”Kaikki mitä tulee, myös menee”

Uudelleenkäyttö
Toiminnanjohtaja Ville Luukkasen kommenteista käy ilmi kierrätyksen ja uudelleenkäytön olevan hänelle sydämen asia. – On uskomatonta miten hyviä tavaroita heitetään pois. Nämä kaikki tässä rivissä on korjattu ja nyt niitä testataan.

Laitteiden putsaaminen voi määrittää niiden tulevaisuuden.

Mikkelin Raviradantiellä sijaitsevassa Uutta Elämää -myymälässä keskitytään käytettyjen tavaroiden kunnostukseen sekä sisustustuotteisiin. Tullessa myymälään ensimmäisenä katse kiinnittyy esillä oleviin laukkuihin, kunnostettuihin huonekaluihin sekä puisiin säilytyslaatikoihin.
– Parasta on, jos tavara saadaan korjattua ja putsattua niin, että sen elämä jatkuu uudella omistajalla. Jos tuotetta ei voida käyttää kokonaisuutena täytyy miettiä, voiko sen osia käyttää tai kuinka se saadaan kierrätettyä, Uutta Elämää Groupin toimitusjohtaja Ville Luukkanen toteaa.
Hän kuvaa tavaroiden massaa suppilona. Tavoitteena on, että lopulta suppilosta tulisi ulos mahdollisimman vähän jätettä.
– Pyrimme koko ajan miettimään, kuinka saamme kierrätettyä tavarasta tai tuotteesta mahdollisimman paljon, niin että lopullinen jätteen määrä on mahdollisimman pieni, Luukkanen täsmentää.

Nykyään ajan henki on, että käytetty tai rikkinäinen tuote korvataan uudella. Luukkasen mukaan heidän elektroniikkapajan kautta kiertää vuosittainen 6000 laitetta ja kodinkoneita huolletaan 1000 laitteen verran.
– Kaikki mitä meille tulee, myös menee. Nykyajan ihmiset on opetettu siihen, että ostetaan uusi tuote eikä vanhaa korjata. Joko se ei kannata tai korjaajaa ei löydy ja saattaa jopa olla halvempaa ostaa uusi.
Monesti kuulee, että elektroniikkalaite tai kodinkone hajoaa kun vuoden tai kahden takuu umpeutuu.
– En sitten tiedä miten tulevaisuudessa toimitaan. Löytyykö nuorista ammatinharjoittajia korjausalalle ja ovatko kuluttajat valmiita maksamaan palvelusta.
Kodinkonepajan puolella putsataan juuri jääkaappia. Pyykinpesukone ja tiskikone hurisevat testipesulla.
– Korjauksen jälkeen meillä on tässä testilinjasto, jotta voimme varmasti sanoa tuotteen olevan toimiva. Meillä on myös kahden kuukauden käyttötakuu, Luukkanen kertoo tarkastellessaan testiin menevää tiskikonetta.
Vieressä on melkein kattoon saakka ulottuva hylly täynnä jääkappien ja pakastimien lokeroita. Varastoa on oltava, jotta koneet saadaan kuntoon.
– Työntekijämme ovat korjanneet niin paljon näitä koneita, että he erottavat millaisia osia minkäkin merkkiseen koneeseen kuuluu. Tuolla on meneillään juuri jääkaapin putsaus. Siihen saattaa mennä koko työpäivä, mutta se saattaa ratkaista päätyykö kone roskiin vai uudelleenkäyttöön.

Uutta Elämää -myymälässä kierrätetään myös tekstiilejä ja niistä luodaan kierrätysmuotia kuten tyynynpäällisiä, laukkuja ja koristeita.
– Nyt on halloween tulossa, joten teemme siihen teemaan sopivia somistuksia. Jouluksi on luvassa myös vaikka minkälaisia tonttusia, Uutta Elämää Groupin työvalmentaja Elli Tuhkanen hymyilee.
Tuhkanen kiteyttää taitopajan toiminnan ytimen olevan työkyvyn nosto. On siis tärkeää, että työtehtävät ovat merkityksellisiä.
– Kyllä sillä on suuri merkitys teetkö jotain huviksesi, vai tuleeko tuote myyntiin tai esimerkiksi kahvilaamme.
Tekstiilipuolelta onkin juuri valmistunut Esedun kahvila Breikkiin tyynyjä, joissa on käytetty kierrätysnahkaa.
Luukkanen itse kertoo ostavansa omia kodin tuotteita heidän myymälästä sekä Lahdesta vastaavasta paikasta aina kun se on mahdollista.
– Viimeksi löysin täältä mökille hellan. Minun ei varmaan pitäisi edes tulla tänne myymälän puolelle, koska aina tarttuu jotain mukaan, Luukkanen naurahtaa koeistuessaan tyylikästä vanhaa tuolia, joka on käsitelty sekä verhoiltu uudelleen.
Nykyaikainen pikamuoti on Luukkasen mukaan huolestuttava ilmiö. Erilaiset puhelinsovellukset ohjaavat kuluttamaan aina vain enemmän ja aina vain halvemmalla.
– Pystyt shoppailemaan kympillä kuin miljardööri. Jos kuvitellaan meillä myytävän tuotteen hinnan olevan 100 euroa, niin se ei ole itse tuotteen hinta vaan kulukorvaus, Luukkanen toteaa.
Uutta Elämää -myymälässä olevat tuotteet on yleensä saatu lahjoituksena. Tämän jälkeen ne tarkastetaan, putsataan, koekäytetään, markkinoidaan, laitetaan esille ja lopulta myydään.
– Olemme perustamassa Oy:tä, jotta voimme palvella asiakkaita paremmin. Haluaisimme myös mahdollisuuksien mukaan tehdä yhteistyötä pienyrittäjien kanssa, Luukkanen toteaa lopuksi.

EMMI MUSTONEN

+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0