Puutarhabuumi jatkuu

12.5.2021 Vapaa-aika
Hankkijan puutarhavastaava Tuija Hytönen kertoo että kesäkukat saapuvat tällä viikolla.

Hyötykasvien kysyntä on runsasta.

Puutarhaliiton mukaan poikkeusolojen synnyttämän puutarhabuumin myötä alan kauppa kasvoi viime vuonna 16 prosenttia eli 91 miljoonalla eurolla. Kokonaismyynti nousi ennätykselliseen 663 miljoonaan euroon. Etenkin hyötykasvien kasvatus oli suosittua. Puutarhaharrastuksesta haettiin mielekästä tekemistä ja oman puutarhan satoa intouduttiin hyödyntämään ruoanlaitossa. Buumin odotetaan jatkuvan tänä vuonna. Merkkejä siitä on jo olemassa.

Mikkelin Hankkijan puutarhamyymälässä hyötykasvien kysyntä on jo kovassa vauhdissa. Viime vuoden innostus yllätti sekä kaupan että puutarhaharrastajat. Monet taimet loppuivat silloin kesken.
– Nyt asiakkaat varautuvat hyötykasvien suhteen ajoissa. Ensimmäiset taimet tulivat meille viikolla 15 ja kylmästä ilmanalasta huolimatta kauppa alkoi käydä heti. Meille on tehty myös isoja etukäteistilauksia, kertoo puutarhavastaava Tuija Hytönen.
– Esimerkiksi siemenperunan, tomaatin ja yrttien kysyntä on ollut runsasta. Lisäksi kasvihuoneiden menekki on kasvanut huomattavasti.
Kylmästä keväästä johtuen suuremmat määrät kesäkukkia saapuvat myymälään vasta tällä viikolla.

Kari ja Seija Haimilahden Tenholan Puutarhan myyntipiste on sijainnut samalla paikalla 30 vuotta.

Tenholankadun ja Porrassalmenkadun risteyksessä sijaitseva Tenholan Puutarhan myymälä avautui toissa viikolla ja kaupankäynti alkoi heti. Eniten myynnissä on amppeleita, mutta myös muita perinteisiä kesäkukkia ja taimia. Avoinna myymälä on juhannukseen asti.
– On mukava päästä taas myyntihommiin, vaikka vähän jäykkäähän tämä alku aina on, nauraa yrittäjä Kari Haimilahti.
– Viime kesänä myynti kasvoi jonkin verran. Saimme myös uusia asiakkaita ja sitä silmälläpitäen on lähdetty tähän kesään.
Myymälälle tulee tänä vuonna täyteen 30 vuotta samalla myyntipaikalla.
– Juhlistammeko pyöreitä jotenkin, se on vielä auki. Varmaankin työn merkeissä, seitsemänä päivänä viikossa, Haimilahti virnistää.

Katajakankaan puutarhalla ollaan valmiina sesonkiin, kertoo yrittäjä Harri Kohvakka.

Katajakankaan Puutarhalla Haukivuorella on täysi tohina päällä. Kasvihuoneet laajennusosineen ovat täynnä kesäkukkia, yrttejä, mansikoita ja muita taimia, jotka odottavat omistajiaan. Yrittäjä Harri Kohvakka kertoo että sesonki on jo lähtenyt käyntiin.
– Uskon että kotoilu heijastuu myyntiin vielä tänä vuonna. Valikoimien suhteen Euroopan vapautuneet liikkumisrajoitukset näkyvät myös meillä.
– Puutarhaharrastus on myös siellä lisääntynyt ja se on vaikuttanut niin, että emme ole saaneet ihan kaikkia haluamiamme taimia. Olemme korvanneet ne muilla kasveilla.
Vastikään laajennetuissa kasvihuoneissa valikoimaa on tällä hetkellä runsaasti, mutta ovi käy jo. Yrittäjäpariskunnan lisäksi kuusi työntekijää kahdessa tiimissä ovat valmiina palvelemaan asiakkaita.
– Kovinta ryntäystä odotellaan näillä näppäimillä kun sää lämpenee ja kasveja voi vihdoin istuttaa puutarhaan, Kohvakka sanoo.

 

Taimipula viivästyttää viherurakoiden valmistumista

Koronapandemia on vaikuttanut merkittävästi taimimarkkinoihin. Taimien kysyntä nousi viime vuoden aikana tuntuvasti kaikkialla Euroopassa, ollen sekä myymäläkaupassa että viherrakentamisessa oli aiempia vuosia suurempaa. Hyvän kysynnän arvioidaan jatkuvat edelleen tänä vuonna. Selvät merkit tästä kaudesta ovat jo näkyvissä niissä maissa, joissa taimisesonki on käynnistynyt. Tämän vuotinen niukkuus on korostunut siksi, että viime syyssesongilla myytiin merkittäviä määriä tälle vuodelle varatuista taimista.
Suomen markkinoilla taimimenekki oli viime vuonna selvästi parempi kuin aiempina vuosina. Useat lajit ja lajikkeet myytiin loppuun jo kevään sesongin alussa. Tämän vuoksi hyvä kysyntä jatkui loppukauden ja tilanteeseen toi helpotusta uuden taimisadon valmistuminen. Tosin syksyn vaikutukset näkyvät nyt kevään varastotilanteessa, sillä paljon tälle sesongille tarkoitetuista taimista myytiin jo viime vuonna. Tämä selvisi Taimistoviljelijöiden tekemässä tiedustelussa. Viimevuotisen taimipulan vuoksi tämän kevään ennakkotilaukset ja -varaukset ovat selvästi korkeammalla tasolla kuin on totuttu. Jo nyt on monia nimikkeitä myyty loppuun.
Taimipulan vakavuuteen vaikuttaa vahvan kysynnän kasvun lisäksi vastakkainen kehityssuunta, sillä Euroopan tasolla taimitarhatuotanto on viimeisen kymmenen vuoden aikana supistunut. Nämä kaksi trendiä vahvistavat taimipulaa. Suomessakin taimimäärään vaikutti viime vuonna pelkästään se, että eräs tuotannoltaan merkittävä taimisto lopetti toimintansa.
Taimipula tulee vaikuttamaan tulevalla kaudella viherurakoiden aikatauluihin. Kun taimet loppuvat jo kesken kevätsesongin, joudutaan uutta valmistuvaa satoa odottamaan heinäkuun loppupuolelle, kun uusi astiataimisato valmistuu. Viherrakentamisessa tämä taimien saatavuuskatko on selvä force majeure -tekijä, sillä kotimaan pulaa ei voida paikata edes taimituonnilla.
Suuri pula on vaikuttanut Euroopassa myös taimihintoihin. Esimerkiksi Saksassa myymäläkaupan astiataimien hinnat ovat nousseet 10-15 %.

Lähde: Viherympäristöliitto ry

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0