Hanna Myyryläinen kannustaa monipuoliseen liikuntaan

25.1.2023 Vapaa-aika
Nuorten liikuttaja
Ohjaaja Hanna Myyryläinen valmisteli Otavan Oma juttu -ryhmää koripallo-otteluun. Ryhmän nuorimmat ovat kolmasluokkalaisia ja vanhimmat kuudesluokkalaisia.
Mikkelin kaupungilla hän on päässyt toteuttamaan Harrastamisen Suomen mallia.

Urheilullinen elämäntapa ja liikuntaan ohjaus ovat keskeisiä Mikkelin kaupungilla projektikoordinaattorina työskentelevän Hanna Myyryläisen elämässä.
– Perusliikunta vapaa-ajalla on tärkeää jaksamisen ja virkeyden vuoksi, hän arvottaa.
Liikkuminen myös tuulettaa aivoja. Vaikka pimeys tai märkyys haastaisi, liikkeelle lähtö palkitsee.

Myyryläinen tekee kokoaikaista hanketyötä, jossa näkyvä rooli on Harrastamisen Suomen mallilla. Sen mahdollistaa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus.
– Mikkelissä malli alkoi pilottihankkeella. Menossa on toinen kokonainen hankelukuvuosi. Vaikka hanketoiminta on nyt helpompaa, korona-aikanakin pystyimme toimimaan yllättävän hyvin, hän kertoo.
Jo 24. tammikuuta aukeaa uusi Harrastamisen Suomen mallin avustushaku, jolla voidaan turvata hankkeen jatko ensi lukuvuodellekin.

Mikkeliläisversio hankkeesta on järjestää koululaisille noin seitsemääkymmentä Oma juttu -harrastuskerhoa, jotka yleisimmin alkavat heti koulutuntien jälkeen. Lukuvuoden kestäviä maksuttomia kerhoja on eri teemoilla kokkaamisesta seinäkiipeilyyn.
Koululaiset ovat päässeet toivomaan sisältöjä, ja heidät on huomioitu järjestämispaikoissakin. Ne ovat kouluilla tai niiden naapurissa, kuten Hauki-Hallilla ja Saimaa Stadiumilla.

Myyryläisen työkenttää on koko Mikkelin seutu, mutta monilajisia Oma juttu -liikuntaharrastuksia hän pyörittää Otavassa ja Launialassa ja Oma juttu -monitoimiharrastusta Rämälässä, jossa teemoina ovat muun muassa askartelu, liikunta, keppihevoset ja lautapelit. Koordinaattorin työajasta kaksi päivää viikossa ohjautuu lapsiperheiden avoimeen kohtaamispaikkaan Koppaan. Myös yleinen suunnittelu vie häneltä paljon työaikaa.
Onneksi Oma juttu -harrastusten vetämiseen ja tukemiseen ovat sitoutuneet monet aktiivit kouluilta ja muista yhteisöistä, kuten urheiluseuroista ja 4H:sta.
– Noin puolet vetäjistä tulevat kouluilta ja puolet muualta, Myyryläinen laskee.
Häntä itseään työllistävät myös Opetushallituksen rahoitukseen nojautuvat, lyhyemmät koululaisten kerhot, joissa aiheina voivat olla esimerkiksi kaveri- ja tunnetaidot.

Vapaa-ajallakin Myyryläinen liikkuu: hiihtää ja lenkkeilee koiran kanssa. Hän myös pelaa Mikkelin Passareiden naisten 2. sarjan edustusjoukkueessa liberona. Lentopalloilu alkoi nuorena Kausalan Yrityksen riveissä.
Passareissa hän huolehtii lisäksi sihteerin tehtävistä ja järjestää aikuisille LENTIS-koulua. 37-vuotias kulttuurituottaja (AMK) ja liikunta-alalle kouluttautunut nainen on kasvanut pitämään Mikkeliä kotikaupunkinaan.
– Tulin opiskelemaan tänne vuonna 2005, ja töitä on ollut täällä hyvin, hän naurahtaa.

 

VIRPI KONTINEN

 

+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0