Kartanon joulupöydässä on omia makuja

9.12.2016 Koti
Joulu on kiireistä aikaa Tertin Kartanossa. Joona Paananen ja Anu Vänttinen vastaavat yli 50 joulupöydän mausta.

Valmistautuminen joulun aikaan alkaa jo kesällä.

Tertin Kartanon joulupöydällä on pitkät perinteet, sillä se on katettu jo vuodesta 1978. Mikkelin keskustasta noin seitsemän kilometrin päässä sijaitsevan tilan joulupöytään kuuluu yli 50 makua.

– Pääosassa ovat oman kasvimaan antimia hyödyntäen tehdyt hillot ja hyydykkeet. Myös riista ja kala ovat perinteisiä ruokiamme, Tertin Kartanon johtaja Heli Pöyry kertoo.

Hänen mukaansa paikalle tullaan lähialueelta, mutta myös kauempaa muista kaupungeista. Osa jää myös yöksi.

– Olen huomannut, että seurueita tulee sukupolvesta toiseen. Perinne on saatettu aloittaa ties kuinka kauan aikaa sitten ja aina tullaan ennen joulua ruokailemaan perheen kesken.

Heli Pöyry kertoo ihmisten yllättyvän pihamyymälästä. Mukaan saa maistuvat tuliaiset omaan joulupöytään tai lahjaksi.
Heli Pöyry kertoo ihmisten yllättyvän pihamyymälästä. Mukaan saa maistuvat tuliaiset omaan joulupöytään tai lahjaksi.

Tänä vuonna kartanon herkkuja on saatavilla ensimmäistä kertaa myös torilta. Yritys voitti kuukaudeksi käyttöönsä Seinäjoen asuntomessuilla Mikkelin kaupungin infokoppina toimineen Muikkukontin.

– Joulu ja kesä ovat meille tärkeimmät sesonkiajat. Aatoksi, joulupäiväksi sekä Tapaniksi Tertin Kartano kuitenkin hiljenee, koska täytyy muistaa, että paikka on samalla koti, Pöyry toteaa.

Sesonkiaikojen ulkopuolella henkilökuntaa on kymmenkunta. Joulunaikaan määrä tuplaantuu ja kesällä jopa kolminkertaistuu.

– Tarvitsemme kesällä apukäsiä, koska jo silloin valmistaudutaan talveen. Riippuu myös kesästä, millaisia ruokia tarjotaan.

Tertin Kartanon herkkuja on maustettu muun muassa kesällä kerätyillä väinönputkilla. Painopiste ruokalistassa vaihtelee sen mukaan mitä on saatavilla. Kartanoa ympäröivä 200 hehtaarin suuruinen metsä, josta muun muassa ruussa käytettävät sienet kerätään, on tänä vuonna luomusertifioitu.

– Pyrimme tarjoamaan lähiruokaa ja olemaan omavaraisia. Se ei ole niinkään suunniteltua, vaan ollut täällä aina tapa toimia, Pöyry kertoo.

Jokaisella on omat herkkunsa joulupöydän antimista. Pöyry naurahtaa itsellään olevan monia lempiruokia, mutta erityisesti kala kuuluu jouluun.

– Kyllähän keitetyt perunat ja siihen päälle voisula on myös pakko olla, nainen toteaa hymyillen.

Ennen aattoa käydään nauttimassa pitopatojen äärellä useista eri mauista, mutta jouluksi vetäydytään intiimimpään tunnelmaan perheen, sukulaisten ja ystävien kesken.

Tertin sinappikastike

1 rklTertin hunajakonjakkisinappia (tai muuta vahvaa sinappia)
1 rklsokeria
valkopippuria
1valkosipulinkynsi hienonnettuna
sinapinsiemeniä
1,5 dlöljyä

Sekoita sinappi, sokeri ja mausteet. Valuta öljy hiljalleen muiden ainesten joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Tarjoa lohen, savumuikkujen tai salaatin kera.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0