EA-kurssit osin webinaareina

25.8.2021 Ajankohtaista | Koti
Ensiapukurssilla voi harjoitella esimerkiksi defibrillaattorin käyttämistä Anne-nuken avulla. Arkistokuva

Perinteikäs ensiapukurssien järjestäjä, Suomen Punainen Risti, jatkaa EA-kurssien järjestämistä poikkeusaikoinakin. Samalla linjalla ovat mikkeliläiset KasvuEsedu ja EST koulutus.

Ensiapukoulutuksia koskevaan lakiin on KasvuEsedun toimitusjohtajan Teija Pylkkäsen mukaan tullut muutoksia, jotka määräävät, kuka Suomessa saa tarjota rekisteröityä ensiapukoulutusta. Nykyään kouluttajan on oltava pätevöitynyt kurssittaja.
Asianmukaisten EA-koulutusten kysyntää riittää joka vuodelle. Monessa työpaikassa, esimerkiksi kouluissa ja kuljetusyrityksissä, on oltava ensiapukoulutettuja työntekijöitä.
– Ensiaputaidot ovat kansalaistaitoja, joita voi yllättäen tarvita missä tahansa. Jokaisen suomalaisen on syytä osata perustoimenpiteet, toteaa EST Koulutuksen koulutusvastaava Teemu Matilainen.

Ensiapukoulutusten konkari Suomen Punainen Risti on tarjonnut koulutuksia joustavasti koko valtakunnassa koronaepidemian aikanakin.
– Kaikki meiltä koulutusta pyytäneet ovat pystyneet pitämään ensiapuosaamisensa ajan tasalla, kertoo Punaisen Ristin Ensiavun palvelupäällikkö Anne Heiskanen.
SPR on järjestänyt koulutusta webinaareina ja tilauskoulutuksina. Lähikoulutuksiakin on ollut tarjolla sen mukaisesti, mitä alueelliset terveysturvallisuusohjeet ovat määränneet. Kursseille on voinut osallistua enimmillään 15 henkilöä kerrallaan.
– Ensiapukoulutus.fi-sivuilla olevasta kurssikalenterista näkee meidän koko koulutustarjontamme. Samalta sivulta voi yritys pyytää tarjouksen tai lisätietoja eri koulutusvaihtoehdoistamme, Heiskanen kertoo.

KasvuEsedun toimintakenttää taas ovat Mikkelin ja Pieksämäen alueet. Pylkkäsen mukaan KasvuEsedu on pystynyt koko pandemian ajan järjestämään ensiapukoulutuksia, joita on kaupattu yksityisille verkkokaupassa. Eniten on toteutettu yrityksille suunnattua EA1-kurssia, mutta hätäensiavun lyhytkurssillekin kysyntää on ollut.
– Osa koulutuksista on toteutettu etäkoulutuksena webinaareina ja osa taas räätälöityinä kursseina. Meillä on ollut verkko- ja lähiopetuksen yhdistelmiäkin, Pylkkänen kartoittaa.
Lähikurssitustakin on tarjolla räätälöitynä ollut, mutta sen toteutus on ollut mahdotonta esimerkiksi silloin, kun jokin oppilaitos on ollut suljettuna. KasvuEsedu on päässyt EA-kursseillaan hyvin mukaan myös työvoimakoulutus- ja rekrytointikoulutustarjontaan.
– Silloin kun ensiapukurssitus on osa jotakin tarjoamaamme ammatillista koulutusta, voimme hyödyntää omien työntekijöidemme ohjaustaitoja.

Pylkkäsen mukaan Mikkelin ja Pieksämäen EA-koulutuksissa on syvennetty yhteistyötä esimerkiksi EST koulutuksen eli Etelä-Savon Turvallisuuskoulutuksen kanssa. Sen toiminta-aluetta on koko Etelä-Savo. EST:n Matilaisen mukaan yritys on järjestänyt EA-koulutuksia kautta koko korona-ajan.
– Tietenkin koronarajoitukset on otettu huomioon, ja koulutusta on toteutettu webinaareinakin.

Pylkkänen ennustaa, että alkavana syksynäkin KasvuEsedu pystyy järjestämään EA-kursseja normaalisti.
– Ainakin rekisteröidyn ensiapukoulutuksen ostamisen voi käyttää verotuksensa helpottamiseen koulutussuunnitelman välityksellä, ja tämä voikin lisätä kysyntäämme, hän kiteyttää.
On myös aloja, joilla EA-kurssien kysyntä on pysynyt tasaisena. Tällainen on esimerkiksi metsäala.
Matilaisen mukaan EST koulutuksen aikeissa on jatkaa hyvin sujunutta alueellista yhteistyötä.
– Todennäköisesti rajoitusten höllennyttyä päästään enemmän takaisin perusluokkahuoneopetukseen, Matilainen uumoilee.

 

EA-koulutusta

• Ensiapu 16 h – saa virallisen SPR:n ensiapukortin kurssista EA I
• Hätäensiapukurssit 4 h ja 8 h – sopivat esimerkiksi kertauskursseiksi

 

EFR-ensiapukoulutusta

• on kansainvälisen järjestelmän mukaista
• on toteutuksessa KasvuEsedussa teknisillä aloilla
• sisällytetään esimerkiksi RekryKoulutuksiin aloilla, joissa ensiapuosaaminen on tärkeää
• toteutuu Esedun tekniikan alojen opettajien vetämänä

 

Virpi Kontinen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0