”Mahtavaa työtä”

|

Asta Aallon uusimmat kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset keraamiset seinämobilet ja -ryijyt.
Asta Aallon uusimmat kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset keraamiset seinämobilet ja -ryijyt.

Tuotteen syntyperällä on merkitystä.

Joululahojen hankkiminen aloitetaan joko hyvissä ajoin tai jätetään jopa aattoaamuun. Paikallisten tuotteiden sekä käsityön merkitys on noussut tärkeäksi lahjan tai tuotteen valintakriteeriksi.
– Kyllä sen huomaa, että paikallisuutta halutaan tukea. Kiinnitän itse nykyään todella paljon huomiota tuotteen alkuperään ja mietin tarkkaan mitä hankintoja teen, Studio Paratiisin yrittäjä keraamikko Asta Aalto toteaa tehdessään savesta tarjoiluastiaa.
Nuijamiestenkadulla, urheilupuiston laidalla, sijaitsevassa puutalossa hänen kanssaan toimii Miina Montonen-Fehrmannin luotsaama yritys verhoomo Vermiina.
– Vaikka joulusesonki ei minun työssäni näy niin paljon, niin kyllä niitäkin tapauksia on, että halutaan saada huonekalu ”jouluksi kotiin”, verhoilijamestari kertoo.

Naisilla on pitkä kokemus käsityöläisyydestä. Vaikka Aalto on pitänyt 12 vuoden tauon keramiikan parista, yritystoimintaan tarvittavat välineet olivat tallessa.

Miina Montonen-Fehrmannilla oli työn alla ison nojatuolin uudelleen verhoilu.
Miina Montonen-Fehrmannilla oli työn alla ison nojatuolin uudelleen verhoilu.

– Onhan tämä aivan mahtavaa työtä. Valmistuin aikanaan Kuopion muotoiluakatemiasta keramiikkapuolelta. Ala on kiinnostanut minua ihan pienestä saakka, Aalto toteaa.
Montonen-Fehrmann puolestaan on toiminut yrittäjänä jo kahdeksan vuotta. Hän aloitti artesaanin koulutuksella, jonka kautta innostui verhoilusta.
– Pääsin alalle sisään oppi-sopimuksen kautta, jonka jälkeen jatkoin opiskelua aina verhoilijamestariksi saakka.

Kalusteissa hyväksi havaitut ja kestävät huonekalut halutaan usein kunnostaa. Kierrättäminen on myös nykypäivää ja se ymmärretään, että kalusteen hinta nousee entisöinnin myötä.
– Huonekaluilla on myös tunnearvoa. Jos suvussa on ollut pitkään jokin esine, niin se halutaan säilyttää tuleville sukupolville, Montonen-Fehrmann kertoo.
Aalto puolestaan on viimeisimmäksi työkseen suunnitellut niin sanotun seinämobilen, jota voi käyttää perinteisen ryijyn tai minkä tahansa koristeen sijaan. Hän järjestää kursseja muun muassa tämän aiheen parista, joiden aikana osallistujat saavat toteuttaa omia näkemyksiään savesta.
– Ensimmäinen kurssini sujui todella hyvin ja tästä on hyvä jatkaa. Moni on sanonut keramiikan teon rauhoittavan nykyajan kiireisessä päivärytmissä, Aalto kertoo hymyillen.

Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolla joulu sujuu rauhallisissa merkeissä.
Löytöeläintalossa on tällä hetkellä 22 kissaa ja kaksi viljakäärmettä etsimässä uutta kotia. Myöhäissyksy oli kiireistä aikaa kodittomien eläinten parissa.
– Meillä oli todella paljon eläimiä. Karanteeni oli täynnä ja kaikki kissahuoneet olivat myös täynnä. Nyt tilanne on rauhoittunut, vastaava eläintenhoitaja Marjo Laatikainen kertoo.
Hänen mukaansa kodittomat eläimet löytävät Mikkelin seudulla todella hyvin uusia koteja.
– Joskus eläimiä menee muihin kaupunkeihin, mutta pääasiassa lemmikit ovat pysyneet lähiseudulla.
 
Löytöeläintalolla vietetään huomenna lauantaina jouluvastaanottoa. Eläimille voi tuoda jouluherkkuja tai lahjoittaa toiminnan tueksi esimerkiksi kirpputoritavaraa.
– Luvassa on jouluista tunnelmaa, joulutorttuja ja glögiä. Voihan se olla, että joulupukkikin ehtii käymään, Laatikainen vinkkaan.
Talon eläimet saavat paljon herkkuja lahjaksi ihmisiltä. Ja niitä onkin hyvä maistella joulunpyhinä.
– Vakituiset työntekijät ovat lomalla jouluna. Vapaaehtoiset käyvät huolehtimassa eläimistä. 
– Herkkuja täällä syödään ihan varmasti, Laatikainen naurahtaa.
 
