Pitkä kevät kääntyi vihdoin kesäksi

9.6.2017 Koti
Uusia rautoja. Mikkelin Kone ja Tarvikkeen yrittäjä Ilkka Hynynen otti kesäkuun alusta valikoimiinsa edulliset mönkijät, crossi- ja sähkömopot sekä skootterit.

Kokeneella yrittäjällä pitää heti kiirettä, kun aurinko saa ihmiset liikkeelle.

Sesonkiluontoisen pienkonekaupan ja -huollon parissa palvelevan Mikkelin Kone ja Tarvikkeen yrittäjä Ilkka Hynynen hioo ison perämoottorin kalarautaa. Pian alumiininen kappale on pohjustetta ja pintamaalia vailla. Alkukesän valon voimalla töitä jaksaa tehdä, vaikka tiuku repii selviä iltalukemia. Sesonki on vihdoin kuumimmillaan ja päivää on venytettävä.
Hynynen kertoo alan työtilanteen vaihtelevan enemmän kuin takavuosina. Yksi syy tähän on vähäisemmässä määrin tehtävät hankintakaupat metsäpuolella. Moottorisahojen kysyntä on laimeampaa kuin joskus ennen, mutta töitä ja kauppaa tehdään yhä. Kulutus on kuitenkin suuntautunut enemmän vapaa-ajan laitteiden puolelle.
Siksi kuun alusta Hynysen liikkeessä on ollut kaupan mönkijöitä, crossimopoja ja lasten sähkömopoja sekä skoottereita.
– Nämä ovat edullisemmasta päästä, mutta silti ihan tolkun pelejä. Varaosa ja huoltopalvelu pelaavat kuten muidenkin merkkien osalta, yrittäjä kertoo tuoreesta Motor Power -edustuksestaan.

Keväthuoltojen osalta kansa on jakautunut kahtia: heihin, jotka huollattavat laitteet talven aikana sekä heihin, joiden huollot tehdään silloin kun kaikki muutkin ovat liikkeellä.
– Yleisin vika on se, että kesäkone on ollut jo talvisäilöön mennessä rikki, Hynynen letkauttaa kesken töiden.
Samaan hengenvetoon mies muistuttaa, että kaikki pyritään palvelemaan tietenkin mahdollisimman joutuisasti, mutta keskellä sesonkia maltti on valttia puolin ja toisin.
Itse korjaus- ja huoltotoimenpiteet ovat lisääntyneen elektroniikan myötä entistä haasteellisempia. Jo 40 vuoden ajan alalla eri tehtävissä työskennellyt Hynynen tietää kommervenkit. Moni asia on muuttunut nopeatahtisemmaksi, tästä hän nostaa esimerkiksi varaosatoimitukset.
– Ennen oltiin tyytyväisiä, jos osat tulivat viikon sisällä. Nyt ne tulevat jo ulkomailta muutamassa päivässä, Hynynen vertaa lopuksi ja alkaa maalaamaan.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0