Kuka maksaa koronatestiviulut?

26.8.2020 Koti
Essoten alueella testituloksia saa odottaa kolmekin vuorokautta. Koronatestitulosten odottaminen iskee kapuloita etenkin pk-yritysten rattaisiin.

Kentällä on herännyt epäilyjä siitä, siirretäänkö koronatestien odotuskustannuksia yksityissektorin harteille.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten alueella koronatestauksissa on ruuhkaa. Essoten tiedotteen mukaan ruuhkasumaa on vaikeuttanut Essoten henkilöstön ja heidän lastensa kesäflunssa-aalto.
Monet yritykset kamppailevat resurssipulan kourissa työntekijöiden testitulosten viipyessä useamman päivän. Palkka juoksee kuitenkin koko ajan. Tämä rasittaa työnantajia, sillä yhdeksän ensimmäisen sairauspäivän ajalta työntekijä ei saa Kelalta korvausta palkkakuluihin.

Erikoissanomien toimituksen saamien tietojen mukaan useammilta koronatestattavilta on kysytty, ovatko he sote-sektorilla työssä. Jos vastaus on ollut myöntävä, testitulos on lähetetty laboratorioon kiireellisenä. Riippumatta siitä, missä tehtävissä henkilö sote-sektorilla työskentelee.
Tämä herättää ihmetystä muiden ammattiryhmien työnantajissa, sillä laajan sote-sektorin kaikki työntekijät eivät ole akuuteissa tehtävissä.

Onko niin, että sote–sektorilla työskentelevät menevät testijonoissa muiden kansalaisten ohi, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä?
– Meillä ei ole olemassa mitään jonon ohi- systeemiä oman henkilöstön suhteen. Ainoastaan niissä tapauksissa, missä on syytä epäillä altistumista, tai jos henkilö tulee riskialueilta, testit lähetetään kiireellisenä eteenpäin, Seppälä sanoo.
– Toki pitää muistaa, että esimerkiksi sairaanhoitohenkilöstö on riskien äärellä jatkuvasti. Se korottaa sote-ammattilaisten näytteiden kiireellisyysastetta. Noudatamme valtionhallinnon jo keväällä laatimaa listaa riskiammateissa työskentelevien testauksesta, jonka mukaan kaikki oireilevat tapaukset pitää testata kiireellisinä.

Seppälä kertoo että kaikkein matalimman todennäköisyyden näytteet lähtevät Helsinkiin Ruokaviraston virologian laboratorioon ja niiden tulosten valmistumisessa kestää hieman kauemmin. Kiireelliset näytteet käsitellään Essoten omassa laboratoriossa.
– Aika iso osa näytteistä on pystytty meillä toistaiseksi kuitenkin tekemään pikatestauksella, mutta Ruokavirastolle lähtevien tulosten saamisessa on 1-2 vuorokauden viive.
– Tämän hetken isoin ongelma on se, että henkilöstössä tai heidän perheissään on paljon lieväoireisia. Tästä aiheutuva henkilöstövaje vaikeuttaa tilannetta niin, että tälläkin viikolla varmaan joudutaan perumaan aikoja.

Henkilöstövaje viivästyttää myös tulosten saamista.
– Vaikka meillä Essoten alueella on useita ihmisiä tekemässä kirjauksia ja lähettämässä vastausviestejä asiakkaille, resurssit eivät riitä. Testausten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa, kertoo Seppälä.
– Esimerkiksi heinäkuun lopussa näytteitä otettiin päivässä 20-30 kappaletta, viime torstaina niitä otettiin jo 234. Nyt odotamme, milloin tilanne tasaantuu.

Essotella on Seppälän mukaan kuitenkin varauduttu kapasiteetin nostoon.
– ISLAB (Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä) on tehnyt laitehankintoja, mutta vielä menee pari kuukautta ennen kuin laitteet saadaan käyttöön.
Myös lisähenkilöstöä rekrytoidaan jatkuvasti. Seppälän mukaan hakemuksia on tullut hyvin ja tilanne tulee helpottumaan syyskuun ensimmäisestä viikosta lähtien.

 

THL ei kommentoi

Tavoittelimme Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahautaa kysyäksemme häneltä, onko sairaanhoitopiirejä ja sote-kuntayhtymiä ohjeistettu testien kiireellisyysjärjestyksestä niin, että oma henkilöstö menee testauksissa jonon ohi. Tervahauta kieltäytyi antamasta aiheesta kommenttia.
THL:n 19. elokuuta päivittämän testausstrategian mukaan matalan kynnyksen koronatestausta suositetaan sote-sektorin työntekijöille lähinnä koronaepäilyn yhteydessä tai altistumistilanteen jälkeen ennen töihin palaamista. Sama suositus koskee kouluja sekä muita laitoksia.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0