Sähköala on imaissut Jenny Virtasen mukaansa

|

Jenny Virtanen tutustui Visulahden katu- ja aluevalaistussuunnitelmaan sähköverkkoasentaja Lasse Barckin opastuksella.
Jenny Virtanen tutustui Visulahden katu- ja aluevalaistussuunnitelmaan sähköverkkoasentaja Lasse Barckin opastuksella.

Oma ala löytyi monen kokeilun jälkeen.

ESE-Tekniikan työmaalla kuuluu viheltelyä ja välillä jopa laulun pätkää. Yksi työmaan asentajista tykkää tehdä työnsä viheltäen. Hän ei olekaan mikään stereotyyppinen sähköasentaja. Turvakypärän alta työntyvät vallattomasti pitkät tummat hiukset ja kasvoilla hänellä on veikeä hymy.
ESE:n työmaalla paiski toukokuun töitä Etelä-Savon ammattiopisto Esedussa sähköalaa opiskeleva Jenny Virtanen. Otavassa asuva 31-vuotias neljän lapsen äiti on iloinen, että oma ala tuntuu löytyneen.
– Peruskoulun jälkeen kävin lukiota yhden vuoden. Sitten suoritin parturi-kampaajaopintoja, mutta eivät ne olleet minun juttu.  Sen jälkeen kokeilin merkonomiopintoja oppisopimuksella perheyrityksessämme, jossa olin töissä kaikkiaan kahdeksan vuotta, muistelee Virtanen.

Tekniikka on kiinnostanut Virtasta jo pidemmän aikaa. Sähköalalle hän päätyi monesta syystä.
– Tällä alalla on hyvä työllisyys. Työ on myös todella monipuolista ja jokainen päivä on erilainen. Tykkään tarkkuutta vaativista tehtävistä, joita ala tarjoaa.
Kuukauden työjakso ESE-Tekniikalla oli Virtaselle mieluinen. Innokas opiskelija pääsi oppimaan ja tekemään monenlaista. Työtehtäviin kuului muun muassa kaapeliverkon rakentamista, kaapelivikojen paikannusta ja korjaamista, kaapeleiden uudelleenkytkentöjä, sulakkeiden vaihtoa, katu- ja aluevalaistuskeskusten muutostöitä.

Toimittajana olin ajatellut, että en kysy Virtasen sukupuolesta mitään. Sehän olisi asenteellista. Hän itse ottaa kuitenkin aiheen esille.
– Kyllä minun naisena pitää todistella osaamistani eri tavalla kuin miesten. Ei työ- tai opiskelukavereille, vaan muille, pohtii Virtanen.
Miesvaltaisessa työyhteisössä naiselta vaaditaan Virtasen mukaan myös tietynlaista luonnetta.
– Paksusta nahasta on hyötyä. Näissä hommissa ei mielensäpahoittajat pärjää. Joskus joku ohikulkija saattaa tokaista, että noinkohan homma naiselta onnistuu.

Työpaikkaohjaajana toimiva ESE-Tekniikan sähköverkkoasentaja Lasse Barck on ollut enemmän kuin tyytyväinen Virtasen työpanokseen.
– Jennyn kanssa ei ole ollut ainakaan tylsää. Amiksen pojat ovat yleensä paljon varauksellisempia. Jenny puhui ensimmäisen tunnin aikana enemmän kuin edellinen opiskelija koko jaksollaan, nauraa Barck.
Ammatillisen koulutuksen reformin myötä opiskelijoita on oppimassa työelämässä entistä enemmän tulevaisuudessa.
– Meidän alalla onneksi kaikki osapuolet hyötyvät. Minä saan omaan tekemiseeni avuksi käsipareja ja opiskelija saa tarvitsemaansa oppia, pohtii Barck.
– Luonnollisesti joudumme tarkkaan miettimään, millaisia työtehtäviä opiskelijoille voi antaa. Isoilla työmailla on paljon riskitekijöitä emmekä halua asettaa opiskelijoita liian haasteellisiin ja vaarallisiin paikkoihin. Meille turvallisuus on ihan ykkösasia, hän painottaa.

Virtanen aloitti opinnot Esedulla viime syksynä. Tarkoitus olisi valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Kesä menee opintojen parissa töitä tehden.
– Olen koko kesän oppimassa koulutussopimuksella Sähkö-Soikkelilla. Siellä pitäisi olla kaikkea mielenkiintoista urakkaa kuten aurinkopaneelien ja ulkovalaistusten asentamista sekä muita rakennustyömaan sähkötöitä.
Innokasta opiskelijaa ei haittaa, että lomaa ei juuri kesällä ole.
– Olen tottunut tekemään töitä ja tämä on niin mielenkiintoista hommaa. Onhan mulla viikonloput kuitenkin vapaat. Tosin oli puhetta, että tilanteen salliessa voisin olla viikon tai kaksi lomalla. Ehtisipä vaikka matot pestä, suunnittelee Virtanen.
Suurperheen äidillä ei ole ongelmia mitä tehdä vapaa-ajalla.
– Olen lasten ja ystävien kanssa. Se on sellaista yhdessä hengailua. Jos jotain erityistä ryhtyisin harrastamaan, niin se olisi varmaan motocross.
Kuinkas muuten.

Gabbasova

Olohuone Galleria Haukivuorella jatkaa

|
Galleristi yllättyi suosiosta. Tarja Forsblom avasi toukokuun lopulla Olohuone Galleria nimeä kantavan kotigallerian ja kahvilan Haukivuorella Pitkäahonmutkassa sijaitsevaan entiseen koulurakennukseen. Näyttelytiloina toimivat toinen olohuone ...
Toimintakeskuksella ja Uutta elämää -myymälässä valmistaudutaan kuumeisesti joulun tuloon. – Parhaillaan on meneillään neuvottelut pop up -joulumyymälästä keskustaan, kertovat Emmi Tuhkanen ja Heikki Siitonen ratsujensa selästä.

Uutta elämää -myymälä valmistautuu joulusesonkiin

|
Kierrätysmateriaalit saavat toimintakeskuksen pajalla uuden elämän. Yrittäjänkadulla sijaitsevassa Uutta elämää myymälässä on myynnissä Toimintakeskuksen pajatuotteita, joita valmistetaan kierrätysmateriaaleista. – Uutta elämää -myymälä ei ota ...
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja

|
Ilman rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa ...
– Hyvä nyrkkisääntö oikean rinnanympäryksen valintaan on se, että selän ja rintaliivin väliin täytyy mahtua tulitikkuaski pitkittäissuunnassa. Silloin liivien venymä on oikeanlainen. Kuppikokoa valitessa tärkeää on, että kuppi tukee rintaa ja rinta ei tursuile ulos kupista, Johanna Marttinen ohjeistaa.

Voi hyvin oikeankokoisissa liiveissä

|
Liiviostoksilla kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoa. Asiointi alusvaatteita myyvässä erikoisliikkeessä saattaa olla jymy-yllätys. Monesti käy nimittäin niin, että kuppikokoa valitessa aakkosissa mennäänkin huomattavasti pidemmälle kuin ...
3.KUVA Hair Game Pullinen, Mansikka

Syksy tuo tummempia sävyjä hiustrendeihin

|
Kesän jälkeen hiukset kaipaavat tehohoitoa. Kesällä on paljon juhlia ja tapahtumia, jolloin hiuksia äsitellään itse ahkerasti. Myös aurinko kuivattaa hiusta. – Kesän ja aurinko ...