Kuntosalilla poljetaan sähköä

19.8.2015 Vapaa-aika
LadyLinen palveluneuvoja Mika Rinkinen on saanut hyvää palautetta esittellessään PK-Kunto Oy:n rakennuttamaa liike-energian talteenottojärjestelmää.

Kunto- ja liikuntakeskukset kuluttavat paitsi käyttäjiensä kaloreita, myös sähköä. Liike-energian voi myös ottaa talteen.

Haukivuorelainen kehitysyhtiö PK-Kunto Oy on kehittänyt ideaansa konkreettiselle tasolle. Prototyypit on testattu omassa käytössä ja ensimmäinen liikuntakeskus on saanut laitteet käyttöönsä. Mikkeliläisessä LadyLine -liikuntakeskuksessa on kahdenkymmenen spinning -pyörän sali, jossa on mahdollisuus ottaa talteen ja hyödyntää pyörillä poljettu energia. Liike-energiasta tuotetulla sähköllä voi hoitaa helposti muun muassa tilan valaistuksen ja ilmastoinnin. LadyLinen sali on lajissaan ensimmäinen koko Euroopassa.

Salissa oleva valaistus kuluttaa tunnissa sähköä 40 wattia. Kahdenkymmenen hengen ryhmä voi tuottaa sähköä samassa ajassa enimmillään 4000 wattia. Teknisessä tilassa on isot akut, joihin energia varastoidaan. Esimerkiksi pelkkään valaistukseen akuista riittää sähköä useaksi päiväksi. Ryhmätunneilla tehdään myös videomatkoja ympäri maailmaa, samalla valaistuksen ja ilmastoinnin lisäksi ison näytön tarvitsema sähkö tuotetaan polkemalla.

– Kuntosalit kuluttavat energiaa ja lähtökohtaisesti olen ajatellut kääntää asian toisinpäin, kertoo idean isä Arto Rinkinen PK-Kunto Oy:stä.

Mikkelin salin rakentaminen aloitettiin todenteolla noin vuosi sitten. Jo käytössä olleisiin pyöriin asennettiin laturit ja muut tarvittavat osat. Työt tehtiin lähes kokonaisuudessaan paikallisten yritysten voimin, joten kustannukset nousivat suhteellisen korkeiksi.

Rinkisellä on visio ja jo kontaktejakin ulkomaille, jotta laitteiden rakentamiskustannukset saadaan jatkossa mahdollisimman alhaisiksi. Laitteista saatavat hyödyt ovat sen verran isoja, että LadyLinen pyörät ovat maksaneet itsensä takaisin noin kahdessa kuukaudessa, kalliihkoista valmistuskustannuksista huolimatta.

– Tarkoituksena on avata verkkokauppa, josta kuka tahansa voi ostaa itselleen laitteet. Nämä sopivat myös jo käytössä oleviin kuntoilulaitteisiin, jolloin mukaan saa tarvittaessa asennuksenkin, jatkaa Rinkinen.

Liike-energian talteenottolaitteet voidaan asentaa muun muassa kuntopyöriin, soutu- ja crosstraining -laitteisiin. Kotona lojuva vanha kuntoilulaite saa tällä konstilla uuden elämän ja kenties antaa samalla lisämotivaatiota kuntoilemiseen.

Kuntopyörällä polkeminen sisätiloissa paikallaan voi tuntua joskus tylsälle ja yksitoikkoiselle. PK-Kunto Oy:n keksintöön kuuluu myös kuntoilulaitteeseen asennetut ”aivot”, näin laitteella voi tehdä treenatessaan videolenkin vaikka San Fransiscon Golden Gate sillalla. LadyLinen spinning -salilla yhdessä pyörässä on asennettuna ohjausyksikkö, jonka avulla tehdään pyöräilymatkoja ison näytön avulla. Reittejä on Suomesta, muualta Euroopasta sekä Amerikasta. Videoihin on tehty polkemiseen sopivan tempoinen ja oikeanlaisen tunnelman sisältävä musiikki. Matkat ovat kestoltaan muutamista minuuteista aina puolen tunnin mittaisiin kokonaisiin harjoituksiin. Tekniikka mahdollistaa myös esimerkiksi Skype -puhelut pyörän avulla.

Mika Rinkinen työskentelee LadyLinella palveluneuvojana, hänelle laitteista ja tekniikasta on tullut paljon positiivista palautetta.

– Olen aina esitellyt salin ja järjestelmän uusille asiakkaille ja heidän reaktionsa ovat olleet ideaa ylistäviä, hän kertoo.

Kokonaan pyörät eivät ole energian talteenottotilassa, samoilla laitteilla onnistuu myös normaali treenaaminen. Tällä hetkellä noin kerran viikossa pidetään energiatuokio, jossa akut ladataan. Jatkossa määrää tullaan lisäämään. Suurta eroa pyörällä polkiessa ei ole, on se sitten normaalissa käytössä tai energian talteenottotilassa.

Karkean laskennan mukaan tulevaisuudessa Mikkelin LadyLinen kokoisessa kiinteistössä voidaan saavuttaa jopa 5000 euron säästöt vuosittaisessa energialaskussa.

– Nämä tämän tyyliset keksinnöt ovat nyt vielä pieniä tekoja, mutta uskon näistä tulevan joskus jotain suurempaakin.

Yhdysvalloissa on jo olemassa yksi kuntosali, jossa liike-energiaa syntyy niin paljon, että heillä on jopa myydä sähköä eteenpäin, oman kulutuksen jälkeenkin. Rinkisten mukaan tällaisilla investoinneilla ei varsinaisesti ratkaista energiaongelmia, mutta ihmisten ajatusmaailmaa voidaan kääntää kuluttamisesta säästöjen suuntaan.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0