Nyt on aika tarkistaa terassin kunto

12.5.2021 Vapaa-aika
– Terassinkäsittelyaine tulee valita ensisijaisesti terassin sijainnin mukaan, neuvoo Tomi Pöntinen Maalausliike Pöntiseltä.

Myös terassirakentajan on hyvä olla ajoissa liikkeellä.

Nyt on se aika kun monella pihalla tarkastellaan terassin kuntoa ja aloitetaan tarpeen vaatiessa sen huolto. Millä aineella terassi kannattaa käsitellä, riippuu monesta tekijästä.
– Ensisijaisesti se riippuu terassin sijainnista. Onko terassi taivasalla ja sään armoilla vai katteen alla oleva. Lisäksi käytettävän käsittelyaineen valintaan vaikuttaa rakennusmateriaali, neuvoo Tomi Pöntinen Maalausliike Pöntinen Oy:stä.
– Karkea nyrkkisääntö on että luonnonarmoilla olevalle terassille valitaan liuotinohenteinen ja katetulle vesiohenteinen käsittelyaine.

Liuotinohenteinen käsittelyaine imeytyy hyvin puun rakenteeseen ja käsittelyväli voi olla jopa kolmekin vuotta. Vesiohenteiset aineet puolestaan jättävät puun pinnalle eräänlaisen kalvon, joka säiden armoille joutuessaan alkaa lähteä irti levymäisinä paloina. Terassi vaatii näin ollen huoltoa joka kevät. On olemassa myös muita käsittelyaineita öljyistä tervapohjaisiin ja rautaoksidia sisältäviin tuotteisiin.

2. – Markkinoille on kehitetty erilaisia työvälineitä helpottamaan terassinkäsittelyä, kertoo Jari Eerikäinen Mikkelin Värisilmästä.

Pöntisen mukaan myös rakennusmateriaalin valinta vaikuttaa aineen valintaan ja huoltoväliin.
– Esimerkiksi Siperian lehtikuuselle ei suositella käsittelyä, sillä puu itsessään on jo niin öljypitoinen. Se myös harmaantuu itsestään muutamassa vuodessa.
– Ulkonäöllisistä syistä lehtikuusen voi myös harmaannuttaa nopeasti rautavitrillillä. Siinä tapauksessa käsittely tehdään vain kerran, Pöntinen kertoo.

Ensimmäinen käsittelykerta riippuu puun tuoreudesta.
– Mikäli puutavara on tuoretta, se ei ime käsittelyainetta itseensä. Käsittelytarpeen voi testata tiputtamalla tipan vettä puun pinnalle.
– Mikäli se imeytyy puuhun, sen voi käsitellä, mutta jos vesi jää helmeilemään puun pinnalle, kannatta odottaa seuraavaan kevääseen, Pöntinen neuvoo.
Perinteistä maalia Pöntinen ei suosittele käytettäväksi.
– Maali muodostaa puun pinnalle tiiviin kalvon, joka Suomen oloissa tapaa kupruilla pois.
– Jos on epävarma käsittelyaineen valinnan suhteen, kannattaa aina kysyä neuvoa ammattilaiselta, Pöntinen vinkkaa.

Myyntipäällikkö Jari Eerikäinen Mikkelin Värisilmästä on samoilla linjoilla. Erilaiset käsittelyaineet kannattaa valita materiaalin ja terassin sijainnin mukaan.
– Taivasalla olevalle terassille voi sen elinkaaren viimemetreillä antaa hieman jatkoaikaa maalilla, mutta muuten en lähtisi terassia maalaamaan. Hyvillä öljyillä terassin huoltoväli voi olla parikin vuotta. Markkinoille on tullut paljon uusia, helppokäyttöisiä suoja-aineita, joilla terassin huolto onnistuu kätevästi.
– Myös työvälineet ovat kehittyneet ja valittavana on käsittelyaineiden lisäksi erilaisia tarkoitukseen valmistettuja pensseleitä, maalaussieniä sekä –lastoja. Ja mikäli oma osaaminen ei riitä, neuvoja ja apua löytyy aina ammattilaiskentästä, Eerikäinen sanoo.

 

Terassimateriaaleissa löytyy vaihtoehtoja

Mikkelin K-Raudan myymäläpäällikkö Juha Pastilan mukaan nyt kannattaa pitää kiirettä, mikäli aikoo rakentaa terassin.

3. – Terassiosastollamme on pähkinänkuoreen kiteytettynä kaikki, mitä rakentamiseen tarvitaan ja henkilökunta neuvoo tarvittaessa lisää, lupaa myymäläpäällikkö Juha Pastila Mikkelin K-Raudasta.

– Puutarhaharrastus nostaa volyymiaan edelleen tänä vuonna. Vielä on tarjolla monipuolinen valikoima materiaaleja, mutta kauppaa tehdään koko ajan.
– Materiaalin valinnassa kannattaa ottaa huomioon säänkestävyys. Tarjolla on eri materiaaleja lehtikuusesta käsiteltyyn ja kestopuuhun eri sävyillä, sekä myös komposiittia, Pastila luettelee.

Myymälästä löytyy terassinrakentajalle kaikki tarvittava puumateriaaleista ja routasuojista aina terassinjalkoihin ja pilareihin, sekä myös neuvoja siihen, mistä pitää aloittaa.
– Maaperä, mille terassi tulee, sanelee esimerkiksi sen, asennetaanko terassi kierrepaalujen vai pilarien päälle.
– Kannattaa tulla tutustumaan myymälämme terassiosastoon, jonne terassinrakentajalle on koottu melko kattava ja selkeä tietopaketti materiaaleista, tarvittavista osista, hinnoista ja myös käsittelyn tarpeesta, Pastila vinkkaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0