Lindiltä eivät sanat lopu kesken

9.6.2016 Ajankohtaista
Hanna Lind kirjoitti ensimmäisen runonsa 13-vuotiaana. –Muistan sen rakkausrunon, sillä se on vielä tallella. Silloin oli ainakin yritystä olla suuri runoilija, hän naurahtaa.

Hanna Lind kirjoitti ensimmäisen runonsa teini-ikäisenä. Täynnä ensirakkautta ja särkyneen sydämen valitusta. Tänä päivänä hän elättää itsensä runoilla.

Otavassa asusteleva Lind perusti puolitoista vuotta sitten Facebookiin sivuston ”Kun sanat riittävät”. Sivuston alkuperäinen tarkoitus oli olla vain yksi kanava omille runoille, joita kaverit voisivat käydä tykkäämässä. Runoilija ei voinut kuvitellakaan, kuinka iso rooli sosiaalisesta mediasta lopulta tulikaan hänen kirjoittamiselleen. Tällä hetkellä hänellä on Facebookissa 16 000 tykkääjää ja käytännössä hän työllistää itsensä runoilla.

– Teen tätä nyt työkseni ja elän tällä, hän toteaa hymyillen.

Lind työskenteli aikaisemmin kaupungilla erityispäivähoidon puolella, toimien näkövammaisten lasten kanssa. Tällä hetkellä hän on kuitenkin virkavapaalla.

– Lähdin opiskelemaan Jyväskylän avoimeen yliopistoon luovan kirjoittamisen opintoja. Teen parhaillaan viimeistä kurssia. Virkavapaani suurin tarkoitus on oman runokokoelman työstäminen, joka liittyy myös näihin opintoihin. Toki suurin unelmani on saada se julkaistavaksi asti.

Lind sanoo, että hänen leipänsä koostuu kahdesta asiasta.

– Teen ihmisille tilauksesta runoja, joita he antavat lahjaksi läheisilleen. Ne ovat lahjan saajalle tarkoitettuja henkilökohtaisia ja uniikkeja runoja.

– Sen lisäksi pidän runopaja-toimintaa eli käyn vetämässä erilaisissa yhteisöissä runopajoja. Haluan omalla esimerkilläni inspiroida ihmisiä siihen, että he pystyvät ilmaisemaan itseään vain kynällä ja paperilla.

Hanna Lind tekee tilausrunoista ensi koevedokset. Tässä niistä muutama näyte.
Hanna Lind tekee tilausrunoista ensi koevedokset. Tässä niistä muutama näyte.

Lind sanoo, että runo voi saada alkunsa vaikka ihan pienestä asiasta tai hetkestä, josta hän haluaa kirjoittaa. Joskus runon syntyyn voi vaikuttaa joku kohtaaminen tai kokemus, jonka hän haluaa kirjoittaa ylös. Tilausrunot syntyvät sen sijaan siitä, mitä ihmiset kertovat hänelle runon saajasta.

Varsinaisen valmiin runon Lind kirjoittaa valokuvan yhteyteen, jonka hän tulostaa valokuvavedokseksi.

– Tilausrunoihin asiakkaat toimittavat yleensä itse valokuvat, mutta joskus saatan ottaa kuvat myös itse. Ihmiset haluavat muistoja, jotka kirjoitetaan sanoiksi, niin että niistä jää jälki.

Kysyttäessä voisiko Lind kirjoittaa nopeasti yhden kesärunon lehden lukijoille, vastaus tulee miettimättä.

– Äkkiäkös mä nyt yhden runon kirjoitan, hän toteaa tarttuessaan kynään ja paperiin.

Lisää runoja voit käydä lukemassa Facebook-sivuilta ja lahjarunon voi tilata osoitteessa www.hannalind.fi.

 

Kesäruno lehden lukijoille

Kääri minut kesään
tähän, joka tänään on tässä
lähellä
iholla, joka on kaiken kylmän jäljiltä
liian lunta

kääri
ja vie aurinkopaikalle
ota lähelle
untuvaksi iholle

niin sulan

sulat

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0