Hyvinvointi on muutakin kuin fyysinen kunto

19.8.2015 Vapaa-aika
Pasi Salonen opastaa asiakastaan crosstrainerin käytössä.

Fyysinen kunto kasvattaa henkistä jaksamista. Ihmisille on tärkeää pärjätä niin työssä kuin vapaa-ajalla ja sovittaa kaikki toiminta yhteen.

Mikkelin Fressillä vastaavana personal trainerina toimiva Pasi Salonen kertoo hyvinvoinnin olevan kokonaisvaltaista elämänhallintaa. Kuntoilemisessa ei ole kyse pelkästään siitä, että näytetään hyvältä vaan tärkeää on myös henkinen hyvinvointi.

– Nykypäivänä ihmisten työn haastavuus kasvaa koko ajan. Töiden ja vapaa-ajan sovittaminen yhteen voi olla todella haastavaa. Samalla kun parannetaan fyysistä jaksamista, myös henkinen jaksaminen vahvistuu, Salonen toteaa.

Hän on itse ensimmäisen kerran ollut töissä kuntosalilla vuonna -93 opiskeluiden ohella. Salonen on valmistunut fysioterapeutiksi, joten hän on aikaisemmin hoitanut jo olemassa olevia fyysisiä vaivoja. Mies toteaa, että palkitsevinta nykyisessä työssä on, kun pääsee vaikuttamaan ennaltaehkäisevästi.

– Pyrimme puuttumaan vaivoihin jo ennen niiden syntymistä. Pienillä arjen asioilla, kuten ryhdillä, voidaan vaikuttaa moneen asiaan.

Fressi tarjoaa kävijöilleen monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja. Ulkoapäin katsottuna ei uskoisi, että erilaisia tiloja liikunnalle löytyy neljästä eri kerroksesta. Salilla käyminen aloitetaan tutustumiskäynnillä personal trainerin luona. Treeniohjelma tehdään Salosen mukaan asiakkaan tarpeiden perusteella.

Fressillä pääsee harjoittelemaan uusilla laitteilla, joita riittää salin täydeltä.
Fressillä pääsee harjoittelemaan uusilla laitteilla, joita riittää salin täydeltä.

– Joillakin on selkeitä tavoitteita, kuten painonpudotus, joita lähdetään toteuttamaan.

Personal trainerin oppiin voi mennä myös kaverin kanssa. Syksyllä uutuutena alkaa ryhmille toteutettavat tunnit ohjaajan opastuksella. Ryhmässä liikkuminen on luonnollisesti mukavampaa ja samalla kustannukset pienenevät.

– Personal trainereiden tarjoamat palvelut ovat suhteellisen uusia ja yllätyimme siitä, kuinka hyvin ihmiset ottivat ne alussa vastaan. Jokaisella on yhä kasvavassa määrin erilaisia haasteita elämässä ja näihin haasteisiin halutaan vastata, Salonen täsmentää.

Mielikuva kuntosalilla käymisestä on muovautunut tosi-tv-ohjelmien myötä fitness- ja painonnostoharjoitteluksi. Nämä mielikuvat eivät läheskään aina kohtaa todellisuuden kanssa.

– Täytyy muistaa, että televisiossa näytetään viihdettä. Kuntosalilla mennään aina asiakkaan toiveiden mukaan, eikä läheskään jokainen harjoitus ole hirvittävä hikitreeni, Salonen naurahtaa.

– Toki, jos joku haluaa vain sitä, niin sitten tehdään niin, mies lisää.

Tulevaisuuden mies näkee haastavana, mutta motivoivana. Arjen ja työn haasteellisuuden myötä myös ihmisten vaatimukset kasvavat.

– Ammattilaisten on osattava vastata näihin haasteisiin, joita yhteiskunta ja ihmiset asettavat.

Saloselle liikunta on jo työn puolesta osa normaalia päivärytmiä, mutta hänkin kohtaa samat haasteet kuin kuka tahansa muu.

– Liikunnan yhdistäminen perhe-elämään voi olla joskus haastavaa, mutta pyrin kuitenkin liikkumaan monipuolisesti. Juokseminen ja hiihto ovat pääharrastukseni vapaa-ajalla.

Liikunnan puolella suosikkilajeja tulee ja menee. Tällä hetkellä suosiossa on Salosen mukaan crossfit, joka on niin sanottua toiminnallista harjoittelua. Lajissa tehdään monipuolisesti erilaisia liikkeitä ja kasvatetaan samalla henkistä jaksamista. Hän painottaa lopuksi, että ihmisten kannattaa tulla rohkeasti paikan päälle tutustumaan tiloihin ja ihmisiin. Tutustumiskäynnin tarkoitus on, että kynnys kuntoilun aloittamiseksi olisi matala. Kuntosalilla käyvä henkilö on Salosen mukaan aivan tavallinen ihminen, joka haluaa pärjätä arjessa ja työssä mahdollisimman hyvin. Tämä onkin Salosen mielestä hyvinvoinnin tärkein mittari.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0