Ilmastointihuoltojen hinnoissa raju korotuspaine

|

Pitää toimia. Ilmastointi on ollut käytännössä jo vuosien ajan uusien autojen vakiovaruste.
Pitää toimia. Ilmastointi on ollut käytännössä jo vuosien ajan uusien autojen vakiovaruste.

Kylmäaineiden hinnat nousevat edelleen.

EU rajoittaa kylmäaineiden saatavuutta kaikissa EU-maissa tällä hetkellä. Kylmäaineille on asetettu kiintiö koko EU:n alueella, ja määrä tulee laskemaan vuoteen 2030 saakka. Kylmäaineiden hinnat ovat jo nyt nousseet huimasti, eikä loppua näy. Syynä on asetus, joka pyrkii vähentämään kylmäaineiden vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.
Vuoden 2011 jälkeen tyyppihyväksytyissä autoissa vaatimus on, että kylmäaineen kasvihuonevaikutus, eli GWP-arvo ei saa olla suurempi kuin 150. Lähtökohtana on hiilidioksidi, jolle tämä arvo on 1
Erityisen suuri hinnankorotus on ollut autoissa yleisesti käytettävän R134a-kaasun kohdalla. Tämä johtuu sen GWP-arvosta joka on 1430.
R134a erittäin yleinen kylmäaine, jota käytetään monissa erilaisissa jäähdytys- ja ilmastointisovelluksissa mukaan lukien keskilämpötilan ja korkean lämpötilan jäähdytys sekä kotitalous- että kaupalliset sovellukset, kuten myös asuinrakennusten ilmastointi ja kevyt ilmastointi, ajoneuvojen ilmastointi sekä teolliset sovellukset, kuten keskipakojäähdyttimet.
R134a on myös yleinen aineosa monissa HFC-kylmäainesekoituksissa, ja sitä käytetään joissakin ponneainesovelluksissa.
Kyselyjen mukaan R134a kaasun hinta, kuten myös uusimpien kylmäaineiden hinnat ovat pompahtaneet jopa kymmenkertaisiksi. Rajoituksista johtuen näyttää myös siltä, että jatkossa ilmastointihuoltojen hinnat nousevat rajusti, kun nykyiset kylmäainevarastot korjaamoilla ehtyvät.

Jätteiden villilänsi — JiiTeen Kuukautinen

|
Monet yritykset ja kaupunkilaiset ihmettelevät mikkeliläistä elinkeinopolitiikkaa: kaupunki lapioi rahaa omille yhtiöilleen, jotta nämä voisivat kilpailla avoimen yrityssektorin kanssa. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä kaupungin junailemat ...
LähiTapiola Savo-Karjalan lahjoituksen luovutti toimitusjohtaja Asko Lammela. Lahjoitusta vastaanottamassa Xamkin hallituksen puheenjohtaja, kouluneuvos Jyrki Koivikko (keskellä) ja koulutusjohtaja Marja-Liisa Kakkonen. Kuva: Xamk

Koulutukseen rahaa elinkeinoelämältä

|
Lahjoituksella halutaan varmistaa koulutuksen ja osaamisen säilyminen Etelä-Savossa. Ammattikorkeakoulut kautta maan saivat vuonna 2017 luvan kerätä varoja rahankeräyksillä. Saatuja varoja voidaan käyttää ammattikorkeakoulujen pääomittamiseen, ...
Raimo ja Päivi Heinäsen Kalaherkusta joulupöytään lähtee kalaa eri muodoissa.

Perinteet näkyvät joulupöydässä

|
Joulupöytään halutaan lähiruokaa. Lähiruoka on vakiinnuttanut asemansa, eikä vähiten joulupöydässä. Mikkelin Kauppahallissa valmistaudutaan jouluun. Heinäsen Kalaherkku tarjoilee joulupöytään vain parasta eli tuoretta lähikalaa. – ...
Mika Kuha tonttuilee jo kolmatta joulua vähävaraisten perheiden hyväksi.

Kuha on joulumieltä

|
Ystäväpiiri kokoaa vähävaraisille perheille joulun. Jouluavustuksia kerätään jo kovaa vauhtia monien eri yhteisöjen ja järjestöjen voimin. Ihan lähiympäristöstäkin voi löytyä vähävaraisia perheitä, jotka sinnittelevät ...