Huumorilla selviää haasteista

20.8.2015 Vapaa-aika
Joonas Kääriäistä hauskuutta itseään eniten ”Pulttibois-estetiikka”, jonka takana ovat tarkat havainnot maailmasta ja oikeasti tapahtuvista asioista.

Mikkelissä kesän asunut näyttelijäkokelas Joonas Kääriäinen pakkasi kamppeensa ja muutti takaisin kotikaupunkiinsa Helsinkiin. Hänet nähdään syksyllä televisiossa.

Rantakylässä sijaitsevan lapsuudenkodin takaterassilla auringossa paistatteleva Kääriäinen opiskelee näyttelijäksi Helsingin teatterikorkeakoulussa. Kesäloma on loppu ja mies on lähdössä takaisin opintojensa pariin. Opinahjossa alkaa viimeinen vuosi ja Kääriäinen valmistuu ammattiin ensi keväänä, kunhan saa opinnäytetyönsä valmiiksi. Kun kyseessä on huumorimies, niin sitähän se lopputyön aihekin liippaa.

– Kirjoitan hauskuudesta ja komedian tekemisestä. Tutkin opinnäytetyössäni myös sitä, kuinka huumorin avulla voi selvitä itselle haasteellisista tilanteista, hän kertoo.

– Huumori ja komedia ovat minulle ominta ja se tulee minulta luonnostaan. Se on minulle myös selviytymiskeino, jolla voin peitellä omaa epävarmuuttani esimerkiksi sosiaalisessa kanssakäymisessä. Sitä on hyvä tutkia.

Mikkelin kasarmialueella nähtiin kesän aikana Teatteri Kaukasuksen esittämä näytelmä Baskervillen koira. Kaukasus on mikkeliläislähtöisten kaverusten perustama teatteri ja Kääriäinen on yksi perustajajäsenistä.

– Meillä on nyt kuudes kesä takana. Ryhmä alkaa olla jo melko ammattimainen, sillä me kaikki opiskelemme jollain tavalla teatteria.

Teatteriin kuuluvat henkilöt asuvat Helsingissä, joten kaikki näytelmään liittyvä taustatyö tehtiin siellä.

– Kun koulut loppuivat, tulimme kaikki Mikkeliin. Haluamme mieluimmin tehdä tänne teatteria lisäämään tarjontaa ja monipuolisuutta. Se on meidän kiinnostus tähän juttuun, näyttelijä sanoo.

Baskervillen koira oli näytelmänä erikoinen, sillä siinä yhdistyivät kuunnelma ja vaellusteatterin muoto. Näytelmä lähti liikkeelle kello 23.00 Jääkärinkadulta. Ensimmäisen kohtauksen jälkeen yleisö lähti kuulokkeet korvilla vaellukselle, joka päättyi lopulta läheiselle Linnanmäelle esitettävään loppukohtaukseen. Yleisö kuuli kaikki äänet ja dialogin kuulokkeilta.

– Saimme hyvää palautetta, koska näytelmämuoto on niin erilainen. Kun ihmisille isketään kuulokkeet päähän ja heidät viedään pimeään metsään, niin jännittää oikeasti. Tarinaan voi uppoutua ja kokemus luurien alla on niin henkilökohtainen, itse Sherlock Holmesia näytellyt mies toteaa.

Syksy tuo myös Kääriäisen elämään jännitystä. Mies on mukana uudessa Nelosella nähtävässä komediasarjassa Tripla. Ohjelma alkaa lokakuussa suorilla TV-lähetyksillä, joissa kolme joukkuetta kilpailevat keskenään esittämällä live-sketsejä.

– Me saamme joka viikko aiheen, josta pitää tehdä sketsi. Harjoittelemme sitä viikon, joka sitten esitetään sunnuntaisin suorassa TV-lähetyksissä.

Kääriäisen mukaan näyttelijäkaarti käsikirjoittaa ja kuvaa etukäteen ohjelmaan myös muita sketsejä.

– Meitä on auttamassa suomalaiset tunnetut ammattinäyttelijät. He toimivat meille tutoreina ja hiomme sketsejä heidän opastuksellaan.

Jani Volasen ideoimasta ohjelmasta on veikattu yhtä suurta menestystä kuin Putous.

– Tämä on Neloselta kova satsaus ja odotukset ovat korkealla. Nuoret näyttelijät livenä kuulostaa samoilta perusspekseiltä, joten tietysti sitä verrataan Putoukseen. Tässä ei kuitenkaan tehdä hahmoja ja improvisoida.

Kääriäinen myöntää, että mitä lähemmäksi ohjelman ensimmäinen jakso lähestyy, sitä enemmän jännitys kasvaa. Hän on myös varautunut ohjelman myötä tulevaan julkisuuteen.

– Ajattelen, että se voi toimia ponnahduslautana. Ei sen julkisuuden vuoksi, vaan että töitä olisi jatkossakin, hän päättää ja lähtee kohti linja-autopysäkkiä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0