Tutuin voimin kohti tulevaa

|

Aisapari. Jarno Muttilaisen rinnalla Mikkelin AS-Huollon asiakaspalvelussa työskentelee Petri Pusa.
Aisapari. Jarno Muttilaisen rinnalla Mikkelin AS-Huollon asiakaspalvelussa työskentelee Petri Pusa.

Yrittäjäksi siirtyminen on niin sujuvaa kuin se voi vain olla, mikäli on toiminut saman työyhteisön vetäjänä jo 14 vuoden ajan.

Kaapelikadun päässä sijaitsevan AS-Huollon tiloissa käy iloinen puheensorina. Syynä ovat saman katon alle muuttaneen lounaskahvila Riitan Sapuskan asiakkaat, jotka vaihtavat päivän kokemuksiaan ruokatauon yhteydessä.

Mikkelin AS-Huollon tiskin takana on myös vilskettä, vaikka se ei välttämättä näy ulkopuolisen silmiin. Sähköpostien ja puhelimien avulla asiakaspalvelua tehdään heti, kun tiskillä suma selviää. Vuodesta 2003, valmistuttuaan autoinsinööriksi, ovat Jarno Muttilaisen työpäivät vietetty samalla tontilla. Työnantajia on ollut kaksi ja liikkeen nimiä kolme, mutta mikkeliläisille tutun huoltokorjaamon sekä rengas- ja vannemyynnin paikka on pysynyt samana.

 

Tutun Mikkelin AS-Huollon nimi ja toiminta pysyvät yrittäjyydestä huolimatta ennallaan.

– Mikään ei muutu asiakkaan näkökulmasta, vaikka vetovastuu siirtyy kokonaisuudessaan hartioilleni, Muttilainen tähdentää.

Tuore yrittäjä kertoo arjen olleen tähänkin asti omista päätöksistä kiinni.

– Olen saanut tehdä ratkaisuja hyvin itsenäisesti, joten itsellenikin muutos on niin pieni, kuin se nyt voi vain olla.

AS-huollon viime kuun loppuun saakka omistaneen lappeenrantalaisen Suni Oy:n omistajan Tapani Sunin ehdotettua mahdollisuutta ostaa liiketoiminta omiin nimiin, ei Muttilaisen tarvinnut kauaa miettiä.

– Pitihän ne hallinnolliset ja taloudelliset asiat tietysti katsoa huolellisesti läpi, mutta arjen asiat ovat tutut kuin omat taskut, Muttilainen selventää tyytyväisen oloisena.

Korjaamoiden palvelutarjontaa Mikkelissä nykyään riittää. Muutaman vuoden sisällä on markkinoille tullut parikin useamman asentajan vapaata huoltokorjaamoa ja lisäksi monet perinteiset tekijät ovat kasvaneet entistä suuremmiksi. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluva Mikkelin AS-Huolto työllistää yrittäjä Muttilaisen lisäksi viisi henkilöä. Kaikki työntekijät siirtyvät uuden yrityksen lukuun vanhoina työntekijöinä.

 

Yrityksen vahvuuksiin kuuluvat myös korikorjaamopalvelut. Ruttupuolen korjauksia tehdään niin yksityisten kuin vakuutusyhtiöiden tilauksesta. Vahvuuksista puheenollen Muttilainen painottaa henkilökuntansa osaamista ja käytettävissä olevien tilojen sopivuutta.

– Tietenkin Riitan lounaskahvilan siirtyminen saman katon alle on meidän kannalta hyvä juttu. Vielä kun vapaana oleviin automyynnin tiloihin saataisiin sopiva yritys, niin tämä paletti olisi liki täydellinen, mies hehkuttaa.

Rengasmarket- ja Autoasi-ketjuihin kuuluva AS-Huolto kilpailee samoista markkinoista muiden korjaamopuolen yrittäjien kanssa. Rengasmyynnissä vastassa ovat myös nettikaupat.

– Palvelun merkitys korostuu jatkossa kaikessa liiketoiminnassa, vaikka se niin kliseeltä kuulostaisikin. Se on ainoa keino erottautua, sillä hintakilpailu on jo nyt äärettömän kovaa, Muttilainen tähdentää.

 

Rengaskauppaa tehdään kulisseissa jo puolta vuotta kuluttajakauppaa aiemmin. Kesärenkaiden osalta tilaukset on jo tehty ja pian on vuorossa ennakointi tulevaa talvea silmälläpitäen. Jo Mikkelin Autotarvikkeen ajoilta tutun kiinteistön sijainti on tuttu useimmille autoilijoille.

– Meillä käy paljon asiakkaita, jotka ovat tottuneet asioimaan täällä. Heidän ja uusien asiakkaiden palvelemiseen me olemme varmasti valmiita myös jatkossa, Muttilainen päättää ja jatkaa töitään puhelimen soidessa.

Miettimistä riittää. Koulumaailman muutokset kiinnostivat autoalan työnantajien edustajia.

Ammattikoulutus siirtyy tiiviimmin työelämään

|
Koulutusreformia on valmisteltu yhdessä yritysten kanssa vuoden alusta asti. Kunkin oppilaan koulutusohjelma räätälöidään tulevaisuudessa yksilöllisen osaamistason mukaan. Yhteensä 22 eteläsavolaisen autoalan yrityksen ja alan ...
Uusia rautoja. Mikkelin Kone ja Tarvikkeen yrittäjä Ilkka Hynynen otti kesäkuun alusta valikoimiinsa edulliset mönkijät, crossi- ja sähkömopot sekä skootterit.

Pitkä kevät kääntyi vihdoin kesäksi

|
Kokeneella yrittäjällä pitää heti kiirettä, kun aurinko saa ihmiset liikkeelle. Sesonkiluontoisen pienkonekaupan ja -huollon parissa palvelevan Mikkelin Kone ja Tarvikkeen yrittäjä Ilkka Hynynen hioo ...
Velocifero Mad 500 sähköpotkulaudan ajamiseen ei tarvita ajokorttia tai rekisteröintiä. Lauta on helppo ottaa mukaan esimerkiksi matkailuautoon tai veneeseen, koska sen saa taitettua pieneen tilaan.

Hämmentävä sähköpotkulauta

|
Tämä menopeli on kätevä kaupungissa tai vaikkapa kauppareissulle. Erilaisia sähköllä toimivia kulkuneuvoja on ollut saatavilla jo pitkän aikaa, mutta vasta hiljattain niitä on alkanut ...
Korvausneuvoja Miia Vaija sekä LähiTapiola Savo-Karjalan liiketoimintajajohtaja Tuomas Sinkko kävivät luovuttamassa lapsille ajanvietettä Mikkelin keskussairaalaan. Lahjoituksen vastaanottivat sairaalan hoitajat. Kuva: Petri Ulmala/LähiTapiola

Kohti kokonaisvaltaista elämänturvaa

|
LähiTapiola Savo-Karjala teki toukokuun alussa kaksi lahjoitusta, joilla he haluavat osoittaa olevansa mukana arjessa varmistamassa ihmisten arjen sujumista ja turvallisuutta. Toinen lahjoitus oli alun ...