Puutarhallinen taidetta

22.5.2019 Ajankohtaista
Kirsi-Marja Hamosen puutarhasta löytyy taidetta ja käsitöitä. Betonipenkki on omaa tuotantoa, kuten myös verkkofiguurit.

Kukat ja betonityöt sulassa sovussa.

Rämälän koulun rehtori Kirsi-Marja Hamonen on puutarhahörhö sanan varsinaisessa merkityksessä. Kuitenkaan puutarha ei ole tavanomainen hyöty- ja kukkakeidas, vaan kukkien lisäksi sieltä löytyy paljon erilaisia, suurempia ja pienempiä yksityiskohtia.
– Voisi oikeastaan sanoa että sisustan puutarhaa, nauraa Kirsi-Marja.
– Talvella jo alan suunnitella ja miettiä, mitä puutarhassa seuraavana kesänä tulee olemaan.

Puistomaisesta puutarhasta löytyy muun muassa erilaisia istuma-alueita sekä runsaita kukkapenkkejä.
Puistomaisesta puutarhasta löytyy muun muassa erilaisia istuma-alueita sekä runsaita kukkapenkkejä.

Puutarha on Kirsi-Marjalle ja hänen perheelleen toinen olohuone.
– Heti kun lumet sulavat, otan haravan käteen ja alan rapsutella nurmikkoa ja siivota kivialueita, joita puutarhasta löytyy paljon.
– Hallaöiden jälkeen alan istuttaa kesäkukkia. Osa kukista viettää kesänsä tuttua kukkapenkkiä erikoisemmissa paikoissa kuten vanhoissa käsilaukuissa tai kengissä.

Kirsi-Marja kertoo pitävänsä enemmän puistomaisesta puutarhasta.
– Avaruus ja selkeät kokonaisuudet ovat minun juttuni. Sen lisäksi puutarhassa on paljon koristeita ja taidetta. Osan ostan valmiina, osa syntyy kierrätysmateriaalista ja osan teen alusta alkaen itse.
Puutarhasta tosiaan löytyy kaikenlaista, mutta ei niin että voisi puhua sekamelskasta. Kaikki on selkeästi mietittyä ja pieteetillä aseteltua. Sieltä löytyy niin itsetehtyjä puutarhakalusteita, muurattuja kukkapenkkejä, patsaita, kuin myös muotitalojen logoilla varustettuja linnunpönttöjä.

Kirsi-Marjan tekemiä betonitöitä puutarhasta löytyy useampia.
Kirsi-Marjan tekemiä betonitöitä puutarhasta löytyy useampia.

Puutarhaharrastus tuottaa iloa sekä silmälle että ruumiille.
– Puutarhatöissä saatan päivän aikana kävellä jopa 13 000 askelta, muusta liikunnallisesta hyödystä puhumattakaan. Puutarhan hoito on liikuntaa parhaasta päästä.
– Maaliskuussa olen hirmu innoissani että kohta pääsee puutarhaan. Mutta kun koko kesän hoidat puutarhaasi, alkaa loppukesästä tuntua että nyt alkaa jo riittää.
Mutta ei ihminen opi. Joka kevät sama hulluus iskee ja taas mennään.
– Elämää ilman puutarhaa ei ole, nauraa Kirsi-Marja.

Vuonna 2015 Kirsi-Marja osallistui Suomen Paras Piha-kilpailuun ja sijoittui toiseksi. Tänä vuonna ihmeiden puutarhaa pääsee yleisökin katsomaan, sillä innokas harrastepuutarhuri osallistuu heinäkuun 7. päivänä pidettävään Avoimet puutarhat –tapahtumaan.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0