Kahviloiden kesä näyttää hyvältä

15.7.2020 Koti
Vohvelikahvila Helteen yrittäjät Fanni Hänninen ja Eetu Havia laajensivat toimitiloja ja valikoimaa Mikkelin torilla.

Kauppa käy mukavasti.

Eetu Havia ja Fanni Hänninen pyörittävät toista kesää vohvelikahvila Hellettä.
– Tälle kesälle hommasimme kontin viimekesäisen myyntivaunun asemesta. Isommat tilat mahdollistivat myös neljännen työntekijän palkkaamisen, joten nyt saamme vohvelia ulos nopeammin, kertoo Havia.
– Samalla saimme lisää terassipaikkoja. Kun meillä ennen oli vain kuusi asiakaspaikkaa, tänä kesänä niitä on 24.

Kauppa on käynyt Havian mukaan mukavasti vapusta lähtien, jolloin kahvila aloitti toimintansa.
– Toriympäristö koetaan helposti tultavana paikkana, koska täällä on tilaa. Päivässä vohveleita menee keskimäärin 200 kappaletta. Kahvia ja muita virvokkeita menee myös hyvin.
– Jos säät pysyvät suosiollisina, uskon että myynti on tänä kesänä vähintäänkin viime vuoden luokkaa.

Tuotevalikoimassa tämän kesän uutuuksia ovat jäätelöannokset ja gluteeniton vohveli.
– Gluteeniton, kuten tavallinenkin taikina, valmistetaan erillisissä tiloissa, mistä ne tuodaan tänne ja paistetaan omilla vohveliraudoilla. Käsittelyyn on myös omat välineet eli kontaminaation vaaraa ei ole, Havia sanoo.
Molemmat vohvelitaikinat ovat lähtökohtaisesti myös vegaanisia, munattomia ja maidottomia. Myös täytepuolella on tarjolla vegaaniset vaihtoehdot.

Kioskiyrittäjä Henri Heiskasen mukaan myös Kirkonvarkauden kioskin kesä on lähtenyt hyvin käyntiin.

– Asiakkaita on käynyt todella paljon etenkin kauniilla säällä. En ole huomannut että korona olisi vaikuttanut myyntiin mitenkään, kertoo kioskimyyjä Ada Kolehmainen Kirkonvarkauden Kioskista.

– Alkuun kyllä jännitti, miten tässä käy, mutta kun avasimme vappuna, on asiakkaita riittänyt siitä lähtien mukavasti, kertoo kolme kesää kioskiyrittäjänä toiminut Heiskanen.
– Esimerkiksi vapuksi meille tuli ennakkotilauksia munkeista todella paljon. Ne ovatkin meillä tavaramerkki.

Kioskissa tehtiin erityisjärjestelyjä koronapandemiasta johtuen. Esimerkiksi sisätiloihin ei asiakkailla ole tänä kesänä asiaa.
– Siirsimme myyntitiskin oviaukkoon ja tarjoilemme asiakkaille kaiken. Siten esimerkiksi ei tarvitse koko ajan olla pyyhkimässä kahvipannun kahvaa tai ovenkahvoja, Heiskanen selventää.

Alkuun kioskista myytiin tuotteita ainoastaan mukaan, mutta rajoitteiden vapautumisen myötä asiakkailla on ollut mahdollisuus istahtaa kioskin terassille nauttimaan virvokkeista.
– Positiivisin mielin katson eteenpäin. Meillä käy paljon vakioasiakkaita ja mökkiläiset pysähtyvät ohi kulkiessaan monesti hakemaan leivonnaisia ja vaihtamaan kuulumisia.
– Ulkomaalaiset matkaajat ovat jääneet pois tältä kesältä, mutta kotimaanmatkailu on sen sijaan lisääntynyt, mikä näkyy myös meillä, Heiskanen päättää.

 

Moni alan yritys hankalassa tilanteessa

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa toteutti juhannuksen jälkeen jäsenkyselyn, johon vastanneista ravintoloista ja kahviloista yli puolet kertoi menettäneensä vähintään 50 % liikevaihdostaan kesäkuun aikana.
– Sen lisäksi yli 40 % yrityksistä arvioi heinä- elokuun liikevaihdon jäävän vähintään saman verran tappiolle, kertoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan kesän liiketoiminnassa näkyy erityisesti ulkomaisten asiakkaiden puuttuminen.
– Vaikka kotimaiset asiakkaat matkustaisivat kotimaassa kuinka paljon tahansa ulkomaisten matkailijoiden määrää kotimaiset asiakkaat eivät voi korvata, Lappi toteaa.
– Noin 10 prosenttia ravintoloista ja kahviloista arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua, vaikka rajoituksia lievennettäisiin koko ajan.
Kyselyn mukaan lähes joka toisessa kahvilassa ja ravintolassa on yhä lomautettuna yli 40 prosenttia henkilökunnasta.

 

Iltaravintolat aukeavat

Mikkelissä ravintolaelämä alkaa pikkuhiljaa elpyä myös iltaravintoloiden osalta. Rajoitukset ravintoloiden aukioloaikojen suhteen vapautuivat viime maanantaina, mikä tuo palveluyrityksille kaivattua lisähelpotusta.
Wilhelm Public House avasi ovensa jo kesäkuun puolella.
– Liiketoiminta on lähtenyt liikkeelle hyvin siihen nähden, että rajoitukset esimerkiksi asiakaspaikkojen suhteen ovat vielä voimassa, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon matkailu- ja ravitsemuskaupan johtaja Kai Nurmi.
Tällä hetkellä ravintoloista vielä kiinni oleva Vaakuna Night avaa ovensa heinäkuun puolivälin jälkeen.

Vaikka ravintolatoiminta palautuukin nyt lähes normaaliksi, edelleen noudatetaan voimassaolevia säännöksiä.
– Ravintolamme ottavat sisään vain sen verran asiakkaita, kuin istumapaikoille mahtuu. Tällä haluamme turvata asiakkaille turvallisen asioinnin, Nurmi päättää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0