Yrittäminen antaa aikaa perheelle

Yrittäminen
Mikko Paavilainen perusti Särmä Pyörän viime vuonna. Eniten häntä työllistävät perushuollot sekä voimansiirtoon liittyvät viat. – Voimansiirrossa on paljon kuluvia osia, siksi myös vikoja ilmenee eniten.

Polkupyörä kannattaa huollattaa ammattilaisella ainakin kerran vuodessa.

Mikko Paavilainen toimi entisessä ammatissaan ajoneuvoasentajana ja raskaan kaluston sähkömekaanikkona 13 vuoden ajan. Hän päätyi työskentelemään polkupyörien pariin ja tutustui niiden maailmaan Mikkelin Lehmuskylässä sijaitsevassa Polkupyörä Etapissa. Hän kehuu Polkupyörä Etapin ammattilaisia.
– Sain ihan mahtavat opit sieltä. Jos ajatelleen yleisesti polkupyörän huoltoa, niin moni mieltää homman olevan yksinkertaista tai helppoa. Olin itsekin siinä harhaluulossa, mutta huomasin nopeasti miten monta vaativaa osa-aluetta huoltoon kuuluu ja rutiinien kehittyminen vei aikaa, Paavilainen hymyilee.

Paavilainen perusti viime vuonna oman yrityksen Särmä Pyörän, jonka toimenkuvaan kuuluu pyörähuolto. Tämän lisäksi hän työskentelee alihankkijana Postille ja toimittaa paketteja asuinpaikkakunnallaan Anttolassa.
– Toistaiseksi kuljetuspuoli on päätyöni, mutta eihän tulevaisuudesta tiedä. Halusin aloittaa Särmä Pyörän kanssa hiljalleen ja katsoa millaista kysyntää on.
Tähän mennessä kysyntää on ollut riittävästi, erityisesti kuljetuspalvelu on saanut kiitosta.
– Ihmiset pitävät siitä kun korvausta vastaan haen pyörän ja palautan sen. Itse ei tarvitse välttämättä tehdä mitään.
Paavilainen toteaa, ettei suinkaan ole nopein pyörähuoltamo, mutta kompensoi sitä laadulla. Hän tekee huoltoja parina päivänä viikossa ja tietysti tarpeen mukaan
– Minulla on myös antaa lainapyörä, jos sellaiselle on tarvetta, Paavilainen vinkkaa.

Oman yrityksen perustamiseen kipinä syttyi muuttuneesta elämäntilanteesta.
– No lyhyesti sanottuna elämä tuli vastaan, mies nauraa.
Kahden lapsen syntymä laittoi ajatukset uusiksi. Hän halusi vaikuttaa itse työaikoihin sekä viettää enemmän aikaa lasten kanssa.
– Aika kuluu niin nopeasti ja haluan olla lasten arjessa mukana. Kukaan muu ei muista sitä, että teit pitkää päivää töissä 20 vuoden päästä, paitsi lapsesi, Paavilainen toteaa.

Kiireisin aika polkupyörähuoltamoilla on yleensä keväällä, kun fillarit kaivetaan varastosta ja sillä pitäisi päästä heti ajamaan.
– Pyörän voi huoltaa jo talvella odottamaan kevättä. Silloin saattaa olla myös kampanjoita, Paavilainen vinkkaa.
Pyörän ylläpidon ja kunnossa pysymisen kannalta tärkeintä olisi pitää polkupyörän puhtaana.
– Ihan vesipesu esimerkiksi puutarhaletkulla riittää. Polkupyörää ei tulisi ikinä pestä painepesurilla, mies painottaa.
Mikäli vikoja ei ilmene, yksi huoltokerta ammattilaisella vuodessa riittää. Mikäli hankit uuden pyörän, ensihuolto tietyn kilometrimäärän jälkeen on ehdottoman tärkeä muistaa.
– Kasaamisen sekä ajettujen kilsojen jälkeen osat etsivät paikkaansa. Osat löystyvät, joten tarkastus on hyvä tehdä jo turvallisuuden vuoksi. Aika hyvin uuden pyörän ostajat tämän muistavat, Paavilainen kertoo.

EMMI MUSTONEN

+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0