytämään sopivat.
– Hyvin usein tuen tarve liittyy rahoitukseen tai uusien kumppanien hakemiseen. Toimitilakysymykset ovat iso osa-alue, Meriläinen kuvaa.
Erilaisilla EU-rahoista ja muista julkisista varoista rahoitettavilla hankkeilla on erittäin merkittävä osuus toiminnassa. Noin kolme neljäsosaa rahoituksesta tulee Mikkelin ulkopuolelta. Vaikka jotkut kavahtavat hankerahoitusta, Meriläinen pitää sitä myönteisenä asiana.
– Joku ne EU-rahat kuitenkin maksaa, joten on parempi, että otamme ne tänne Mikkeliin ja Etelä-Savoon.
Hyvinä esimerkkeinä Meriläinen mainitsee kehittämisalustat MemoryCampuksen, Kalevankankaan ja EcoSairilan, joita on kehitetty pitkälti hankerahoituksen turvin. Matkailupalveluissa jokseenkin kaikki tehdään hankerahoituksella.
Ajankohtaisista hankkeista Meriläinen nostaa esiin Digiportaat. Se tarjoaa koulutusta digitalisaatioon pienyrityksiä myöten.

 

Rajoituksista halutaan jo eroon

Maailmaa ravisuttanut koronavirus on koetellut Mikkelin yrityksiä. Kaksi vuotta sitten maaliskuussa paikat laitettiin kiinni, ja palveluyritysten asiakkaat hävisivät.
– Se oli todella vakava seinään juoksemisen hetki. Annoimme konkreettisia neuvoja ja autoimme hakemusten ja tukimuotojen kanssa, Meriläinen muistelee.
Korona kasvatti Miksein asiakaskuntaa 40 prosentilla. Pahin vaihe jäi lyhyeksi, eikä pelättyä konkurssiaaltoa tullut.
– Yrittäjä on siitä ihana tyyppi, että se jaksaa katsoa positiivisesti ja ideoida uutta silloinkin, kun matto lähtee alta. Ei voi kuin olla ylpeä alueen yrittäjistä.
Nyt yrityksissä koetaan, että rajoituksista pitäisi päästä jo eroon.
– Yrittäjien mitta alkaa olla täynnä siihen, että tiettyjä elinkeinoaloja on rajoitettu jo hyvin pitkään, kun osa saa toimia vapaasti. Määräykset ovat epäselviä ja muuttuvia, ja tilanne pitkittyy, Meriläinen sanoo.

Sähkölaskuihin saa talvella tukea

|
Apua saa, jos sähkön hinta ylittää tukimuodosta riippuen 400 tai 500 euroa kuukaudessa. PETRI P. PENTIKÄINEN Hallituksen esityksessä tammi–huhtikuussa 2023 kulutettua sähköä koskevaa tukea ...

Pankkikonttoreita kaivataan yhä

|
Ikäihmisiä opastetaan nyt selviämään pankkiasioista itse. PETRI P. PENTIKÄINEN Vuosi sitten Suur-Savon Osuuspankki ilmoitti lopettavansa kaikki maalaiskonttorinsa, ja ovet sulkeutuivat maaliskuun lopussa. Nyt pankki ...

Pienten teiden kunto suututtaa

|
MTK Etelä-Savo kysyi jäseniltään alemman tieverkon tasosta. PETRI P. PENTIKÄINEN Alemman tieverkon kunto on huono tai erittäin huono. Tätä mieltä on 57 prosenttia MTK ...

Aurinkopaneeleita saa taas

|
Aurinkoenergian kuumat markkinat pitävät alan yrityksen kiireisenä talveen asti. PETRI P. PENTIKÄINEN Tämä vuosi on ollut mikkeliläiselle sähköalan asennusliike Sähkö-Soikkeli Oy:lle erikoista aikaa. Menneenä ...

Suomen vanhin rengasliike luottaa tulevaan

|
Rengasalan erikoisliike aikoo pysyä jatkossakin asiansa osaavana spesialistina. JARNO LAATIKAINEN Yksi Mikkelin vanhimmista yrityksistä, Kantolan Rengas Oy, täytti viime kuussa jo 95 vuotta. Otto ...

SKS-Rakennus laajentaa palvelujaan sähköasennuksiin

|
SKS-Rakennus ostaa Sähkö- ja pientalourakoinnin liiketoiminnan. Yrittäjä Santtu Koistinen kartuttaa ammattiosaamistaan oppisopimuksella. Valmisteilla on yrityskauppa, jossa firmansa Koistiselle myyvä kokenut mikkeliläisyrittäjä sitoutuu jatkamaan yrityksessä ...

Aurinkopaneeleita saa taas

|
Aurinkoenergian kuumat markkinat pitävät alan yrityksen kiireisenä talveen asti. PETRI P. PENTIKÄINEN Tämä vuosi on ollut mikkeliläiselle sähköalan asennusliike Sähkö-Soikkeli Oy:lle erikoista aikaa. Menneenä ...

Huonoina aikoina tarvitaan rohkeutta

|
40 vuotta toiminut tilitoimisto on nähnyt monet nousut ja laskut. PETRI P. PENTIKÄINEN Moni yrittäjä miettii parhaillaan, miten selvitä nousevien kustannusten ja säästöliekillä elävien ...