Kierrättäminen sydämen asiana

7.3.2023 Ajankohtaista
Kierrätys
Metallit kierrätetään tarkasti. – Eri metallilajien tuntemuksen oppii vain tekemällä, kaapeliromua silmäilevä Otavan Metalli Oy:n yrittäjä Toni Kuosmanen toteaa.
Maaliskuussa 50 vuotta täyttävän Otavan Metalli Oy:n yrittäjä Toni Kuosmanen tuntee metallikierrättämisen salat.

Kuorma-autojen taitoajokisoissa kansainvälistäkin menestystäkin niittäneen Toni Kuosmasen urapolku metallikierrätysyrityksen vetäjäksi alkoi jätealalla 1990-luvun alkupuolella. Jo tuolloin oli nähtävissä murros, joka on vuosien varrella vain kiihtynyt.
Parhaiten tuosta ajanjaksosta on jäänyt mieleen metallinkierrätyksen yleistyminen. Varsinkin nuoremmasta sukupolvesta saattaa tuntua oudolta, että nykyään niin arkiselta tuntuva jätteiden lajittelu on ollut arkipäivää vasta muutaman vuosikymmenen ajan.
– Eikä niitä astioita silloin ollut aluksi kuin suuremmissa taloyhtiöissä, paikallisella alan toimijalla työskennellyt mies muistelee.

Työntekijänä vierähti vuosia myös muissa kuljetusalan tehtävissä. Tutuksi tulivat niin elintarvike- kuin polttoainekuljetukset. Vuonna 2006 Kuosmanen meni töihin silloiseen TS-metallikierrätykseen. Siitä lähtien työelämä on pyörinyt metalliromun ympärillä.
– Yrittäminen kyti mielessä aina. Omia ideoita on ollut matkan varrella monenlaiseen hommaan, mutta tämä tuntuu jotenkin hyvältä, Kuosmanen kertoo.
Kuosmanen perusti yhdessä Asko Halosen kanssa Otavan Metalli Oy:n vuonna 2009. Viime kesänä hän lunasti yhtiökumppaninsa osuuden pois ja vetää nyt yksin yhtiötä. Hyvänä työparina on siitä lähtien ollut serkku Hanne Ylijoki, jonka kontolla on maksuliikenne-, laskutus- ja muut konttorityöt.

Metallinkierrätysyrityksen arkeen olennaisena osana kuuluu säännöllinen romujen noutopalvelu toiminta-alueellaan. Kuosmanen tietää, että liikuttaessa asiakasyrityksissä ja kotitalouksissa pitää olla hienovarainen.
Hän kiittelee selkein sanoin työntekijöitään, sillä viimeinen vuosi on ollut haastava.
– Yhdessä tästä on selvitty. Pikku hiljaa tämä alkaa olla omalla mallillaan, Kuosmanen taustoittaa.
Hermostuneessa maailmantilanteessa raaka-aineiden hintataso poukkoilee paljon. Vaikka hintataso on ollut korkealla, niin kysymys ei ole pelkästä tulovirrasta.
– Kustannukset ovat nousseet myös kovasti, kierrätysyrittäjä huomauttaa.
Metallinkierrätyksen liikeideassa on kysymys tavaran välittämisestä. Kokenut yrittäjä tietää, että asiakkaat ovat hyvin tietoisia siitä, millä materiaaleilla on arvoa ja millä ei. Alan yrityksessä on osattava kertoa, mikä on minkäkin lajikkeen arvo kullakin hetkellä. Kääntöpuolena on se, että on oltava erittäin tarkkana mitä peliliikkeitä tekee, tai muuten ei kassa tykkää.
– Ensi viikosta kun ei tässä tilanteessa juuri tiedä, Kuosmanen pohtii.

Valtaosa Otavan Metallin kierrättämistä metallilajikkeista päätyy kotimaiseen jatkokäyttöön. Paljon puhutut katalysaattorivarkaudet eivät alan etujärjestöön kuuluvan toimijan riveissä käytännössä näy. Siitä pitävät huolen ostotilanteessa vaadittavat yksilöintitiedot. Sen sijaan yritys on itse joutunut pitkäkyntisten kohteeksi viimeisen kuukauden sisällä pariin otteeseen.

Päämajakaupungissa syntynyt ja aina asunut yrittäjä tykkää perheineen asua ja elää Järvi-Suomen sydämessä.
– Mikkelissä pitää tehdä Mikkelin kokoisia juttuja. Teemme paljon muutakin kuin kierrätämme metalleja. Puramme koneellisesti rakennuksia ja ajamme vaikka pihapuita tonteilta pois. Kysymällä nämä selviävät, Kuosmanen huikkaa ja tarttuu toimeen, sillä työpäivä on vasta aamupuolella.

Kuparit karkuteillä

Otavan Metallilta on varastettu kuukauden sisällä huomattava määrä kuparia. Valvontakameran materiaali osoittaa kysymyksessä olevan järjestäytynyttä rikollisuutta, sillä ensimmäisellä keikalla oli kuusi henkilöä sekä henkilö- ja pakettiauto.
Itä-Suomen poliisi on kiinnostunut epäilyttävästä liikehdinnästä Otavan Metallilla ja lähiympäristössä perjantaina 27.1. kello 21.30 – 23.00 ja maanantaina 13.2. klo 6.00 maissa.

 

JARNO LAATIKAINEN

 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0