Mikkelin tori on myös sosiaalinen media

3.6.2023 Ajankohtaista
Torilla
Paras torikeli on pilvipouta ja 20 astetta lämmintä, torikauppiasyhdistyksen sihteeri Minna Mieskolainen määrittelee.
Torille etsitään jatkuvasti uusia myyjiä.

Mikkelin torilla on tehty kauppaa jo useammalla vuosisadalla, ja torista on jokaisella joku mielipide. Mitä mieltä on käytännön järjestelyistä vastaava Mikkelin torikauppiasyhdistys? Yhdistyksen sihteeri Minna Mieskolainen sanoo, että huonomminkin voisi mennä.
– Tori voi ihan hyvin. Talvella on hiljaisempaa, mutta siihen on ihan luonnolliset syyt. Heti kun vihannekset ja marjat tulevat, täällä on elämää. Turisti kun tulee Mikkeliin, kyllä se ekana tulee torille.
Mikkelin Torikaup­piaat ry:ssä on jäsenenä parikymmentä kauppiasta. Yhdistys huolehtii päiväpaikkojen vuokrauksesta ja järjestää myös muutamia tapahtumia, kuten maalismarkkinat ja Mikkomarkkinat.
Mieskolaisen arvion mukaan torisesonki on viime vuosina pidentynyt. Siihen vaikuttaa kausiasumisen ympärivuotistuminen.
– Kun jäät lähtee, tullaan mökille, ollaan lokakuulle ja ylikin. Täällä on hirveästi mökkiläisiä.
Mieskolainen iloitsee siitä, että viime kesänä torilla oli hyvä taco-paikka ja Jungle Juice Bar. Mitä enemmän on erilaista myytävää, sitä parempi kaikille, hän sanoo.
– Yritetään houkutella sellaisia, joilla on jotain uutta tuotetta. Kesällä saattaa tulla eräs kaveri, jolla on jännää tuotetta, Mieskolainen paljastaa.
Torin tulevaisuuden kysymys on sama kuin koko Etelä-Savolla, ja se liittyy niin myyjien kuin ostajien ikärakenteeseen.
– Kauppiaskunta alkaa olla aika iäkästä. Uutta ei hirveästi tule. Siinä on miettimistä.

Mieskolaisen ja Mortti Vuorisen pyörittämällä Minnan torikahvilalla on juhlakesä, sillä parhaillaan on menossa 25. kausi Mikkelin torilla. Ajanjakson ehkä mieliinpainuvin tapahtuma oli toriparkin rakentamiseen liittynyt evakko Kirkkopuistossa.
– Se oli hyvä paikka, kun sattui pari kuumaa kesää ja saatiin olla puiden suojassa. Kirkkopuisto on kuitenkin mikkeliläisille vähän sivussa. Torin ympäristössä on paljon ihmisiä työpaikoilla.
Joulutorin kanssa on ollut vaikeaa, ja viime kerralla järjestelytkin hieman pettivät. Mieskolainen antaisi hieman armoa: elävän joulutorin rakentaminen pieneen kaupunkiin on helpommin sanottu kuin tehty.
– Sitä on kokeillut vuosien saatossa vaikka kuka. Jos joulutorin pitää kestää 2–3 viikkoa, aika on jumalattoman pitkä, kun joka päivälle pitää saada myös ohjelmaa.
Kahvilayrittäjä on käynyt joulutoreilla Suomessa ja muuallakin. Hän sanoo, että on hieman kohtuutonta odottaa Mikkeliin Keski-Euroopan tai suurten kaupunkien tasoista joulutoria.
– Se vaatisi hirveästi ihmisiä, ja mistä saa sinne ne myyjät, joilla on sellaista jouluista tavaraa, joka liikkuu.

Kesästä 2023 torikauppiasyhdistys odottaa hyvää. Kalenterissa on tapahtumia monenlaisille kohderyhmille. Lapsiperheitä ilahduttanee juhannusviikolla torille rakennettava ilmainen pomppulinnamaailma.
Kelit ovat tietenkin tärkeitä. 20 astetta ja pilvipouta on optimaalinen, Minna Mieskolainen määrittelee. Hän muistuttaa, että Mikkelin tori on ollut sosiaalinen media ja hakukone jo kauan ennen digiaikaa.
– Torilta löytyy aina infoa, turistit tulevat kysymään täältä ihan mitä vaan.

 

Poimintoja torin kesästä

10.6. Koko Mikkeli torilla – pitäjät esittäytyvät
12.6.–17.6. Lasten maailma
30.6., 4.8. ja 25.8. Kesäkatu 2023
1.7.–2.7. Suur-Saimaan ympäriajo
7.7. Saimaalaiset grillijuhlat
7.7.–8.7. Mikkeli Regatta -toritapahtuma

Lisäksi säännölliset kuukausimarkkinat ja torikirppikset

 

PETRI P. PENTIKÄINEN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0