Itsetehtyjä lahjoja arvostetaan

9.12.2015 Ajankohtaista
Satu Syväys-Puuska on valmistanut kynttilöitä jo kuuden vuoden ajan.

Itsetehty joululahja osoittaa, että sen antaja on nähnyt paljon vaivaa sitä tehdessään.

Satu Syväys-Puuska teki viime viikolla joulumyyjäisiin ja pukinkonttiin kynttilöitä. Hän oli aamulla sulattanut steariinia ja parafiinia vesihauteessa vanhassa teräksisessä kahvipannussa. Nestemäiseen muotoon sulaneen seoksen hän oli kaatanut kahteen eri muottiin, jossa ne odottivat nyt kuivumista.

– Laitan kynttilöihin yli puolet parafiinia, niin ne myös palavat huomattavasti pidempään. Parafiini on raetta ja steariini hiutaletta. Värjäykseen käytän kynttilävärejä, jotka ovat tosi vahvaa pigmenttiä, hän toteaa.

Kynttilöiden tulee kuivua 3-4 tuntia, ennen kuin ne voi ottaa pois muotista, joten Syväys-Puuska ehtii hyvin esitellä myös muita itsetehtyjä joululahjoja. Vanhalla puusängyllä on värikäs tilkkupeitto, jonka päälle on laitettu esille erilaisia käsitöitä. Syväys-Puuska on paketoinut aikaisemmin tehdyt ruusukynttilät sellofaaniin.

– Näitä olen tehnyt ihan pitkin vuotta, sillä ruusukynttilä on kiva viedä vaikka syntymäpäivälahjaksi. Itse tykkään laittaa näiden päälle hilettä. Nämä valkoiset kynttilät ovat menossa myyjäisiin, hän selventää.

Joululahjojen tekeminen vie aikaa. Näidenkin käsitöiden valmistamiseen on vierähtänyt jokunen tovi.
Joululahjojen tekeminen vie aikaa. Näidenkin käsitöiden valmistamiseen on vierähtänyt jokunen tovi.

Valmiiden ruusukynttilöiden lisäksi Syväys-Puuska on tehnyt erivärisiä heijastinkukkasia. Villa- ja heijastinlangasta tehdyt kukat valmistetaan rosepitsilaitteen avulla.

– Nämä paksut ja kaksinkertaiset tossukat on neulottu jämälanka-idealla eli niistä langoista, mitä kaapista sattuu löytymään ja mitkä sopivat väriensä puolesta hyvin yhteen, hän sanoo nostaessaan tossuja paremmin näytille.

– Tietysti neulon lahjaksi myös sukkia, lapasia ja neuleita. Tuttavat esittävät usein väritoiveensa ja teen sitten sen mukaan.

Käsityöharrastajan mielestä itse tehtyjä lahjoja on kiva antaa, sillä ihmiset osaavat arvostaa niitä.

– Usein lahjan ulkonäköön ja värimaailmaan vaikuttavaa myös itse lahjan saaja. Teen tuotteesta omasta mielestäni hänen näköisensä

Taitavissa käsissä on syntynyt myös sängyn päätyyn aseteltu pörröinen villashaali.

– Sen suhteen olen vähän kahden vaiheilla. Eräs henkilö haluaisi ostaa sen, mutta en ole varma raaskinko luopua siitä. Se on uniikki kappale, joten pitää vielä tarkkaan harkita, hän sanoo hymyillen.

Kun kaikki kahvipussikassit, avainnauhat ja tölkkien klipsuista tehdyt korut ja laukut on esitelty, Syväys-Puuska lähtee irrottamaan aamulla valetut kynttilät muoteistaan. Varovaisen muottien irrottamisen jälkeen syntyi taas kaksi ainutlaatuista esinettä jollekin onnelliselle lahjansaajalle.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0