Autokaupan uusi aikakausi alkaa

|

Vuosi sitten alkaneen tapahtumaketjun seurauksena vihitään uutta autoliiketilaa käyttöön kahdessa eri osoitteessa.

Ensimmäisenä ovensa avaa Autoarina uudessa toimipaikassa peräti seitsemällä merkkiedustuksella. Uuden myyntitilan saavat Hyundai, Mitsubishi, Suzuki, Subaru, Citroën ja Peugeot. Fiat jatkaa toistaiseksi koneliike Etukoneen yhteydessä Arinakadulla. Historialliseen, Olavi Räsänen Oy:n entiseen tehdassaliin avattava autoliike on näkyvällä paikalla Juvantien varrella.
Paikallisten yrittäjien, Pekka Piispan ja Veijo Karjalaisen, auto- ja koneliiketoiminta kasvaa siten isolla harppauksella. Yritysryppääseen kuuluvat jatkossa puhtaasti Škoda-toimintoja jatkava Ajanvaunu sekä koneliike Etukone.
Syyskuun vaihteessa vihitään 1 100 uutta lattianeliömetriä Hietakadulla, kun Osuuskauppa Suur-Savon Savon Autokeskuksen laajennus valmistuu. Aiemmin Nissanin ja Mercedes-Benzin täyttämän autoliikkeen edustukseen siirtyi viime vuonna Opel. Laajennuksen myötä kaikki merkit saavat viimeisimpien vaatimusten mukaiset tilat.
Muutokset saivat alkunsa viime vuoden syyskuussa, kun autoliike Vauhti-Vaunun konkurssista vapautuneet merkit löysivät uuden kodin kolmesta eri liikkeestä. Opelin suunnattua Savon Autokeskuksen suojiin, asettui Ford taloksi Auto-Kiltaan. Subarun edustus siirtyi Autoarinalle, kuten kaupungista keväällä vetäytyneen Kärkimerkkien edustuksessa olleet Citroën ja Peugeot. Auto-Killalta vapautui puolestaan Hyundai.
Uusia autoja myyvien autoliikkeiden kannattavuus kulkee käsi kädessä myyntivolyymien kanssa. Matalien myyntikatteiden aikakaudella ei pienillä uusien autojen liikkeillä näytä olevan enää sijaa. Onnistuneessa liiketoiminnassa on tarpeen onnistua koko palveluketjussa eli myynnin lisäksi myös jälkimarkkinoinnissa.

 

Tehtaasta muokattiin autokauppa

Helmikuussa alkanut remontti Juvantien varrella sijaitsevaan tehdaskiinteistöön alkaa olla valmis. Uniikki autokauppa avaa ovensa pian, kun vanhasta tehdassalista on muovautunut iso ja valoisa autokaupan toimitila.
– Kaksi miestä tässä on työskennellyt täysipäiväisesti puolen vuoden ajan, toimitusjohtaja Pekka Piispa kertoo.
Neljän myyntihenkilön voimin starttaava Autoarina on esillä koko korttelin leveydeltä. Historiallisen punatiilikiinteistön julkisivuseinä on alkuperäisessä kuosissaan. Muuten päärakennus ja varastot ovat värjätty valkoisiksi.
Piispan mukaan useiden merkkien edustusta tarjottiin heille maahantuojan toimesta. Hankkeessa on täytynyt pitää pää kylmänä, sillä ylilyönteihin ei autokaupan alalla ole varaa.
– On pakko olla kustannustehokas. Kauppalehden otsikossa oli maininta että autokauppa on huonompi toimiala kuin siankasvatus. Mene ja tiedä, mutta meidän konseptilla homman pitäisi toimia.
Autokaupan tietämys on riittänyt Piispalla ja yhtiökumppani Veijo Karjalaisella todistetusti pitkälle. Miehet ovat luotsanneet Kinnarinkadulla sijaitsevan Ajanvaunun pariin otteeseen Suomen parhaaksi Škoda-liikkeeksi asiakastyytyväisyydellä mitattuna.

Mikko Kämppi asetteli autoja esittelykuntoon avajaisviikonloppua ajatellen.
Mikko Kämppi asetteli autoja esittelykuntoon avajaisviikonloppua ajatellen.

Liikenteellisesti uusi toimipaikka on hyvällä hollilla, sillä uusi 5-tien liittymä sijoittuu Autoarinan kulmalle.
– Maltillisesti tässä lähdetään liikkeelle maalaisjärkeä käyttäen, Piispa muistuttaa.
Piispan mukaan Autoarinan merkit eivät kilpaile keskenään.
– Kyllä nämä kaikki ovat niin erilaisia keskenään, siksi en usko siitä muodostuvan ongelmaa.
Tavoitteena on saada Autoarinalle noin 10 prosentin markkinaosuus, joka tarkoittaisi Mikkelin mittapuussa 150–200 uutta autoa vuodessa. Vaihtoautot mukaan lukien avaimet ja kauppakirja annetaan 500–600 autoilijalle.

Asiakasvastaava Milla Vesalainen auttaa tarvittaessa digitaalisen tilauskioskin käytössä. – Tämä oli kyllä todella kätevää, annostaan valitsemassa ollut pariskunta totesi onnistuneen tilauksen jälkeen.

Tilauskioskit työllistävät enemmän

|
McDonald’siin saatiin kolme uutta nimitystä. Mikkelin McDonald’sissa otettiin käyttöön marraskuussa digitaaliset tilaus­kioskit, joista asiakas saa itse tilattua ruoka-annoksensa. Isoilla kosketusnäytöillä on kuvat kaikista tuotteista. ...

Kaihulta kajahtaa — JiiTeen Kuukautinen

|
Mikkelissä on noussut keskustelu Kaihun alueen rakentamisesta – on vaadittu pidättäytymistä rakentamisesta kaupunkia halkovan harjun ja sen viereisen lammen alueella. Muutama käsite. Kaihunharju on ...
Autoharrastukseen hurahtaneella hieroja Jari Veteläisellä on vastaanotot Otavassa ja Haukivuorella. Marraskuun puolivälistä avautui Ristimäenkadulla Mikkelin toimipiste.

Autoala vaihtui lihashuoltoon

|
Uusi hieroja Mikkeliin. Hieroja Jari Veteläinen avaa marraskuun puolivälissä vastaanoton Ristimäenkadulle. – Olen viisikymppinen kaveri, Oulusta kotoisin ja ehtinyt tehdä kaikenlaista matkan varrella, kertoo ...
Antti ja Matti Saranki pyörittivät yritystä yhdessä noin 18 vuotta. Nyt isä Matti on jäänyt eläkkeelle.

”Lasi on aina lasia”

|
Lasialan ammattilaiset juhlivat 20-vuotista taivaltaan. Yrittäjänkadulla sijaitseva Lasitusliike Lasi-Saranki Oy täytti syyskuussa 20 vuotta. Alun perin yrityksen laittoivat pystyyn isä Matti ja poika Antti ...