Sorsaa, tai sitten ankkaa

|

100.000 taloudessa nautitaan tänäkin syksynä sorsaa. Kuvituskuva.

Se on alkanut! Sorsastus alkaa joka vuosi 20.08. ja päättyy vuoden loppuun. Sorsastukseen lasketaan osallistuvan reilu kolmannes maamme 300.000 aktiivimetsästäjästä.

Suomen Riistakeskuksen mukaan sorsakannat kasvoivat reilusti 2010-luvun alussa. Sini- eli heinäsorsa on maamme tärkein vesiriistalintu ja sen saalis vuosittain on ollut jopa 300.000 yksilöä. Sinisorsaa esiintyy koko maassa, runsaimmin kuitenkin maamme eteläosissa.
Parina viime vuonna sorsakannat ovat kuitenkin supistuneet. Metsästäjäjärjestöt toivovatkin tämän vuoden sorsajahteihin malttia – ainahan ei ole pakko painaa liipaisinta…

Ja ken ei jääkaappiinsa sorsaa saa, voi korvata sen ankalla. Yllä olevaa sorsareseptiä kannattaa nykyaikaistaa ainakin kynimisen ja maidossa keittämisen osalta sekä maustaa hieman jytkymmin hieromalla ankan pintaan vaikkapa soija-hunaja-yrttimausteseosta. Sorsa ja ankka soveltuvat hyvin kokonaisena valmistettaviksi kohtuullisen rasvaisuutensa takia. Muistathan, että pakastealtaiden ankat ovat painoltaan helpostikin kaksinkertaisia sorsaan verrattuna.

 

Sorsa valmistetaan perinteisesti kokonaisena pitkään hauduttaen – vaikkapa näin:

Ainekset:
1,5 kg sorsa
2 l maitoa
50 g voita
vettä
1 sitruunan mehu
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
1 dl kermaa

Valmistus: Sorsa kynitään, kärvennetään, puhdistetaan ja sidotaan. Jos sorsan maku tuntuu vastenmieliseltä, voi sitä miedontaa hieromalla sitruunalla ja keittämällä sitä n. 20 min maidossa. Voi ruskeutetaan padassa ja sorsa pannaan siihen ruskeutumaan joka puolelta. Kun se on hyvin ruskeutunut, ripotellaan suolaa sen pinnalle, sitruunan mehu ja hiukan vettä lisätään. Sorsa saa kypsyä kannen alla. Kastikkeeksi käytetään lientä, jossa sorsa on kypsynyt. Se maustetaan ja siivilöidään, suurustetaan vehnäjauhoilla ja saa kiehua 10 minuuttia, jonka jälkeen kerma lisätään ja saa vielä kiehahtaa.
Lisukkeet: Perunat, vihannekset, salaatit ja hillokkeet. Jäljelle jäänyt liha käytetään salaatiksi, majoneesikastikkeeseen ja vihannesten kera, laatikoihin, piirakkapaistoksiin ym.

H.Koskimies – E.Somersalo: ”Keittotaito”. Werner Söderström Osakeyhtiön laakapainossa Porvoossa 1937.

JT Hartikainen

Takavalot päälle

|
Moni autoilija ei tiedosta ajavansa takavalot pimeinä huomiovaloja käyttäessään. Jotta auto havaitaan ajoissa takaa lähestyttäessä, on tärkeää huolehtia, että myös sen perässä on riittävästi ...

Aura-auton kohdalla ei kannata höntyillä

|
Lumipeitteen myötä myös aura-autot ovat saapuneet teille. Aura-auton on usein ajettava huomattavan keskellä tietä, jotta tien keskiosan lumivalli tulee auratuksi. Kohtaamisissa on kiinnitettävä huomiota ...

Tukevasti varusteltu perhetöpseli

|
Lataushybridit tulevat ryminällä. Seat lataa kisaan kovat varusteet ja älykkään tekniikan. Reilu vuosi sitten Seat sai ison kohun aikaan myydessään täyssähköisen Mii Electric –mallin ...

Joulueurot käytetään paikallisesti

|
Joulumieli on pienistä asioista kiinni. Joulusesonkina moni kivijalkayrittäjä tekee vuoden parhaan tuloksen. Koronapandemia on asettanut uusia haasteita sekä kauppiaille että kuluttajille. Kauppa kuitenkin käy ...

Mikkelin ainoa EP

|
Jenni Kososelle myönnettiin arvonimi, joiden haltijoita löytyy Suomesta nyt 49 kappaletta.   Federation of European Photographers FEP on myöntänyt KuvaMatin yrittäjä Jenni Kososelle kansainvälisen ...