Aluevaalien kampanjat käynnistyvät

15.12.2021 Koti
Essoten hoitamat palvelut ja pelastustoimi siirtyvät valtion rahoitettavaksi 2023. Aluevaaleissa äänestetään valtuusto uudelle hyvinvointialueelle.

Etelä-Savosta valitaan alue- vaaleissa 59 valtuutettua.

Aluevaalien ehdokaslistat menivät kiinni 14.12. Vaalit pidetään tammikuun lopulla, joten kampanjointi lähtee kunnolla käyntiin vasta alkuvuodesta.
Aluevaalit ovat toiset paikalliset vaalit puolen vuoden sisällä. Kesäkuussa pidettyjen kuntavaalien jälkeen koottiin jälleen ehdokkaita, usein samoja, jotka ovat jo muutenkin mukana kaikessa.
Mikkelin seudun vihreiden puheenjohtaja Jukka Saikkonen myöntää, että puolueilla on vaaliväsymystä. Kunnallisvaalit olivat vasta kesäkuussa, ja nyt samojen ihmisten pitää lähteä uudelleen vaalityöhön.
Sekä puoluetoimijoille että äänestäjille tuleva hyvinvointialue ja aluevaalit ovat vielä vieraita.
– Opeteltavaa on meillekin, ja monille on epäselvää, mistä äänestetään. On kuitenkin tärkeää, että päästään vaikuttamaan uuden hyvinvointialueen muotoon.

Kunnille ei ole mitään kiintiöpaikkoja, eli ääntenlaskun jälkeen on mahdollista, että joistakin kunnista ei ole valtuustossa yhtään edustajaa.
– Riippuu tietenkin vaalionnesta, mutta yksi paikka varmaankin on mahdollista keskustalle. Ehdokkaiden saaminen läpi on samalla tavalla vaikeaa muillekin puolueille, Hirvensalmen keskustan vaalityötä vetävä Esko Kekkonen arvioi.
Keskustalla on ollut periaatteena asettaa vaaleihin vähintään kaksi ehdokasta jokaisesta kunnasta. Mikkelin seudun osalta tämä periaate on ollut voimassa myös liitoskuntien osalta.
Myös Mikkelin seudun vihreiden puheenjohtaja Jukka Saikkonen sanoo, että vaalityötä on tehtävä joka kolkassa.
– Emme keskity vain isoihin paikkoihin. Alueella asuu ihmisiä kaikkialla, ja on pidettävä huolta, että heille on terveyspalvelut saatavana. Ei keskitetä kaikkia palveluita keskustaan, Saikkonen sanoo.

Sdp:n aluevaaliohjelman mukaan tulevaisuuden tavoite on, että sote-keskuksen vastaanottokäynti olisi aina maksuton. Haukivuorelta ehdokkaana olevan Leena Teittisen mielestä nykytilanteessa on myös alueellista epätasa-arvoa, kun Suomen vaurailla alueilla on ilmaisia sote-palveluita.
– Täällä maksetaan joka nykäisystä. Pienituloiset eläkeläiset eivät oikein voi sairastaa. Ilman lääkekorvausta lääkkeitä ei voisi hankkia ollenkaan. En olisi itsekään uskonut, miten paljon se tekee, Teittinen sanoo.

 

Hyvinvointialue ja aluevaalit

• Uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alusta, ja niitä valmistellaan väliaikaisessa toimielimessä.
• Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen rahoitus ja järjestäminen siirtyy valtiolle. Jokaiselle alueelle valitaan paikallinen valtuusto.
• Etelä-Savo saa kokonsa perusteella pienimmän mahdollisen, eli 59 jäsenen valtuuston.
• Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0