Talolla asuvat lemmikit ovat löydetty tai ne ovat tulleet omistajan muuttuneen elämäntilanteen takia etsimään uutta kotia. Osa on myös valvontaeläinlääkärin kautta, jolloin lemmikin elinolosuhteissa on ollut huomauttamista ja se on huostaanotettu lakipykälien mukaan.
– Löytökoirien omistajat tulevat yleensä hakemaan lemmikkinsä. Puskaradiokin on nykyään somen kautta tehokas, joten koirat eivät välttämättä päädy meille saakka, Laatikainen kertoo.
Hän on aloittanut Mesyllä vuonna 2002 ja kertoo muistavansa vain yhden tapauksen vuosien varrelta, kun koiran omistajaa ei löytynyt. Verrattuna aikaisempaan Mesy tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa kuten Esedun ja Essoten. 
– Esedun kautta meillä on opiskelijoita aina kahden viikon harjoittelujaksolla. Se on todella lyhyt aika, mutta tyhjää parempi.
Laatikainen kertoo heidän sopineen Essoten kanssa, että voivat ottaa potilaiden eläimiä esimerkiksi sairauden takia.
– Emme ole missään tapauksessa hoitola. Löytöeläimille on aina oltava paikka, nainen muistuttaa.
 
Jos lemmikin päättää hankkia Mesyn kautta, niin kannattaa olla kärsivällinen. Ensin omistajan on täytettävä hakemus, jotka käsitellään järjestyksessä.
– Hakemuksia hoitavat henkilöt ovat vapaaehtoisia ja he hoitavat työtä kaiken muun ohella. Eli eivät ole täällä päivittäin. Kannattaa olla kärsivällinen, Laatikainen muistuttaa.
Yhteydenotto nimittäin varmasti tulee. 
Kun on kartoitettu mikä talon kissoista tai vastaavasti koirista sopii hakijalle, tämä pyydetään haastatteluun.
– Haluamme olla sillä tavalla tarkkoja, etteivät eläimet joudu enää kärsimään. Osalla on ollut todella huono elämä tähän mennessä, joten tulevaisuuden on oltava parempi.
 
Yleensä ihmiset tähtäävät lemmikin hankinnan loma-aikaan. Se onkin viisas ratkaisu luontokappaleen kotiutumisen kannalta.
– On helppo seurata tilannetta, jos taloudessa on vaikka useampi eläin. Kissojen luottamus voi olla pidempiaikaisempi prosessi kuin koiran. Kun näiden kavereiden luottamuksen saa, niin voi taata niiden olevan elämän mittaisia uskollisia ystäviä, Laatikainen lopettaa rapsuttaen Putte-kissaa leuan alta.

”Herkkuja syödään aivan varmasti”

|
Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolla joulu sujuu rauhallisissa merkeissä. Löytöeläintalossa on tällä hetkellä 22 kissaa ja kaksi viljakäärmettä etsimässä uutta kotia. Myöhäissyksy oli kiireistä aikaa kodittomien ...
Lemmikkitarvike Riemun kauppias Maarit Karhu-Teiskonen ja myymäläpäällikkö Mila Häkkinen toteavat, että kuusta kannattaa vartioida. – Se voi olla hyvinkin mielenkiintoinen kaikkine koristeineen, naiset naurahtavat.

Pakettien avaaminen onnistuu myös tassuilla

|
Joulun aikaan lemmikkejä hemmotellaan lahjoilla, herkuilla ja rapsutuksilla. Kuusen alle on hauska laittaa myös kaikenkarvaisille ystäville paketti, jonka ne voivat itse avata aattoiltana. – ...
Tulipalojen määrä ei juurikaan nouse joulukuussa muihin kuukausiin verrattuna. Sen sijaan liikenneonnettomuudet nousevat. Kuva: Erikoissanomien arkisto

Liikenteessä on vaara joulunakin

|
Tutut turvallisuusasiat on hyvä kerrata ennen joulun kiireitä. Rauhalliseen joulunaikaan täytyy muistaa myös turvallisuus. Elävä tuli kynttilöissä ja takoissa voi aiheuttaa paloturvallisuus riskin, jos ...
Sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut sähkölaitteilla ja -johdoilla on erilaisia ominaisuuksia. Ninni Ahokas ja Raine Kiander toteavat, että kannattaa kysyä apua, jos et ole varma mikä laite kestää vaihtelevat sääolot.

Joulutunnelmaan voi kätkeytyä vaara

|
Jouluiset ulkovalot luovat tunnelmaa. Kuinka moni on tietoinen millaisen valon ulos saa laittaa? Jouluvaloissa ja sähkölaitteissa on merkintöjä, jotka kertovat missä niitä voi käyttää. ...
Satu Syväys-Puuska on valmistanut kynttilöitä jo kuuden vuoden ajan.

Itsetehtyjä lahjoja arvostetaan

|
Itsetehty joululahja osoittaa, että sen antaja on nähnyt paljon vaivaa sitä tehdessään. Satu Syväys-Puuska teki viime viikolla joulumyyjäisiin ja pukinkonttiin kynttilöitä. Hän oli aamulla ...