”Minua kiinnostaa kaikki kolikon mentävät laitteet”

9.6.2016 Ajankohtaista
Pelihallin isäntä ei osaa nimetä omaa suosikkiflipperiään. Suosikkipeli kun vaihtuu joka päivä.

Mika Marttisella on oma pelihalli.

Kuka muistaa pelanneensa 80-luvulla aitoa Pac-Mania, jossa keltainen suutaan aukova hahmo kulkee pitkin sokkeloa syöden samalla reitin varrella kulkevia pisteitä ja muita ötököitä? Legendaarinen peli oli toteutustavaltaan ja äänimaailmaltaan hyvin yksinkertainen, mutta silti niin koukuttava. Tai kuka kaipaa vanhoja markoilla toimivia flippereitä, joissa kerättiin pisteitä extrapallojen toivossa?

Mika Marttisella on Maaherrankadulla oma pelihalli, jonka olemassaoloa ei rakennusta ulkoapäin katsottuna voisi kuvitella olevan olemassakaan. Jukkatalon myymälään astuttaessa Mikamar Games –pelihallista ei näy minkäänlaisia viitteitä, mutta kun katosta riippuvan verhon siirtää sivuun, edessä aukeaa varsinainen pelitaivas. Pimeä pelihalli on täynnä erilaisia flippereitä vilkkuvine valoineen.

Mikamar Games –pelihallissa on tällä hetkellä pelattavana 25 erilaista flipperiä sekä lukuisia muita laitteita.
Mikamar Games –pelihallissa on tällä hetkellä pelattavana 25 erilaista flipperiä sekä lukuisia muita laitteita.

Marttisen keräilyharrastus alkoi viisi vuotta sitten, kun hän osti ensimmäisen Super Mario Bros. -flipperin.

– Ostin pelin huutonetistä. Harkitsin sitä monta viikkoa, sillä mietin kuinka kauan peli mahtaa pysyä kunnossa. Siitä se flipperien määrä sitten alkoi lisääntyä. Tällä hetkellä minulla on useita kymmeniä flippereitä sekä videopelejä, biljardipöytiä ja nyrkkeilypalloja, hän kertoo.

– Olen tuonut koneita muun muassa Italiasta ja Ruotsista. Olen myynyt parisataa peliä ja kauttani on kiertänyt 4-5 vuoden aikana muutama sata peliä.

Marttisen peliluolasta löytyy myös tuo legendaarinen Pac-Man, jonka pimputus palautuu helposti mieleen jostain takaraivosta.

– Se on Linnanmäen vanha peli, joka on tuotu aikoinaan Suomeen Yhdysvalloista.

Flippereiden hintahaitari liikkuu parista tonnista useaan tuhanteen euroon. Hinta riippuu pelin suosiosta ja valmistusmääristä riippuen. Kalleimmat pelit ovat 90-luvulta. Marttiseltakin löytyy muutama harvinaisempi ja halutumpi yksilö, kuten kruunuilla toimiva pajatso.

– Itseäni kiinnostaa oikeastaan kaikki laitteet mihin menee kolikko, hän naurahtaa.

Marttinen siirsi pelihallinsa Pursialasta Maaherrankadulle noin vuosi sitten. Mikamar Gamesin tiloissa järjestetään peli-iltoja ja kilpailuja 2-3 kertaa vuodessa. Kilpailijat saapuvat takomaan flippereitä kautta Suomen. Tämän lisäksi pelihalli on myös vuokrattavissa.

– Vuokraan koko hallia erilaisille ryhmille. Täällä voi viettää esimerkiksi syntymäpäiviä ja polttareita tai vaikka yritysjuhlia. Otan vastaan 5-30 hengen ryhmiä. Vuokra maksaa parista sadasta eurosta ylöspäin, riippuen ajankohdasta ja ryhmän koosta.

Pelihallissa on aika myhäinen tunnelma. Ovimaalaus on erikoismaalari Risto Heiskasen käsialaa.
Pelihallissa on aika myhäinen tunnelma. Ovimaalaus on erikoismaalari Risto Heiskasen käsialaa.

Pelihallin lisäksi Marttisen kolikkopelejä on pelattavana myös julkisilla paikoilla noin 130 kilometrin säteellä Mikkelistä.

– Sen kauemmaksi niitä ei kannata viedä. Mekaanisiin laitteisiin tulee aina jotain pientä vikaa ja käyn korjaamassa pelit itse.

Uusin peli on Game of Thrones, jota voi pelata Mikkelin Jälkipelissä.

– Tämä ei ole bisnestä, vaan lasken koko jutun enemmän harrastepuolelle. Tämä on samalla flipperi-kulttuurin levittämistä. Pelit olivat katukuvasta hetken pois, mutta nyt ne tekevät taas uutta tuloaan, Marttinen toteaa ja pudottaa kolikon flipperiin.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0