Hierojan kaksi silmäparia – päässä ja käsissä

Osaajat
Urheiluhieroja Kari Reponen kouluttautui uuteen ammattiin noin viisikymppisenä. Siitä lähtien on riittänyt vauhtia, jota seuraa palvelemisen ilo.
Oma urheilijatausta vei Reposen hierojan uralle.

Kun asiakkaan ei tarvitse turvautua hieronnan jälkeen apuvälineisiin, on hoito enemmän kuin onnistunut.
Urheiluhieroja Kari Reponen kiinnostui hieronnasta oman telinevoimistelutaustansa vuoksi, ja muutenkin liikunta oli hänen elämässään mukana. Reilusti aikuisikäisenä hän suoritti Vuokatin opistossa hierojan ammattitutkintoon johtavan koulutuksen puolentoista vuoden kurssilla, ja hänen alettuaan pitää hoitoa Mikkelissä on kalenteri tullut täyteen päivä päivältä.

Valtaosa Reposen asiakkaista koostuu tavallisista ihmisistä. Eräs ryhmä ovat nuoret ja liikunnalliset ihmiset.
– Tänne tulijoita ovat myös päälle ysikymppiset. Hieron hoitotilassani, mutta teen myös kotikäyntejä. Ja työvoitolta tämä tuntuu silloin, kun ovea aukaisemaan tuleva asiakas on jättänyt rollaattorin pois.
Reposen mukaan työssäkäyvillä ihmisillä yleisimpiä hierottavia kohteita ovat niska- ja hartiaseutu sekä alaselkä. Seuraavalla sijalla ovat jalat.
– Turhaan monet aristelevat jalkojen hierontaa, sillä ainahan työ on potilaslähtöistä. Ei ketään hierota vastentahtoisesti liian kovaa.

Tehokkainta hieronta on sarjamuotoisena, mutta joskus saattaa yksikin hoitokerta tuoda avun. Hierominen aloitetaan varovasti.
– On ihmisiä, joita ei ole koskaan hierottu ja joillakin taas toimii lihasmuisti. Kun vaivana on puutuminen, merkitsee se lihaskireyttä jossakin kohtaa eli hermonjuuressa tai hermon kulkureitillä. Tuollainen vaiva ei parane itsestään, mutta saattaa helpottaa hieronnalla tai poistua kokonaan.
Hierojan työ ei ole toki salatiedettä, mutta käsien kykyä löytää hierottavat kohdealueet herättävät ihmettelyä. Puhutaan jopa näkevistä sormista.
– Kädet ja sormet ovat erittäin herkät. Kun tuntee ihmisen anatomian, luuston ja lihasten rakenteen, tuntee helposti onko lihas auki vai kiinni. Kokemus karttuu vuosien myötä, ja tätä voi melkein verrata sokeain pistekirjoitukseen.

Reposen mielestä hierojan työ on mukavaa ja palkitsevaa.
– Kehotan jokaista huolehtimaan liikkumisestaan ja terveydestään, sillä kukaan muu ei tee sitä puolestasi. Hierojana hän näkee hyvin, kuinka hyvin tai ei ollenkaan on huolehdittu esimerkiksi jalkojen ja keskivartalon lihasten liikkuvuudesta.
– Jos ei mitään tehdä asian hyväksi, niin tilinteko tapahtuu myöhemmällä iällä, Reponen tietää.

 

JUKKA IISKONMÄKI

 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0