Lehmät ovat mukavia työtovereita

|

Sini Häkkisen mielestä lehmät ovat kilttejä, suloisia ja hyväntahtoisia.
Sini Häkkisen mielestä lehmät ovat kilttejä, suloisia ja hyväntahtoisia.

Aika maatilalla menee nopeasti. Parasta on lehmien poikiminen.

Rantalan tilalla vietetään kahvitaukoa. Agronomi-opiskelija Sini Häkkinen ja maatalouslomittaja Auli Häkkinen keskustelevat maan uuden hallituksen säästösuunnitelmista.

– Toivottavasti hallitus ei romuta nykyistä lomitussysteemiä. Lomitusta on suunniteltu yrittäjälähtöiseksi. Säästöjä pitäisi saada 20 miljoonaa ja maatilayrittäjät joutuisivat maksamaan itse osan lomittajien palkoista. Kyllä yrittäjät joutuvat hirveän koville, elleivät he saa järjestetyksi lomittajia, työkaverukset pohtivat.

Vanhemman Häkkisen lomitusalueena on Mikkelin Haukivuori. Nuorempi Häkkinen suorittaa tilalla 85 päivän maatalousharjoittelua. Haastattelupäivänä heillä oli takanaan muutama yhteinen työpäivä.

– Sini on oppivainen, oma-aloitteinen ja säntillinen. On kiva tulla töihin, kun tietää kuka on kaverina, Auli kehuu.

En olisi voinut parempaa harjoittelupaikkaa toivoa. Täällä on mukavia työtovereita, joilta opastusta ja neuvoa aina tarvittaessa, Sini Häkkinen kehuu.
– En olisi voinut parempaa harjoittelupaikkaa toivoa. Täällä on mukavia työtovereita, joilta opastusta ja neuvoa aina tarvittaessa, Sini Häkkinen kehuu.

Sini Häkkinen opiskelee Viikissä Helsingin yliopistossa kotieläintiedettä maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa. Hänellä alkaa syksyllä toinen vuosi. Opinnot kestävät kandi- ja maisterivaiheineen viisi vuotta ennen kuin hän valmistuu agronomiksi.

– Tulevasta en ole vielä varma, sillä maisterivaiheessa pitää päättää erikoistuuko kotieläinten jalostukseen vai ruokintaan. Ehkä seuraavat pari vuotta näyttävät minulle sen oman suunnan, hän toteaa.

Toukokuun alussa alkanut työharjoittelu kestää elokuun loppuun asti. Tilaa emännöi maatalousyrittäjä Sirpa Karhu sekä hänen osakkaana olevat poikansa Lari ja Miika Tiilikka. Häkkisen mukaan aika menee todella nopeasti, sillä työ on monipuolista.

– Normaaleina päivinä siivoan makuuparsia, juotan vasikoita ja lisää kuivikkeita karsinoihin. Sitten ajan lehmiä lypsyroboteille.

Tulevan agronomin mukaan eläinten kanssa työskennellessä pitää olla aina vähän varpaillaan. Lehmät voivat olla oikukkaita ja vähän arvaamattomiakin.

– Yritin ajaa yhtä lehmää robotille. Kohta viereen tuli äkisti monta lehmää, joista yksi pukkasi minut kumoon, hän naurahtaa.

Häkkisen mukaan työharjoittelun parhainta antia ovat olleet vasikoiden syntymät. Hän iloitsee siitä, että talon emäntä on ottanut hänet mukaan auttamaan lehmien poikimisessa.

– Olen päässyt vetämään vasikkaa ulos hiehosta kaksi kertaa. Ne ovat olleet mieleenpainuvia kokemuksia.

Molemmissa tapauksissa poikimisesta väsyneet hiehot olivat saaneet vasikoista ulos vain etusorkat.

– Sorkkien ympärille laitettiin ketjut, joiden avulla vasikkaa alettiin vetää ulos. Pää on isoin ponnistus. Kun sen saa ulos, niin loppu käykin tosi nopeasti, tuleva agronomi tietää.

Henriikka Korhonen sanoo, että yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi opiskelu antoi hänelle enemmän, kuin mitä hän oli osannut odottaa. Uusi ammatti on hänelle mieluisa, ja hän toivoo töitä riittävän.

Numerot vaihtuivat kilometreihin

|
Reilu vuosi sitten Henriikka Korhonen päätti toteuttaa salaisen kiinnostuksen kohteensa ja opiskella yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi. Ennen sitä, 24-vuotias Henriikka oli ehtinyt opiskella Jyväskylän yliopistossa matematiikkaa. Kandin ...
Santeri Liukkosen päätyönä oli pintapellin vaihto. Kilpailussa loppui aika kesken, mutta voitto varmistui hyvin tehdyillä ohjelmistotehtävillä.

Liukkoselle voitto puolen pisteen erolla

|
Esedulle neljä mitalia Taitaja-SM-kisoista. Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opiskelijat ottivat neljä mitalia ammattitaidon Taitaja-SM-kisoissa. Mikkelissä asuva Santeri Liukkonen voitti kultaa autokorinkorjauksessa. Toukokuussa Helsingissä käyty finaali ...
Salosaaren ensimmäisen vuoden metsäalan opiskelijat ryhmittäytyivät ”luokkakuvaan” uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Kuvassa kolmantena oikealta yrittäjä Hannu Hokkanen Veljekset Hokkanen Oy:stä, toisena oikealla Metsä Groupin operaatioesimies Perttu Liukkonen sekä oikeanpuoleisimpana Metsä Groupin tuotantopäällikkö Pasi Arkko.  Kuva: Laura Salonen

Kummikoulutoiminta lisää metsäalan vetovoimaa

|
Metsäjätti Metsä Group on aloittanut kummikoulutoiminnan. Yhtiö tekee yhteistyötä Etelä-Savon ammattiopisto Esedun metsäalan kanssa. Tähtäimessä on alan vetovoiman kasvattaminen ja opiskelijoiden työllistyminen. ”Onneksi olkoon! ...
Vesa Pyrhönen ja Teuvo Särkkä arvioivat kuinka Sergei Maliutin suoritui tehtävästä. Opiskelijan valmentaja ja opettaja Yury Bagin seurasi arviointitilannetta. Maliutin sai hyväksynnän välitarkastuksessa ja näin ollen sai jatkaa tehtäväänsä.

Maajoukkue-ehdokkaat kouluttautuivat Mikkelissä

|
Esedulta tilattuun koulutukseen osallistui viisi venäläistä autoalan opiskelijaa. Etelä-Savon ammattiopisto Esedun auto-osastolla tehtiin viime viikolla uusi aluevaltaus, kun autokorikorjauksen opettajat ja Taitaja-kilpailun ekspertit Teuvo ...
Opettaja Teuvo Särkkä ja venäläinen Sergei Maljutin tutkivat pilarin pintapeltiä

Venäläiset hakivat oppia autokorikorjaukseen

|
Kaksi venäläistä autoalan opiskelijaa oli viikon ajan valmennuksessa Etelä-Savon ammattiopisto Esedulla. Kyseessä oli venäläisten ostama kovan rahan koulutus, jossa opiskelijoita valmennettiin autokorikorjauksen ammattitaitokilpailuihin. Tämä ...