Neulaset voivat pysyä paremmin, jos kuusen katkoo oikealla kuulla

15.12.2021 Ajankohtaista
Yläkuulla joulukuussa 2020 katkaistun joulupuun oksat versoivat lisää pituutta vielä helmikuussa.

Jouluviikko on tänä vuonna huono aika kuusen haulle.

Jos haluaa kuusen, joka ei karista neulasiaan, yksi todennäköiseti vaikuttava tekijä on, milloin sen katkaisee.
Kasveilla näyttäisi olevan erilaiset kuuhun kytkeytyvät vaiheet, joissa ne ”tankkaavat” ja voimistuvat, ja vastaavasti vaihe, jossa ne heikkenevät.
Yläkuulla katkaistu joulukuusi on usein elinvoimainen ja pärjää tehtävässään kauniina ja varisemattomana joulupuuna. Sen sijaan alakuulla otettu kuusi on katkaisuhetkellä heikoimmillaan ja saattaa pudottaa pian neulasiaan.

Tämän vuoden joulukuun alku on ollut alakuun aikaa, ja suurenevalle kuulle siirryttiin 5.12. Hyvä kuusenkaatoaika on tänä vuonna 5.12.–15.12.
– Silloin kaadetut pitävät hyvin neulasensa, ja ne voi huoletta pitää ulkona joulukoristelun alkuun saakka. Oikeaan aikaan kaadettua kuusta ei tarvitse pitää vesisaavissa ulkona ollessa, eikä se sisälle tuotunakaan juo paljon vettä kuusenjalasta, opastaa aiheesta kirjoja tehnyt Anne Pöyhönen Yläkuu-sivustolla.
Vielä 15. päivän jälkeenkin kuusen voi kaataa täyteenkuuhun asti. Oikeaan aikaan kaadetun joulukuusen tuntee myös siitä, että se ei ahmi vettä kuusenjalasta, vaan on pieniruokainen.

Monen jouluperinteeseen on kuulunut käydä hakemassa kuusi metsästä joulunaluspäivinä, jopa vasta aattona. Tänä vuonna huono aika kuusen katkaisulle on juurikin silloin.
– Jouluaatto kun on nyt alakuulla, ja 20.–24.12. kaadetut joulukuuset alkavat kuivua ja varistamaan neulasia hyvästäkin hoidosta huolimatta, Pöyhönen sanoo.
Neuvot pätevät myös asetelmiin koristeeksi otettaviin oksiin, varpuihin, sammaleeseen ja jäkälään.
Kuusen kestävyydellä on merkitystä ainakin, jos joulupuuta pidetään tehtävässään perinteisesti Nuutinpäivään 13.1. asti. Niille, jotka haluavat kuusestaan eroon heti joulupyhien jälkeen, voi asia olla vähemmän tärkeä.
Kuvan viime jouluinen kuusi ei alkanut kuihtua ollenkaan, vaan ryhtyi versomaan oksilleen lisää pituutta. Vettä kaunis kuusi kulutti vähän. Neulasia se ei varistanut juurikaan, ja oli käytössä helmikuun loppuun asti.

Joulukuusen menestymiseen vaikuttavat luonnollisesti myös yksilölliset tekijät, kuten kasvupaikka sekä se, miten joulukuusta sisätiloissa hoidetaan. Ammattimainen metsätalous ei kuukalenteria katso, mutta joihinkin erikoistarkoituksiin on käytetty tietyllä kuulla katkaistua puuta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0