Kulttuuripaja Kajo tarjoaa tekemistä, kun sitä ei ole tai ei itse jaksa keksiä.
Mikkelissä toimintansa huhtikuussa aloittaneen Kulttuuripaja Kajon toiminta on täydessä käynnissä. Paja järjestää erilaisia toiminnallisia ryhmiä 18-35 -vuotiaille haastavassa elämäntilanteessa oleville tai niille, joilla on jokin mielenterveyden haaste. Kajossa työskentelee kaksi palkattua työntekijää. Kaikki muu perustuu vapaehtoisuuteen.
– Kajo on mukavan tekemisen paikka, joka tarjoaa kävijöilleen sisältöä päiviin. Kyseessä ei siis ole mikään hoitopaikka eikä meillä ole mitään viranomaissopimuksia, vaan tänne voi tulla aukioloaikoina suoraan ovesta. Myöskään ennakkoilmoittautumista ei vaadita, kertoo vastaava ohjaaja Katja Luukkonen.
– Tämä on matalan kynnyksen paikka, jossa jokainen saa olla oma itsensä. Jos ei halua osallistua toimintaan, voi tulla vaikka kahville.
Kulttuuripaja Kajo järjestää erilaisia maksuttomia ryhmiä joissa jokainen voi oman mielensä mukaan esimerkiksi musisoida, taiteilla, kirjoittaa, valokuvata, pelata lautapelejä ja paljon muuta. Lukujärjestykset laaditaan viiden viikon jaksoille. Halutessaan voi osallistua vain yhteen ryhmään tai sitten kaikkiin. Ohjaajina ryhmissä toimivat Kajon kouluttamat vapaaehtoiset vertaisohjaajat, jotka myös vastaavat ryhmien suunnittelusta.
– Eli ohjaaja saa itse päättää ohjattavan ryhmän teeman. Keneltäkään ei vaadita aikaisempaa kokemusta ohjaamisesta. Oma kiinnostus ja innostus riittävät. Tukea ja apua saa meiltä työntekijöiltä. Meistä on aina vähintään toinen täällä paikalla, kertoo Luukkonen.
– Seuraava kolme viikkoa kestävä vertaisohjaajakoulutus alkaa syyskuun lopussa ja siihen voivat osallistu kaikki halukkaat.
Kulttuuripaja on rento ajanviettopaikka ja monelle myös syy nousta aamuisin ylös. Pajalle jokainen on tervetullut sellaisena kuin on. Ketään ei syrjitä.
– Kajo on diagnoosivapaa alue, täällä ei lokeroida ketään. Itsestään saa kertoa juuri sen verran kuin haluaa, sanoo toiminnanohjaaja Sari Mäkitalo-Tulokas.
Kajossa voi harrastaa ja oppia uutta. Osallistujille kaikki toiminta on maksutonta.
– Täällä ei myöskään allekirjoiteta mitään sitoumuksia eli osallistumispakkoa ei ole. Tämä koskee myös vertaisohjaajia.
Mäkitalo-Tulokkaan mukaan ihmiset ovat silti sitoutuneet harrasteryhmiin kiitettävästi. Käyntikertoja kuukaudessa on keskimäärin 150.
Kulttuuripajat
• Kulttuuripajat ovat Sosped-säätiön ylläpitämiä
• Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA rahoittaa kolmivuotista hanketta.
• Pajoja on Mikkelissä, Kajaanissa, Tampereella, Lohjalla, Helsingissä ja Suomussalmella.
• Mikkelissä kulttuuripaja toimii osoitteessa Savilahdenkatu 5–7 sisäpihalla ja on avoinna ti–pe klo 9–16.