Talon ulkomaalaus asettaa haasteita

18.5.2018 Ajankohtaista
– Värisilmä Mikkelistä löytyy maalit, työvälineet ja opastus kaikkeen maa­laukseen, vinkkaa Jari Eerikäinen.

Kannattaako maalata itse, vai luottaa ammattilaiseen.

Aika-ajoin talon ulkomaalaus tulee ajankohtaiseksi. Moni kokee, että kun itse tekee, saa haluamaansa. Kuitenkin aika usein tulee tehtyä myös virheitä. Yleisin virhe ulkomaalauksessa on, että oikaistaan työvaiheessa, eikä selvitetä, millä maalilla talo aikaisemmin on maalattu.
– Ensimmäisenä pitää tehdä pinnan kuntokartoitus. Sen jälkeen on vuorossa pesu ja kaikki irtonainen aines poistetaan pintamateriaalille sopivalla menetelmällä, kertoo myyntipäällikkö Jari Eerikäinen Värisilmä Mikkelistä.
– Pesun yhteydessä kannattaa myös katsoa, millaista vettä lähtee. Jos vesi on kovin mustaa, siinä voi olla mustapilkkuhometta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kyse olisi hometalosta. Kyseessä on pintahome, joka pestään siihen tarkoitetulla pesuaineella. Samalla pesuaine putsaa ja peittaa vanhaa maalipintaa.

Seuraavaksi avataan ja putsataan vauriokohdat.
– Esimerkiksi usein vanhojen talojen seinissä näkyy harmaantunutta lautaa. Se on pehmentynyttä materiaalia, joka kannattaa poistaa. Tämän jälkeen korjataan vauriokohdat, ja ne paikkamaalataan tai pohjamaalataan, kertoo Eerikäinen.
Välineiden ja menetelmien kanssa ei kannata myöskään oikaista. Yllätysten välttämiseksi työ kannattaa tehdä maalin mukaisilla välineillä ja ohjeilla.
– Ruiskumaalaus kannattaa jättää ammattilaisille. On myös hyvä miettiä, missä säästää. Onko omat taidot riittävät vai kannattaako sittenkin luottaa ammattilaisen osaamiseen.

Eli ihan tuosta vain ei kannata ryhtyä uutta maalipintaa seiniin vetämään. Varsinkaan siinä tilanteessa, jos on hankkinut talon, eikä tiedä, mitä seiniin on aikaisemmin laitettu.
– Tarvittaessa pystymme näytteestä analysoimaan, mikä maali siinä seinässä on, jos ei itsellä ole tietoa. Vaikeimmissa tapauksissa lähetämme näytteen laboratorioon, lupaa Eerikäinen.

On hyvä muistaa, että samassa rakennuksessa voi olla rappausta, hirttä, paneelia ja metallia. Kaikille on olemassa omat maalit.
– Ehkä paras aika maalata talo maalin kuivumisen kannalta on alkukevät, kun öisin ei vielä ole kastetta. Toki maalata voi muulloinkin, mutta esimerkiksi heinä-elokuussa ilman kosteus saattaa olla sen verran korkea, että maalin kuivuminen vie aikaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0