Noutopisteet ovat pitäneet pintansa kilpailussa

2.8.2023 Ajankohtaista
Palveluverkosto
Hirvensalmelaisen Pia Kompan Ravintola Puulanaittaan saapuu Alkon noutopisteen tilauksia tasaiseen tahtiin.
Tilausten sisällöt vaihtelevat Etelä-Savossakin paljon.

Osalla paikkakunnista, joissa ei sijaitse Alkon myymälöitä, kuluttaja-asiakas voi tilata Alkon tuotteita ennalta sovittuihin noutopisteisiin. Etelä-Savossa noutopisteitä on Haukivuorella, Hirvensalmella, Anttolassa ja Puumalan Hurissalossa.
Pisteet ovat paikallisia Alkon yhteistyökumppaneita, jotka ainoastaan luovuttavat tilatut tuotteet asiakkaalle. Noutopisteelle tilaaminen onnistuu nykyään vain verkossa, ja tilauksen tekee asiakas itse. Nykyään tilaajalta siis vaaditaan omatoimisuuden lisäksi verkkokaupan hallintaa.

Eteläsavolaisista Alkon noutopisteistä poikkeuksellisen suosittu on Hirvensalmen Puulanaitan piste.
– Meillä on yksi Suomen käytetyimmistä noutopisteistä, yrittäjä Pia Komppa valaisee.
Suosio on yllättävä, sillä Alkon Itä-Suomen alueen palvelujohtajan, Jari Hiekkataipaleen, mukaan tilausmääriltään kaikkein suurimmat noutopisteet ovat yleensä pohjoisen hiihtokeskuksissa sekä eteläisemmillä saaristoalueilla.

Hiekkataipale kertoo, että Itä-Suomessa tilauksissa näkyvät voimakkaasti kesän ja talven sesongit. Loma-aikojen ulkopuolella noutopisteisiin Alkon tuotteita tilaavat yleisimmin oman paikkakunnan asukkaat, kun taas esimerkiksi kuluvana kiihkeänä mökkisesonkina tilaajissa on paljon ulkopaikkakuntalaisia.
Sekä Puulanaitan Komppa että Haukivuoren Wanhan Osulan myyjä Salli Saloviin kertovat, että heidän Alkon noutopisteensä tilaustahti on ympäri vuoden tasaista.
– Yhdessä Alkon toimituksessa on aina muutama tuotepaketti, kun se pari kertaa viikossa meille tulee, Saloviin toteaa.
Kautta linjan Alkon tilaajakunta ja tilausmäärät ja -vakioisuus ovat vaihtelevia, ja se näkyy myös noutopisteiden tilausten sisällössä.
– Noutopisteelle tilattavan tuotteen ennustaminen on yhtä vaikeaa kuin salamaniskun, Hiekkataipale kuvailee.

Palvelujohtaja kertoo, että matka lähimpään Alkon myymälään on Itä-Suomessakin ohjaavin tekijä siinä, milloin asioimispaikaksi valitaan noutopiste. Hän ajattelee, että ehkä taas Alkon yli 11 000 tuotetta käsittävää verkkomyymälää ei ole täysin löydetty.
– Vaikkapa Hirvensalmelta saatetaan ajaa Mikkeliin alkoholiostoksille tavallaan turhaankin.
Verkkomyymälästä Alkon tuotteiden tilaaminen luonnistuu samoin kuin noutopisteeseenkin. Erona ovat vain toimituspaikat, joista kuluttaja-asiakas voi valita toimituksen myymälään tai noutopisteeseen. Yritysasiakas voi tehdä tilauksensa myös omaan toimipaikkaansa.

Etelä-Savon ja jopa koko Suomen Alkon myymälöistä taas yksi eniten kesäsesongissa myyntiään kasvattavista myymälöistä on Puumalassa. Myynnin kasvu kesällä vaikuttaa siellä pysyvältä ilmiöltä.
– Puumala sijaitsee merkittävässä Saimaankin risteyskohdassa, joka houkuttelee kävijöitä hyvin, Hiekkataipale kertoo.

Verkkokauppa luo painetta

Suomen uusi hallitus on linjannut, että ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttiraja voisi nousta kahdeksaan. Nykyään ruokakaupoissa saa myydä alle 5,5-prosenttisia juomia.
Käytännössä uudistus tietäisi sitä, että ruokakauppoihin tulisi myyntiin entistä vahvempia oluita, siidereitä, juomasekoituksia ja viinejä. Tavalliset, ei-mietoalkoholiset viinit sekä vahvat juomasekoitukset myytäisiin edelleen keskitetysti Alkossa.
Hallituksen suunnitelmiin lukeutuu myös alkoholijuomien etämyynnin rajoitusten loiventaminen. Muutosten taustalla on mitä ilmeisimmin myös ulkomaalaisten alkoholiverkkokauppojen aiheuttama kova paine kotimaisille markkinoille.

 

 

VIRPI KONTINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0