Halonen viihtyy Mikkelissä

|

– Yksi Mikkelin parhaita puolia on se, että vaikka minulla on julkinen rooli, mikkeliläinen tulee juttusille. Se on aika miellyttävä tapa olla osa yhteisöä, sanoo kaupunginjohtaja Timo Halonen.
– Yksi Mikkelin parhaita puolia on se, että vaikka minulla on julkinen rooli, mikkeliläinen tulee juttusille. Se on aika miellyttävä tapa olla osa yhteisöä, sanoo kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Kuuden saunan mies uskoo omatoimisuuteen ja yhteistyökykyyn.

Timo Haloselle tulee syksyllä täyteen kolme vuotta hyvinkin työntäyteistä aikaa kaupunginjohtajana.
– Koen että Mikkelin asiat alkavat olla tuttuja. Toki virka-aikanani vaalien myötä poliittinen asetelma on täällä vähän muuttunut ja siinä on ollut opettelemista, mutta kuvittelen jo suurin piirtein hahmottavani sekä Mikkelin vahvuudet että ongelmapaikat.
– Linjausmielessä kevät on ollut työteliäs. Kaupungin strategia saatiin joulukuussa valmiiksi ja se on nyt operationalisoitu käytännön ohjelmiksi, joilla se pyritään toteuttamaan.
Strategia sisältää eri ohjelmia, kuten Hyvinvoiva Mikkeli eli asukkaiden hyvinvointiin liittyvän ohjelman, elinvoimaohjelman ja kestävän kasvun Mikkeli eli ympäristön ja kestävän kehityksen mukaiset linjaukset. Ne tulevat ohjaamaan käytännön työtä tästä eteenpäin.

Sen lisäksi töitä on teettänyt kaupunkirakenneselvitys, joka puuttuu palveluverkkoon, talouden tasapainottamiseen sekä investointeihin.
– Se on ollut hyvin kunnianhimoinen hanke, missä on mielestäni onnistuttu hyvin. Aikaiseksi on saatu paketti, joka mahdollistaa talouden ongelmien selättämisen ja samassa ratkaisussa turvalliset koulutilat oppilaille.
Halosen mukaan myös palveluverkkoa pystytään ehkä muuttamaan sellaiseksi, että se vastaa tämän päivän ja tulevaisuuden tilannetta.
– Tässä on läpikäyty aika kipeitäkin leikkauksia, mutta kun matokuuri on käyty, se mahdollistaa uuden nousun ja kasvun. Toivottavasti sen rinnalla nämä strategiset ohjelmat tukevat kehitystä, Halonen toteaa.
– Toimenpiteitä on pohdittu ja linjattu ja ne tulevat elokuussa heti lomien jälkeen poliittiseen päätökseen, mikä antaa pohjan käytännön työhön siitä eteenpäin.

Kaupunkirakenneselvitys on pohja kaupungin taloudelle, ja strategiset ohjelmat antavat pohjaa tulevaisuuden kehitystyölle.
– Aikanaan kuntalaiset ostettiin tulevaisuuden tekemiseen kertomalla, kuinka hyvin peruspalvelut on heille järjestetty, Halonen kertoo.
– Nyt kun iso osa kaupungille tärkeää peruspalveluosaa on lähtenyt toisille organisaatioille, niin hyvällä lääkäripalvelulla ei kuntalaista enää osteta. Heidän on koettava oma kunta tärkeäksi ja olevansa osallisia sen päätöksentekoon ja toimintaa. Kuntalaiset haluavat olla vaikuttamassa siinä, minkä he kokevat omakseen.
Halosen mukaan kaupunginvaltuustossa voidaan asettaa hienoja tavoitteita, mutta organisaation kyky ei yksin riitä niitä toteuttamaan.
– Me tarvitsemme mukaan kaikki toimijat ja yksityiset ihmiset. Kenenkään ei tarvitse mitään ihmeitä tehdä, vaan jokainen voi myötävaikuttaa omilla pienillä toimillaan yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi, Halonen sanoo.
– Myös uskottava, positiivinen viesti ilmapiiristä ja hengestä ulospäin vakuuttaa muun Suomen, että täällä asiat ovat hyvin.

Halonen terottaa, että jokaisen Mikkelin liitoskunnan on tärkeä löytää oma profiilinsa, mutta osana Mikkeliä.
– Tulisi ymmärtää se, että olemme yksi kokonaisuus, mutta sen kokonaisuuden sisällä voi toteuttaa sitä omannäköistänsä politiikkaansa, sanoo Halonen.
– Omien strategisten vahvuuksien löytäminen ja niiden kehittäminen kunnissa on tärkeää. Totuus on, että kunnissa vauhti on erilainen kuin Mikkelissä, mutta mielestäni ollaan hyvällä tiellä.

