Suomen korkein tietämys hevostaloudesta löytyy Mikkelistä

30.7.2023 Ajankohtaista
Osaajat
Kaisa Tupamäki-Kukkamo keinosiemennettävän tamman kanssa. Orista ei ole paikalla kuin häivähdys pakastetta.
Historiallinen kartanomaisema on hevosyrittäjien koti ja satojen hevosten vuosittainen siemennyspaikka.

Ratsastusta voi Mikkelissä harrastaa monessakin kohteessa, mutta vierailu hevosten alkujuurilla onkin aivan toinen juttu. Suomen mittakaavassa todella iso määrä oreja ja tammoja kohtaavat vuosittain geeninsä Veikassa. Usein matka jatkuu edelleen raviurheilun pariin.
Kaisa Tupamäki-Kukkamon ja Vesa Kukkamon Veikan kartanoon suurella työllä perustama hevoskasvatuksen monitoimikeskus on todellakin olemassa hevosia varten. Siitä kertovat palvelunimikkeet, jotka hevosille on tarjolla: kuntoutus, valmennus, opetus ja täysihoito.

Ei sentään vain hevosille, vaan kartanomiljöössä paitsi asuu Tupamäki-Kukkamon perhe, se myös sisältää vuokrattavat tilat juhlien pitopaikaksi. Kun rakennus tuli nykyiseen tarkoitukseensa, se oli todella rähjäisessä kunnossa. Isolla työllä siitä kuitenkin kehittyi Stall Blombacke, Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen hevossiittola. Eikä pelkästään siittolaa, sillä Kaisa ja Vesa henkilökuntineen tarjoavat hevosten omistajille ja kasvattajille kaiken mahdollisen avun.
Mutta se mitä tehdään, tapahtuu luonnon ja lääketieteen ehdoilla. Kaikkeen ei pysty paraskaan hevoskasvattaja tai ravivalmentaja.
– Valmentajan tehtävä on saada irti hevosesta se mihin se on tarkoitettu. Kaikki valmentajat eivät siihen pysty, mutta ei huonosta ravuristakaan kukaan pysty tekemään huippua tai edes hyvää ravuria, Vesa selventää.

Eräs Kukkamoiden tehtävä heinäkuun alkupäivien sateisena päivänä on keinosiementää tamma. Kaisa taluttaa rauhallisen oloisen ja jalopiirteisen hevosen oriasemalle. Oria tosin ei näy kuin vivahde rasiassa, joka on lähetetty pakastettuna ties mistä kaukaa Mikkeliin. Kyseessä ei ole yleisötilaisuus, mutta Vesa, Kaisa ja tamma itse eivät suuremmin häiriydy. Sitä paitsi kyseessä on lähes päivittäinen rutiini.
– Eilen tutkittiin tilanne ja tilattiin siemenet. Ne tulivat tänä aamuna Matkahuollolla, Vesa kertoo.
Kaisa taluttaa tamman karsinaa muistuttavaan, vahvoista teräsputkista rakennettuun aitioon.
– Näin säästyn hevosen mahdolliselta potkulta.
Hevonen vaikuttaa rauhalliselta, eikä se ymmärrä Kaisa Tupamäki-Kukkamon kädessä olevan pitkän piikin tarkoitusta. Tuskin sitäkään, miksi sen häntä on teipattu tupeksi. Tarkoituksena lienee pitää häntä pystyssä.
– Tämä rakennus oli 20 vuotta pois käytöstä, kunnes päätimme korjata sen. Olemme paljon satsanneet tähän kartanoon ja sen rakenteisiin. Meillä molemmilla on vahva hevostausta, Kaisalla vielä minuakin enemmän.
– Ei hevosyrittäjäksi voi noin vain ryhtyä, pitää olla asenne ja elämäntapa kaikin puolin hevostenpitoon soveltuva, Vesa tähdentää.

Stall Blombacke

Hevoskeskus Stall Blombacke Oy toimii Mikkelin Rämälässä Veikan kartanossa. Miljöö on peräisin 1500-luvulta.
Kartanon omistajat ovat vaihtuneet nopeassa tahdissa, mutta kartanon vaiheissa hevosilla on aina ollut merkittävä osa.
Nykyisille asukkaille on tärkeää kunnioittaa Veikan kartanon arvokasta hevosperinnettä maalaisidyllissä.

Tänä päivänä kartanoon kuuluu historiallinen päärakennus puutarhoineen sekä jykevä luonnonkivirakenteinen talli, jossa on 20 karsinapaikkaa. Kartanon mailla sijaitsee myös asumiskäytössä oleva rivitalo, EU-tason oriasema pihattoineen sekä historiallisia piha-aittoja, maakellareita ja viljamakasiini.
Hevospalveluiden ohella Veikan kartano tuottaa lisäksi kokouspalveluita sekä juhlatilaisuuksia asiakkaan toiveiden mukaisesti.

 

JUKKA IISKONMÄKI

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0