Sähkön hinta kurittaa kirkkoja

15.12.2022 Koti
Haukivuoren kirkossa pidetään niin paljon toimituksia myös talvikaudella, että sitä ei suljeta talvikuukausien ajaksi. Vuonna 2021 Haukivuoren kirkon sähkölasku oli 23 000 euroa.
Tuomiokirkkoseurakunta sulkee kirkkoja sydäntalveksi.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta siirtää Anttolan, Ristiinan ja Suomenniemen kirkkojen jumalanpalvelukset seurakuntataloille 2.1. alkaen maaliskuun loppuun saakka.
Kolme kirkkoa pudotetaan peruslämmölle yleisten sähkönsäästötavoitteiden ja korkean sähkön hinnan vuoksi. Kirkoissa voi tehdä hautaan siunaamisia, mutta lämpötila on tällöin alhaisempi.
Energian kulutusta on hillitty myös muissa seurakunnan tiloissa. Lusikkaniemen kesäkoti sekä Anttolan ja Pitkäjärven rantasaunat on suljettu talveksi. Ruunaniemen leirikeskus ja Himalansaaren kyläkirkko ovat peruslämmöllä.
Pitäjänkirkko lämpiää kaukolämmöllä, joten siitä ei saavutettaisi juuri sähkönsäästöä. Toiminta jatkuu myös Haukivuoren kirkossa, jossa on paljon siunauksia.
Aluekappalainen Markku Liukkonen sanoo, että säästöjä haetaan Haukivuorellakin, esimerkiksi alentamalla kirkon lämpötilaa.
– Kirkossa on ollut aika korkea lämpötila, joten siitä kärsii vähän säästääkin, Liukkonen sanoo.

Sähköllä lämpiävien kirkkojen kulut voivat olla huimaavia. Esimerkiksi Haukivuoren kirkon sähkölasku oli edullisesta sähkösopimuksesta huolimatta viime vuonna 23 000 euroa. Tänä vuonna on mennyt 15 000 euroa. Tulevassa sähkösopimuksessa hinta nousee entisestään.
Tuomiokirkkoseurakunnan tiloja koskeva nykyinen sähkösopimus päättyy vuodenvaihteessa. Seurakunta teki joulukuussa uuden sähkösopimuksen, ja vaikka kilpailutuksella saatiin valittua edullisin tarjous, hinta nousee voimakkaasti.

Haukivuoren kirkkoon oli tarkoitus tehdä ennen talvea energiaremontti, jossa paljon kuluttavasta suorasta sähkölämmityksestä siirrytään ilmalämpöpumppuihin.
– Urakkaan jouduttiin hakemaan Museoviraston lupa. Se saapui niin myöhään, että vaikka suunnitelma oli tehty, kilpailutus pääsi käyntiin sen verran myöhään, ettei laitteita saatu enää tälle vuodelle, talousjohtaja Tiina Snicker harmittelee.
Ulkoyksiköitä ei kiinnitetä kirkon seinään, ja niiden vaatimia maatöitä ei tehdä talvella. Siksi asennukset siirtyvät keväälle, eikä pumpuista näin muodoin saada hyötyjä vielä tämän talven pakkasilla.

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0