Satelliittipitäjien aluejohtokuntien saama tuki on marginaalinen, ja sillä ei Halosen mukaan strategioita toteuteta.
– Aluejohtokunnat ovat ideasampoja, jotka rakentavat yhteisöllisyyttä ja kuntien voimaa. Niiden tehtävä on tuoda ideat osaksi laajempaa päätöksentekoa. Silloin niistä tulee osa mikkeliläistä päätöksentekoa ja vahvuus koko Mikkelille.
Esimerkiksi Halonen nostaa asuntomessut.
– Asuntomessut olivat minulle suuri positiivinen yllätys. Vaikka sitä ei julkisuuteen sanottukaan, asetimme tapahtumalle tietyt tavoitteet. Kävijätavoite, taloudellinen tavoite ja julkisuustavoite – kaikki toteutuivat erinomaisesti, iloitsee Halonen.
Heti messujen alkuvaiheessa kaupunkilaiset myös huomasivat, kuinka Mikkeliä ja mikkeliläisiä kehutaan.
– Samalla he huomasivat, että asuntomessuthan on tosi hieno paikka. Sen ohessa paljon muitakin Mikkelin vahvuuksia muuttui kaupunkilaisille näkyviksi ja he alkoivat kertoa vieraille positiivisia asioita Mikkelistä.
– Eli asuntomessut oli hyvin voimaannuttava, yhteisöllinen kokemus koko kaupungille.
Halonen peräänkuuluttaa mikkeliläisiltä vastaavaa toimintaa jatkossakin.
– Kerrottaisiin ulospäin, mikä meillä on hyvin ja mikä on tärkeää mikkeliläisille. Vaikka palkattaisiin minkälainen mainostoimisto, ei se kykene viemään positiivista viestiä ulospäin samalla tavalla kuin asukkaat.

Mikkelissä Timo Halonen sanoo viihtyvänsä erittäin hyvin.
– Yksi Mikkelin vahvuuksia on se, että vaikka minulla on julkinen rooli, silti ihmiset tulevat juttelemaan. Eikä läheskään aina ole kyse siitä, että tultaisiin jostain epäkohdasta puhumaan. Usein jutellaan niitä näitä. Se on aika miellyttävä tapa olla osa yhteisöä, sanoo Halonen.
– Viihtyvyyteen vaikuttaa myös se, että olen tyytyväinen paikkaan missä asun. Tuukkalan kasarmi on hyvin mielenkiintoinen paikka historialtaan. Sen lisäksi, että siellä on koti, siellä on myös tarina. Kun omassa asuinympäristössä löytyy syvyyttä ja perspektiiviä, kokee olevansa osa historiaa ja jatkumoa.
Halosen kesään kuuluu ainakin mökkeilyä, matkustelua, pihatöitä sekä tietenkin grillaamista ja saunomista.
– Tyttären rippijuhlat ja kummipojan häät ovat isoimmat juhlat tänä kesänä. Ja koska suku asuu muualla kuin Mikkelissä, matkaamme jonkin verran elvyttelemässä sukulaisuussuhteita, Halonen kertoo.
Kesäkausi alkaa siitä, kun ensimmäisen kerran pääsee lenkille shortsit jalassa ja aloitetaan grillaus.
– Grillaus kuuluu ehdottomasti kesään ja grilliruoka on yksi kesän mukavimpia nautintoja. Meillä grilliin menee kaikkea mahdollista kasviksista kalaan ja lihaan, mutta harvemmin makkaraa. Ruokajuomaksi sopii kylmä kotikalja.
– Suurimpia nautintoja on savusauna ja sen jälkeen lasillinen oikein kylmää kuohuviiniä.

Gabbasova

Olohuone Galleria Haukivuorella jatkaa

|
Galleristi yllättyi suosiosta. Tarja Forsblom avasi toukokuun lopulla Olohuone Galleria nimeä kantavan kotigallerian ja kahvilan Haukivuorella Pitkäahonmutkassa sijaitsevaan entiseen koulurakennukseen. Näyttelytiloina toimivat toinen olohuone ...
Toimintakeskuksella ja Uutta elämää -myymälässä valmistaudutaan kuumeisesti joulun tuloon. – Parhaillaan on meneillään neuvottelut pop up -joulumyymälästä keskustaan, kertovat Emmi Tuhkanen ja Heikki Siitonen ratsujensa selästä.

Uutta elämää -myymälä valmistautuu joulusesonkiin

|
Kierrätysmateriaalit saavat toimintakeskuksen pajalla uuden elämän. Yrittäjänkadulla sijaitsevassa Uutta elämää myymälässä on myynnissä Toimintakeskuksen pajatuotteita, joita valmistetaan kierrätysmateriaaleista. – Uutta elämää -myymälä ei ota ...
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja

|
Ilman rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa ...
– Hyvä nyrkkisääntö oikean rinnanympäryksen valintaan on se, että selän ja rintaliivin väliin täytyy mahtua tulitikkuaski pitkittäissuunnassa. Silloin liivien venymä on oikeanlainen. Kuppikokoa valitessa tärkeää on, että kuppi tukee rintaa ja rinta ei tursuile ulos kupista, Johanna Marttinen ohjeistaa.

Voi hyvin oikeankokoisissa liiveissä

|
Liiviostoksilla kannattaa kysyä asiantuntijan neuvoa. Asiointi alusvaatteita myyvässä erikoisliikkeessä saattaa olla jymy-yllätys. Monesti käy nimittäin niin, että kuppikokoa valitessa aakkosissa mennäänkin huomattavasti pidemmälle kuin ...
3.KUVA Hair Game Pullinen, Mansikka

Syksy tuo tummempia sävyjä hiustrendeihin

|
Kesän jälkeen hiukset kaipaavat tehohoitoa. Kesällä on paljon juhlia ja tapahtumia, jolloin hiuksia äsitellään itse ahkerasti. Myös aurinko kuivattaa hiusta. – Kesän ja aurinko ...