Ilmastointihuoltojen hinnoissa raju korotuspaine

|

Pitää toimia. Ilmastointi on ollut käytännössä jo vuosien ajan uusien autojen vakiovaruste.
Pitää toimia. Ilmastointi on ollut käytännössä jo vuosien ajan uusien autojen vakiovaruste.

Kylmäaineiden hinnat nousevat edelleen.

EU rajoittaa kylmäaineiden saatavuutta kaikissa EU-maissa tällä hetkellä. Kylmäaineille on asetettu kiintiö koko EU:n alueella, ja määrä tulee laskemaan vuoteen 2030 saakka. Kylmäaineiden hinnat ovat jo nyt nousseet huimasti, eikä loppua näy. Syynä on asetus, joka pyrkii vähentämään kylmäaineiden vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.
Vuoden 2011 jälkeen tyyppihyväksytyissä autoissa vaatimus on, että kylmäaineen kasvihuonevaikutus, eli GWP-arvo ei saa olla suurempi kuin 150. Lähtökohtana on hiilidioksidi, jolle tämä arvo on 1
Erityisen suuri hinnankorotus on ollut autoissa yleisesti käytettävän R134a-kaasun kohdalla. Tämä johtuu sen GWP-arvosta joka on 1430.
R134a erittäin yleinen kylmäaine, jota käytetään monissa erilaisissa jäähdytys- ja ilmastointisovelluksissa mukaan lukien keskilämpötilan ja korkean lämpötilan jäähdytys sekä kotitalous- että kaupalliset sovellukset, kuten myös asuinrakennusten ilmastointi ja kevyt ilmastointi, ajoneuvojen ilmastointi sekä teolliset sovellukset, kuten keskipakojäähdyttimet.
R134a on myös yleinen aineosa monissa HFC-kylmäainesekoituksissa, ja sitä käytetään joissakin ponneainesovelluksissa.
Kyselyjen mukaan R134a kaasun hinta, kuten myös uusimpien kylmäaineiden hinnat ovat pompahtaneet jopa kymmenkertaisiksi. Rajoituksista johtuen näyttää myös siltä, että jatkossa ilmastointihuoltojen hinnat nousevat rajusti, kun nykyiset kylmäainevarastot korjaamoilla ehtyvät.

Mikkeliläinen Leena Maaranen teki jo toisen runokirjan.
– Materiaalia syntyy kaiken aikaa, mutta en ainakaan tällä hetkellä ole suunnittelemassa uutta kirjaa.

Kolme vuodenaikaa

|
Runot kumpusivat surutyöstä. Mikkeliläisen Leena Maarasen toinen runokirja Kolme vuodenaikaa ilmestyi huhtikuun lopulla omakustanteena. Maaranen on harrastanut lausuntaa aivan nuoresta tytöstä lähtien, mistä myös ...
Olavi Räsänen konsernissa työskentelee vakituisesti viisi Räsästä. Atte Räsänen toimii Parla Floorin vientipäällikkönä ja tehtaanmyymälän osastopäällikkönä. Hänen veljensä Akseli Räsänen on myymälässä kesätöissä.

Kaikki alkoi suksista

|
OR Groupissa työskentelee Räsäsiä jo kolmannessa polvessa. Olavi Räsänen Oy:llä on pitkät perinteet. Teollisuusneuvos Olavi Räsänen valmisti ensimmäisenä suksia vuonna 1946 perustamassaan pienessä puusepänliikkeessä. ...
Testiajoja tehdään nyt urakalla. Atso Jauhiainen (12 v.) Laukaasta on toiminut junioriautojen testaajana.

Haukarting avaa pian ovensa suurelle yleisölle

|
Testiajot menossa, heinäkuussa avataan. – Heinäkuun alussa avataan. Vielä odottelemme akkuja loppuihin autoihin, mutta juhannuksen jälkeen niidenkin pitäisi olla täällä, kertoo Marko Salmikunnas Hirvensalmen ...
Marko Nurmi (vas.) ja Aarni Kivinen näyttelevät veljeksiä Tarmoa ja Anselmia tänä kesänä Naisvuorella Heikki Salon näytelmässä 506 ikkunaa. Mukana myös Risto Kopperi, Riittä Havukainen, Tuuli Anikari, Vintte Viitanen ja Katriina Honkanen. Kuva: Mikkelin Teatteri

Naisvuorelle tulee 506 ikkunaa

|
Perinteistä peräkkäin juoksentelua sarkahousuissa ei tänä kesänä Naisvuorella nähdä. Tänä kesänä Mikkelin yllä raikaa Miljoonasateen musiikki. – Naisvuorella nähdään tänä kesänä Heikki Salon kirjoittama ...
– Yksi Mikkelin parhaita puolia on se, että vaikka minulla on julkinen rooli, mikkeliläinen tulee juttusille. Se on aika miellyttävä tapa olla osa yhteisöä, sanoo kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Halonen viihtyy Mikkelissä

|
Kuuden saunan mies uskoo omatoimisuuteen ja yhteistyökykyyn. Timo Haloselle tulee syksyllä täyteen kolme vuotta hyvinkin työntäyteistä aikaa kaupunginjohtajana. – Koen että Mikkelin asiat alkavat ...