Visiitti juurille imaisi mennessään

12.5.2021 Vapaa-aika
Susa Hanyi vietti maaseudulle on vain vahvistunut. Kuva: Susa Hanyi

Nyt etsinnässä on kesämökki ja tulevaisuudessa mahdollisesti vakiasunto.

Pääkaupunkiseudulla asuva yrittäjä Susa Hanyi on aina tuntenut vetoa maaseudulle ja luonnon keskelle.
– En ole oikeastaan koskaan viihtynyt suurkaupungissa ja vuosien saatossa ajatus siitä, että haluan pois pääkaupunkiseudulta, on vain vahvistunut.
– Aloin katsella mökki-ilmoituksia ja periaatteessa mikä tahansa kylä Suomessa olisi voinut olla vaihtoehto, mutta kohtalon saattelemana päädyin lopulta Haukivuoreen.

Hanyi sai nimittäin tietää, että hänen juurensa ovat Mikkelin Haukivuorella.
– Isäni kuoli ennen syntymääni ja tiesin hänestä vain nimen ja muutamia faktoja. Yritin aikaisemmin tehdä salapoliisityötä löytääkseni hänestä tietoja, mutta tuloksetta.
– Tiesin kuitenkin, että isäni on kotoisin Mikkelistä ja viime vuonna otin yhteyttä Mikkelin kirkkoherranvirastoon, kertoo nyt 50-vuotias Hanyi.

Kirkkoherranvirastosta löytyi tieto että isä on haudattu Haukivuorelle.
– En kuitenkaan tehnyt asian eteen sen enempää, kunnes lähdimme tyttäreni kanssa lomamatkalle.
– Ollessamme käymässä Mikkelin torilla kerroin tyttärelleni, että isäni on täältäpäin kotoisin. Hän ehdotti, että mennään etsimään isäni hauta.

Naiset suuntasivat Haukivuorelle.
– Vaikka en tiennyt haudan sijaintia, kävelin suoraan oikealle käytävälle ja isäni haudan eteen, kertoo Hanyi tunteikkaasta tilanteesta.
– Mietin että tässä tämä nyt on. Mitäs sitten?

Ympärilleen katselleessaan Hanyi huomasi toisen haudan, jolla oli samanlaiset kukat ja koristeet. Sukunimikin täsmäsi. – Sanoin tyttärelleni, että voisiko tässä olla jokin yhteys. Tyttäreni sai idean, että jätetään haudalle viesti, josko sitä kautta löytyisi lisätietoa isästäni. Kirjoitin viestiin sen, mitä äiti oli kertonut. Että isä on ollut merimies ja työskennellyt kesäisin kiertävässä tivolissa.
Hanyi jätti viestin ja parin viikon kuluttua tuli puhelinsoitto.
– Isäni elossa olevat sisarukset ottivat yhteyttä ja pian sain tietää, että minulla on enemmänkin sukua Haukivuorella, iloitsee Hanyi.

Hanyi meni tapaamaan setäänsä ja tätiään ja sai kuulla lisää isänsä elämästä.
– Sen tiesin, että vanhempani ovat ehtineet olla kihloissa jonkun aikaa, koska äiti antoi kihlasormuksensa minulle jo nuorena. Isän valokuva-albumissa oli myös kuvia äidistäni.
– Olen käynyt tapaamassa uusia sukulaisiani muutaman kerran ja pidämme säännöllisesti yhteyttä.

Nyt Hanyi haaveilee kesämökistä isänsä synnyinseudulla ja tulevaisuudessa jopa mahdollisesta vakiasunnosta.
– Liityin Haukivuori! -ryhmään Facebookissa ja kerroin siellä etsiväni kesämökkiä. Sain paljon viestejä ja eräs ystävällinen henkilö tarjoutui jopa laittamaan ilmoituksen kaupan seinälle.
– Yhtä mökkiä olen jo menossa katsomaan, mutta edelleen minulle voi tarjota vaihtoehtoja, Hanyi sanoo.

Yrittäjänä työskentelevä kahden lapsen äiti on valmis muuttamaan Haukivuorelle pysyvästikin.
– Työkseni myyn laboratoriotestejä terveydenhuollon ammattilaisille. Työni on sen luonteista, että pystyn tekemään sitä etänä mistä vain, missä nettiyhteydet toimivat, kertoo Hanyi.
– Lapseni, poika ja tytär, ovat jo nuoria aikuisia ja lentävät pian pesästä. Siinä vaiheessa ei ole mitään, mikä pidättelisi minua pääkaupunkiseudulla. Näin ensi alkuun kuitenkin harjoittelen haukivuorelaistumista mieluusti kesäasukkaan roolissa, Hanyi nauraa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0