Kylvö ja istutus ovat vasta edessä.
Kukkulan Luomun yrittäjä Juha Ossi on viljellyt luomulanttua Haukivuorella vuodesta 2017.
– Kevättoimet viivästyivät hieman takatalven iskettyä, mutta kylvö ja istutus pääsevät varmasti alkamaan aikataulussa. Kylvö tehdään kuun vaihteessa ja taimet istutetaan juhannuksen alla, kertoo Ossi.
– Syksyllä maa kynnettiin ja nyt on kerätty kiviä ja äestetty. Takatalvi antoi ylimääräistä aikaa koneiden huoltoon ja korjaamiseen.
Täysipäiväisen luomulantun viljelyn Ossi aloitti vuonna 2019.
– Omat pellot huilasivat siihen saakka. Aikaisemmin viljelin niissä viljaa ja luomuun siirtyminen vaatii kolmen vuoden tauon.
– Ensimmäiset vuodet menivät siis harjoitellessa naapurilta vuokratulla pellolla. Nyt alkaa kolmas kesä omilla pelloilla, joita on vähän yli neljä hehtaaria. Vuosittainen sato per hehtaari vaihtelee 25–35 tonnin välillä, Ossi kertoo.
Kasvatuksen lisäksi luomulantut myös pestään ja pakataan Haukivuorella, mistä ne siirtyvät kauppojen hyllyille ja ruokateollisuuteen.