Ensi vuosi näyttää paremmalta

9.12.2016 Auto & Kone
Biokaasu on tulevaisuudessa aito polttoainevaihtoehto myös Etelä-Savossa.

Autokaupan ammattilaiset luottavat ensi vuoden osalta valoisampiin näkymiin.

Suomessa autokaupan on kasvutahti on ollut noin 10 prosentin luokkaa. Etelä- Savossa lukema on maltillisempi, mutta näyttää silti positiivista etumerkkiä. Vuosikausien matalalennon jälkeen tilanne tuntuu hyvältä kummallakin puolella aitaa.

Osuuskauppa Suur-Savon autokaupan johtaja Mikko Räisänen kertoo yleisen tunnelman olevan vapautuneempi kuin aikoihin.

– Miellyttävät talousuutiset ovat olleet mukavaa kuunneltavaa. Niillä on iso vaikutus myös asiakkaiden käyttäytymiseen. Konsernin 100-vuotisjuhlavuoden ajan on autokaupankin osalta ollut tarjolla erilaisia kampanjoita vauhdittamassa myyntiä. OK Suur-Savo on arponut lisäksi uuden auton käyttöön kuukaudeksi läpi vuoden.

Vaihtoehtoisilla energiamuodoilla kulkevat ajopelit ovat tulleet jäädäkseen. Sähköautojen ja hybridien ohella Mikkelissä nähtäneen ensi vuodesta alkaen yhä enemmän myös biokaasulla toimivia autoja. Ensimmäinen tankkauspiste aukeaa jo ennen joulua Haukivuorelle rakenteilla olevan biovoimalaitoksen yhteyteen. Mikkeliin kaasutankkauspiste toteutuu tiettävästi ensi vuoden aikana.

Savilahden Auton vaihtoautopäällikkö Harri Parkkinen kertoo kaasuautovaihtoehtoja olevan mallistossa valmiina, mikäli sellaisten ostoaalto rantautuu Mikkeliin. Yli 40 vuoden ajan autokauppoja solmineen Parkkisen mukaan eniten kaupankäyntiin Etelä-Savossa vaikuttaa kuitenkin puukaupan sujuminen.

– Varkauden ja Äänekosken tehtaiden investoinnit vaikuttavat suoraan myös autokauppaan. Kun puu kelpaa, niin autot kelpaavat, hän muistuttaa.

Valtakunnallisesti päättyvän vuoden myyntisaldo henkilöautojen osalta tulee olemaan noin 120 000 kappaletta. Parkkinen sanoo sen tarkoittavan myös yli puolen miljoonan vaihtoauton myyntiä. Vaihtoautomyynnin merkitys autokaupalle on kasvanut vuosien varrella ja nykyään se on suorastaan elintärkeässä roolissa.

Räisänen puolestaan uskoo enemmän hybrideihin kuin puhtaasti sähkön avulla toimiviin autoihin. Sähköautojen yleistyminen on kiinni myös infrasta eli lataustolppien määrästä.

– Pitkien välimatkojen Etelä-Savossa ei perinteisiä polttoaineita hevin korvata. Esimerkiksi meidän Toyota- myynnistä jo puolet on hybridejä, joten vähäpäästöiset ja siten myös pienen kulutuksen omaavat autot näyttävät aidosti kiinnostavan.

Ensi vuoden osalta ei odoteta kuitenkaan mitään ihmeellisyyksiä. Tutut teemat tulevat hallitsemaan edelleen eteläsavolaista autokauppaa.

– Crossover-luokka jatkanee kasvuaan. Näiden korkeampien autojen suosio perustuu pitkälti parempaan käytettävyyteen, Räisänen tietää.

Parkkinen odottaa sitä vastoin vesi kielellä edustamansa Volkswagen Golfin helmikuussa uudistuvaa mallia sekä vuoden vaihteessa tulevaa uutta merkkiedustusta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0