Liikuntaa ja muuta viihdykettä

25.8.2021 Koti
Aina ei riitä se, että meillä on kurssien järjestämistahtoa. Joskus vain aika-, talous- tai henkilöstöresursseja ei ole tarpeeksi, Matti Laitsaari kiteyttää.

Mikkelin kansalaisopistolla on esittelyssä yli 500 sen järjestämää kurssia opiston kotisivuilla ja painetussa esitteessä. Eniten tähän mennessä on varmistettu tanssi- ja liikuntakurssien sekä kielien tarjontaa.

Kansalaisopiston painetun esitteen lisäksi kurssitietoja voi lukea kansalaisopiston verkkosivuilta. Esimerkiksi kielten jatkokursseille voi jo ilmoittautua, mutta pääosin ilmoittautuminen avautuu tiistaina 24. elokuuta. Tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät kurssiesitteestä.
– Paljon on aiemmista kursseista tullut positiivista palautetta. Kansalaisopisto jatkaa Mikkelissä pääosin tuttuun ja hyväksi havaittuun tapaan, kuvaa Mikkelin kansalaisopiston rehtori Matti Laitsaari.
Hän kertoo, että useimmat kursseilla opettavat ammattilaiset ovat Mikkelin seutulaisille tuttuja aiemmilta vuosilta.
500 kurssin tarjonta sisältää muun muassa näyttämö- ja kuvataiteita, elämisen taitoja, vapaaehtoistoimintaa, tietotekniikkaa, kulttuuria ja kirjallisuutta, puutarhan ja kasvien hoitoa sekä kotitaloutta. Kursseja järjestetään monipuolisesti eri puolilla Mikkelin seutua.

Eniten mainintoja Mikkelin kansalaisopiston esitteessä on liikunnasta, jota edustaa myös erillisenä ryhmänä tanssiliikunta. Tarjolla on esimerkiksi latinohips-tanssia, kuntoliikuntaa, joogaa ja senioreiden sekä lasten ja nuorten liikunnan eri muotoja.
Toiseksi eniten kursseja opistolla on kielistä, kuten suomesta, japanista ja italiasta. Valikoimaa on osassa kielistä alkeiskursseista lähes täydelliseen osaamistasoon saakka. Kansalaisopiston kielikurssien tasovaatimukset ovat yleisten kielitutkintojen taitotasokuvausten mukaisia.
– Kielten kursseille voi osallistua joko kokonaan etäopetuksessa tai osittaisessa lähiopetuksessa eli hybridikurssien avulla. Jälkimmäisissä opiskelu mahdollistuu etäyhteydellä, toteaa Laitsaari.
Kansalaisopisto tarjoaa etäyhteydellä osallistumisen tilaisuutta myös talvella järjestettäville yleisluennoille, joissa aiheena on muun muassa yrttejä ja liikennettä.

Opistotarjonta on monipuolista myös musiikissa. Soittokursseilla voi keskittyä johonkin hulppeasta instrumenttivalikoimasta. Lisäksi musisoida voi karaoke-, kuoro-, orkesteri- ja bändikursseilla.
Taiteellista näkemystään pääsee tuomaan esille myös kuvataiteiden monipuolisten kurssien kautta. Taitojaan voi koetella esimerkiksi maalaustaiteessa, kuvanveistossa, valokuvauksessa ja keramiikassa.
Lähiopetuksena luonnistuu parhaiten kädentaitojenkin opiskelu. Arjen sujuvuutta siivittävistä kädentaidoista perehdytään erityisesti tekniseen työhön, neulomiseen ja ompeluun.

Laitsaaren mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että opiston lukuvuosi alkaa ilman koronan aiheuttamia rajoituksia. Jos tilanne muuttuu, muutoksista kerrotaan ennen kaikkea nettisivuilla. Rehtori suosittelee vallitsevan epävarmuuden takia, että opiskelijat maksavat kurssimaksunsa vasta sitten, kun kurssin toteutuminen varmistuu. Kurssimaksulaskussa olevasta eräpäivästä ei näin ollen tarvitse välittää.
– Myös varapaikoille kannattaa ilmoittautua. Jos lukuvuosi pääsee alkamaan normaalisti, voidaan osallistujamäärää monilla kursseilla nostaa, ja näin varasijalaisiakin pääsee mukaan, kannustaa Laitsaari lopuksi.

Virpi Kontinen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0