Väänälästä verkkokauppiaaksi

Asiakkaat voivat noutaa verkkokauppana tunnetulta PP Marketilta autovaraosia ja -tarvikkeita joko ulkokaapista tai päiväaikaan noutopisteestä. – Lähetämme päivittäin osia kaikkialle Suomeen, ja eniten sinne, missä ei ole alan palveluja, yrittäjä Pasi Pulkkinen luonnehtii.
Kun ryhtyy ammattikoulun penkiltä suoraan yrittäjäksi, voidaan puhua todellisesta oman onnen sepästä. Digitaalinen kaupanteko vei parin mutkan kautta Pasi Pulkkisen mennessään.

Tietokoneen takana istuu rauhallisen tuntuinen kolmikymppinen mies. Aamupäivän tilaukset on käsitelty yrittäjä Pasi Pulkkisen toimesta ja hallin puolella työntekijä pakkaa osia pakettiin. Arkipäivän kiireet ovat hippeimmillään PP Market Oy:n toimitiloissa Mikkelin Pulttikadulla.
Pulkkisen kipinä autoalalle syttyi isänsä Reijon vanavedessä. Kun Pasi valmistui automekaanikoksi keväällä 2010, ryhtyi hän suoraan yrittäjäksi. Toimitilat löytyivät kotipaikan pihapiiristä Mikkelin Väänälässä sijaitsevasta isän autokorikorjaamosta ja -maalaamosta.
Työnjako oli selvä isän hoitaessa korihommat ja Pasi tekniikkaan liittyvät korjaustyöt. Oma vakioasiakaskunta muotoutui Väänälän vuosien varrella, mutta silti teki mieli kehittää jotain muuta.
– Korjaus- ja huoltopalvelujen ohella kunnostelin ja myin autoja, ja hankin varaosia eri kanavista.

Alun perin ideana oli perustaa kaupunkiin isompi korjaamo- ja varaosamyyntipiste. Lopulta korjaamon pyörittäminen jäi. PP Market Oy näki päivänvalon marraskuussa 2019.
– Verkkokauppa vei aluksi kaiken ajan ja rahat. Kaverit eivät oikein uskoneet tähän, mutta tiesin että kyllä tämä tästä lähtee, mies sanoo vakaasti.
Pulkkisella ei ole käryä siitä, mikä koronan vaikutus toimintaan on ollut, sillä niin sanottua ”normaaliaikaa” ei ole ollut.
– Kasvua on haettu maltillisesti koko ajan. Toki verkkokauppa on kasvanut muutenkin joka alalla, mutta onhan tässä mahdollisuuksia muutenkin, Pulkkinen analysoi viileästi.
– Rohkeutta ja uskallusta pitää silti löytyä joka päivä.

Joitakin osia PP Marketilta saa mukaan heti, mutta varaston kokoa ja arvoa ei ole tarkoitus kasvattaa, vaan pikemminkin päinvastoin. Lähes kaikki myytävänä olevat varaosat saapuvat yhden tai kahden yön yli Mikkeliin, jonka jälkeen ne lajitellaan ja lähetetään eteenpäin loppuasiakkaalle.
– Meillä on parisen vuotta ollut tässä noutopiste. Se on osoittautunut suosituksi, kun paikalliset saavat osat ilman rahtikuluja.
Pulkkisen mukaan erikoisempia osiakin on kysytty ja löydettykin, mutta leipä lähtee verkkokaupan tarjonnasta.
Pakattava osa voi olla minkä kokoinen vain, mutta yleensä lähetyksen paino jää rahtikustannussyistä alle 30 kilon. Tavaraa toimitetaan aina Nuorgamiin saakka, asiakkaiden ollessa niin yksityisiä kuin valtakunnallisia ketjuja.
– Verkkokaupan kilpailu on varaosapuolella avointa ja rajua. Eurooppalainen hinnoittelu ja nopea palautus ovat siksi meille ja meidän asiakkaille tärkeitä asioita, Pulkkinen painottaa.

Ihan pelkkää bisnestä ei pitkiä päiviä paiskiva Pulkkinen enää tee. Syy tähän löytyy kotoa, sillä perhe vaatii oman aikansa. Jos reilun vuoden ikäisen pojan isältä aikaa jää, nähdään yrittäjä kalassa tai mökillä.
Kasvuyrityksen ruorissa ylimääräistä vapaa-aikaa on tuskin luvassa vielä vuosiin. Siihen yrittäjä tuntuu olevan enemmän kuin valmis.

 

”Tehdään sitä, mitä osataan”

Osat tulevat PP Marketille pääosin Euroopasta, mutta hankinta-alueena on koko maailma. On sanomattakin selvää, että ostokanavien on oltava kunnossa, mikäli markkinapuristuksessa aikoo pärjätä.

Tavaran saatavuus on ollut yleisesti hyvällä tasolla, mutta mikäli Ukrainan sota jatkuu pidempään, heijastunee tilanne Pulkkisen mukaan etenkin sähkö- ja elektroniikkaosiin.
Isojen toimijoiden pelikentäksi mielletyn varaosaverkkokaupan toimijana PP Market on harvinainen poikkeus. Pulkkinen tietää Suomesta yhden vastaavan, mutta sekin on erikoistunut lähinnä korinosien myyntiin.
– Meidän leipä tulee henkilö- ja pakettiautojen varaosamyynnistä. Tehdään sitä, mitä osataan, mies painottaa.

 

JARNO LAATIKAINEN

+1
3
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0